• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prokleta magla i "kalčopoli" koji je koštao Zvezdu Lige šampiona: Zvezda je igrala 2 dvomeča sa Milanom i oba su kultna!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Crvena zvezda i Milan su stari rivali.

 Prokleta magla i "kalčopoli" koji je koštao Zvezdu Lige šampiona: Zvezda je igrala d dvomeča Milan Izvor: MN PRESS

Crvena zvezda i Milan će se sastati u prvoj rundi nokaut faze Lige Evrope.

Rivalstvo ova dva kluba nije "veliko", odigrana su samo četiri meča - ali sva četiri su bila sudbonosna i istorijska.

Možda će vas zanimati

Prvi put su se Milan i Zvezda sastali 1988. godine u drugom kolu Kupa evropskih šampiona. Na klupi Milana tada je sjedio Arigo Saki, a u "timu snova" igrali su Barezi, Kostakurta, Donadoni, Anćeloti pojačani holandskim triom - Gulit, Rajkart i Van Basten. 

Baš te 1988. godine Milan će se popeti na vrh Evrope, osvojiće evropsku titulu, ali možda bi sve bilo drugačije da se na "Marakanu" 10, novembra nije spustila magla. 

Berluskoni je tada dao ogroman novac da napravi tim spreman da ode do samog vrha, ali na "San Siru" je bilo 1:1. Majstorski gol Dragana Stojkovia Piksija donio je remi Zvezdi, a u revanšu je Dejan Savićević pogodio u 51. minutu i donio veliku prednost crveno-bijelima. 

Deset minuta kasnije ostao je Milan sa igračem manje poslije crvenog kartona Viridisa, ali se na stadion u Ljutice Bogdana spustila toliko gusta magla da je sudija Diter Pauli prekinuo meč - a UEFA je odlučila da se sutradan odigra nova utakmica. 

"Njihov san bio je gotovo završen, ali Bog im je pomogao. Poslije svega su priznali da su bili mnogo, mnogo srećni, a njihov potpredsjednik Adrijano Galijani i danas mi govori kako je Milan postao veliki klub zahvaljujući beogradskoj magli", rekao je Stojković jednom prilikom za "Bi-Bi-Si".

"Bili su na koljenima, ali sve se odigralo jako brzo. Na poluvremenu je vidljivost bila dobra, a onda, u roku od 10 minuta, prvo više nisam vidio tribine, pa gol, pa kazneni prostor, pa ni loptu! Sudija nije imao izbora", otkrio je on. 

Van Basten i Stojković su pogađali u ponovljenom meču, a pošto poslije produžetaka nije bilo golova - odlučili su penali. 

Savićević i Mitar Mrkela su promašili svoje penale, u Milanu su svi bili precizni i "rosoneri" su te godine nastavili svoj put ka trofeju. Do kraja ih niko nije tako namučio - pao je Real u polufinalu sa ukupnih 6:1, a Steaua je izgubila finale sa 4:0. 

"Taj Milan za mene je bio jedan od najboljih, ako ne i najbolji tim svih vremena. Ali, igrala je i Zvezda dobar fudbal i ko zna gdje bismo se zaustavili, da smo ih tada pobijedili. Možda bismo i mi stigli do finala... Sjećam se da mi je poslije utakmice čestitao Frank Rajkard i da sam se osjetio vrlo počastvovanim", prisjeća se Dragan Stojković.

Drugi meč ova dva tima odigrao se 2006. godine, a tada je opet Crvena zvezda imala prava da bude nezadovoljna. Kao što je te 1988. godine bila oštećena jer je u trenutku prekida imala rezultat koji je vodi dalje, tako te 2006. godine Milan uopšte nije trebalo da igra Ligu šampiona! 

Pošto su prošli Kork u prvom kolu kvalifikacija u drugom je žrijeb ekipu predvođenu Žigićem, Bastom, Jankovićem, Kovačevićem i Milovanovićem usmjerio pravo na moćni Milan. 

Iako su zbog skandala "Kalčopoli" bili suspendovani i trebalo je da se ne takmiče u Evropi, na kraju je odlučeno da Milan zapravo zaigra, pa su tako zvijezde poput Inzagija, Kafua, Dide, Gatuza, Kake, ali i ponovo - Kostakurte, stigle na duele sa Zvezdom. 

U Milanu je Filipo Inzagi postigao jedini gol i ostavio nadu da srpski predstavnik pred punom "Marakanom" može da dođe do trijumfa, ali nažalost od toga nije bilo ništa. 

Inzagi je poslije pola sata igre savladao Ranđelovića i tada je već bilo jasno da nema šanse da se Zvezda vrati u meč. Kada je Sedorf pogodio u 79. minutu sve je bilo gotovo, ali Zvezda je uspjela da preko Dušana Đokića postigne pogodak i tako se časno oprosti od sna zvanog Liga šampiona. 

A Milan, šta je bilo sa njima? Opet su osvojili Ligu šampiona, svoju posljednju u istoriji i to tako što su se "osvetili" Livepulu za poraz u onom čuvenom istanbulskom finalu. 

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC