• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TO MOŽE SAMO FUDBAL: Nevjerovatne priče o kojima se malo zna! (PRVI DIO)

Autor Dragan Šutvić

Po kojim igračima i trenerima su nazvani asteroidi, koja sadašnja zvijezda je prodata za 35 lopti, otkud zastavica Independientea na Mjesecu, koji klub ima najduže ime...? Pročitajte u prvom dijelu pregleda neobičnih fudbalskih priča!

 Fudbal nevjerovatne priče prvi dio Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Fudbal – za neke "najvažnija sporedna stvar na svijetu", za neke "više od života".

Za neke, tek igra gdje "22 čovjeka u isto vrijeme trče za jednom loptom", za druge "strast, ljubav, suze, ponos"...

I oni koji prate fudbal i oni koji ne prate, biće saglasni u jednom - "bubamara" zna da ispriča nevjerovatne priče i anedgote, a mi smo, u ovim prazničnim danima, izabrali 16 najupečatljivijih, koje ćemo predstaviti na našem portalu!

Uradićemo to u dva teksta, ali nećemo vam otkrivati šta vas sve čeka...

Skuvajte šoljicu kafe i krećemo!

Možda će vas zanimati

FUDBALSKI VELIKANI I ASTEROIDI

Da li znate da postoje fudbalski velikani po kojima su nazvani – pojedini asteroidi!?

Da, dobro ste pročitali, a jedan od onih koji ima tu čast je legendarni francuski stručnjak i bivši menadžer Arsenala, Arsen Venger!

Priča datira iz 1998. godine, a kaže da je Jan Grifin, poznati britanski naučnik koji je otkrio pomenuti asteroid, bio "umrli" navijač kluba koji je svoje mečeve u to doba igrao na Hajberiju. Toliko je bio očaran radom Vengera, koji je u toj godini "tobdžije" odveo do tri engleska trofeja, da je nazivanje novootkrivenog nebeskog tijela po Francuzu, jednostavno, bio logičan slijed stvari...

I sada, 33179 Arsenvenger "luta" orbitom između Jupitera i Marsa, dok Arsen Venger u ljudskom obliku "kruži" planetom kao šef sektora za globalni razvoj fudbala pri Svjetskoj fudbalskoj federaciji, a može da se pohvali osvajanjem 17 trofeja sa Ganersima.

Još četiri fudbalska velikana mogu da se pohvale sličnom počasti: Johan Krojf, legendarni holandski igrač i trener (14282 Krojf), Jozef Bičan, austrijsko-češka "mašina za golove" i najbolji strijelac (803 gola) u istoriji fudbala (10634 Pepibičan), proslavljeni mađarski as Ferenc Puškaš, po kojem ime nosi nagrada za najbolji gol godine (82656 Puškaš) i, na kraju, ex-njemački reprezentativac Mihael Balak (79647 Balak).

ARSENE WENGER Arsen Venger, trener fudbalera Arsenala, na utakmici Lige Evrope protiv Crvene zvezde, na stadionu Rajko Mitic. Beograd, 19.10.2017. foto: Nebojsa Parausic Fudbal, Crvena zvezda, Arsenal, Liga Evrope
Izvor: MN PRESS

LOPTA NA MJESECU? ZAMALO!

Ostajemo u svijetu nebeskih tijela, ali se sada "selimo" na Mjesec...

Tuda je 1969. godine gazio Amerikanac Nil Armstrong, koji je bio veliki zaljubljenik u fudbal. Nije mu ta činjenica, ipak, bila dovoljna da se udovolji zahtjevu da "u bespuća" ponese fudbalsku loptu.

"Bilo bi to previše neamerički", smatrao je tad državni vrh SAD, ali jedan fudbalski suvenir se, ipak, našao na površini Mjeseca – zastavica argentinskog Independientea!

Kako je to moguće?!

Naime, Ektor Rodrigez, šef klupskog sektora za odnose sa javnošću, predložio je upravi kluba da Armstrong i još dva člana posade postanu počasni članovi kluba.

Rukovodstvo je taj prijedlog prihvatilo, pa su na adresu američkog tima ubrzo stigle i članske karte, dresovi... U maju 1969. godine, dva mjeseca prije famozne ekspedicije, Armstrong se u pismu zahvalio Rodrigezu, izrazivši želju da, što je prije moguće, posjeti argentinsku prestonicu.

To se i dogodilo, u novembru, kada se Armstrong sastao sa klupskim rukovodiocem i priznao da je na površini Mjeseca, sa namjerom, u znak poštovanja, ostavio zastavicu Argentinaca...

NAJDUŽE IME KLUBA NA SVIJETU? "SAMO" 83 SLOVA!

Spuštamo se na Zemlju i pišemo o klubu koji ima - najduže ime na svijetu!

Dužina imena? Prava sitnica, "samo" 83 slova!

Svi ljubitelji fudbala su čuli za ovaj klub, ili bar njegovo skraćeno ime – NAC Breda.

Međutim, puni naziv kluba je, pazite sad: "Nooit opgeven altijd doorgan, Aangenaam door vermaak en nuttig door ontspanning, Combinatie Breda"!

Klub je, naime, nastao 1912. godine spajanjem dva kluba, NOAD i ADVENDO, u jedan. NOAD (Nooit Opgeven Altijd Doorgan) holandski je akronim za "Nikad ne odustaj, uvijek idi naprijed", dok je ADVENDO (Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning) skraćenica za "Prijatan za zabavu, koristan za relaksaciju".

Tako da, ako vas neko upita nekad u nekom kvizu, da znate "iz prve": Nikad ne odustaj, uvijek idi naprijed, prijatan za zabavu, koristan za relaksaciju, kombinacija Breda.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

ENGLESKA JE KOLIJEVKA FUDBALA – ALI NE ZABORAVIMO PAKISTAN!

Premijer liga Engleske smatra se najjačim fudbalskim rangom na svijetu, dok se Ostrvo uzima za "kolijevku".

Kad se, međutim, u obzir uzme proizvodnja fudbalskih lopti, "bubamarin" dom je – Pakistan!

Podaci su impozantni – čak dvije trećine lopti proizvodi se u ovoj zemlji, a 40 posto od tog broja u jednom gradu, Sialkotu, jednom od najvećih industrijskih državnih centara.

Danas, više od 100 proizvođača lopti izradu vrši u ovom gradu, a korijeni takvog spleta okolnosti datiraju još iz vremena kad je Pakistan bio britanska kolonija.

Britanci su, naime, višak slobodnog vremena koristili kako bi igrali fudbal loptama koje su u ovu zemlju stigle pomorskim putem.

Vremenom, dobar dio tih lopti "nagrizao je zub vremena", a jednom naredniku britanske vojske postalo je neizdrživo da čeka novu isporuku, pa je – zamolio jednog stanovnika Sialkota da reparira oštećene.

Rezultati? Toliko dobri da je stigla naredba da lokalno stanovništvo krene sa masovnom izradom lopti! Ostalo je istorija...

Inače, kroz istoriju Svjetskih prvenstva u fudbalu, tri puta su korištene lopte proizvedene u Pakistanu – 1982. godine u Španiji ("Tango"), 2014. godine u Brazilu ("Brazuka") na posljednjem Mundijalu, 2018. u Rusiji ("Telstar 18").

SA LINEKEROM NIKAD DOSADNO

Gari Lineker jedan je od najvećih asova koje je Engleska ikad imala.

Bio je "gospodin" na terenu, ne dobivši nijedan žuti karton, najbolji strijelac Svjetskog prvenstva 1990. godine u Italiji, a sjajne klupske partije pružao je u Lesteru, Evertonu, Barseloni i Totenhemu.

Kontroverzi je, svakako, bilo, a najpoznatija je ona koja se dogodila upravo na Mundijalu u Italiji…

Igrao se meč prvog kola protiv Irske, a Lineker u jednom trenutku više nije mogao da izdrži, pa je tokom meča – izvršio veliku nuždu!?

Godinama kasnije objasnio je zašto i kako je do toga došlo…

"Noć prije utakmice nije mi bilo dobro. Nekoliko puta sam se budio zbog proljeva i stomačnih tegoba, ali nisam to želio da kažem selektoru Robsonu, htio sam da igram. Prvih 20 minuta meča bio sam dobro, ali onda su ponovo krenule tegobe. Izdržao sam nekako do pauze, međutim grčevi su kasnije ponovo krenuli. Lopta je u jednom momentu bila na strani Irske, krenuo sam da izblokiram – i bum! Desilo se što se desilo… U jednom momentu mi je prišao Geri Stivens i pitao me šta se dogodilo. Rekao sam mu da sam se us**o. Nosio sam tamnoplavi šorc, valjao sam se po travi kao pas da to sredim. Kad sam kasnije sjeo na klupu za rezerve, nevjerovatno je koliko je prostora bilo oko mene. Smrdio sam, svi su bježali", govorio je legendarni napadač "Gordog Albiona".

Geri Lineker na Mundijalu 1990.
Izvor: YouTube/Lee Phelps

Malo je nedostajalo, da i to napomenemo, da bude možda i najbolji strijelac u istoriji Engleske.

Sa 48 golova, bio je u tom momentu drugi na vječnoj listi, odmah iza Bobija Čarltona koji je imao gol više. Igrao se meč trećeg kola Evropskog prvenstva 1992. godine protiv Švedske, a na terenu je Lineker bio do 62. minuta.

Tad je selektor Grejem Tejlor odlučio da povjerenje ukaže Alanu Smitu, a ispostavilo se, nakon poraza i ispadanja Engleske sa prvenstva, da je to bio Linekerov posljednji nastup u dresu sa državnim grbom.

Ipak, da kasnije ne očavaja previše, pobrinuo se Vejn Runi, koji je zasjeo na čelo, ispred legendarnog Čarltona, postigavši čak 53 gola… 

"PRETRPAN" RASPORED OKO BOŽIĆA? A DA PROBATE DVIJE UTAKMICE ZA DAN?!

Dani oko Božića i Nove godine uvijek su u Engleskoj ispunjeni utakmicama.

Višegodišnja tradicija je da se mečevi igraju 26. decembra, na tzv. "Boxing Day", i prvog dana nove godine. Raspored zna da bude "zgusnut" – ali neka neko pita Marka Hjuza kako je njemu bilo kad je morao da odigra dvije utakmice u jednom danu!

Partije u Junajtedu preporučile su ga u Barselonu, koja ga je u jesen 1987. godine poslala na pozajmicu u Bajern do kraja sezone.

Istog dana kad je trebalo da debituje za bavarskog giganta, u revanš utakmici Kupa Njemačke protiv Borusije iz Menhengladbaha, reprezentacija Velsa ukrstila je koplja sa Čehoslovačkom, u presudnoj utakmici za plasman na EURO 1988.

Ideja o odigravanju oba meča potekla je od dugogodišnjeg Bajernovog funkcionera, Ulija Henesa…

"Znao je da te srijede (11. novembar 1987. godine, op.a.) moram da igram za državni tim u Pragu. Pitao me je: 'Kad je utakmica?' Odgovorio sam mu da se igra u ranim popodnevnim časovima, na šta mi je rekao: 'U redu, onda uveče možeš da igraš i za nas!" Mislio sam da se šali, ali je sve savršeno isplanirao", govorio je Hjuz.

Odigrao je Velšanin svih 90 minuta za državni tim, koji nije uspio da se plasira na prvenstvo Evrope, dok je na meč na Olimpijskom stadionu u Minhenu stigao privatnim avionom, na drugo poluvrijeme…

Tu je imao više uspjeha – Bajern je poslije produžetaka trijumfovao rezultatom 3:2 i našao se u narednoj kup-fazi…

149 AUTOGOLOVA ZA JEDAN MEČ? MOGUĆE JE!

Koliko autogolova mogu da "progutaju" navijači jednog kluba tokom utakmice?

E, sad, zamislite kako je bilo pristalicama madagaskarskog kluba Stad Olimpik de L'Emirn (SOE), koji je 2002. godine ČAK 149 PUTA zatresao vlastitu mrežu na jednom meču!

Da, istina je!

Rival je bila ekipa Ademe, a fudbaleri SOE-a tvrdili su, nakon meča, da su to učinili "iz revolta", ogorčeni izuzetno lošim suđenjem u njihovoj prethodnoj utakmici.

Fudbalskom savezu Madagaskara nije trebalo mnogo vremena da izrekne kaznu.

Četiri igrača su zajedno sa trenerom suspendovana do kraja sezone, a ostatak tima dobio je "žestoku" opomenu...

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

DANAS VRIJEDI 32 MILIONA EVRA – KAO DJEČAK PRODAT ZA 35 LOPTI!

Bez Anhela di Marije, nezamisliva je igra reprezentacije Argentine, ali i Pari sen Žermena.

2010. godine je za 33 miliona evra prešao u Real iz Benfike, četiri godine kasnije je po cijeni od 75 miliona evropskih novčanica stigao u Mančester junajted, a potom u ljeto 2015. godine za 63 miliona evra se našao u sadašnjem gradu boravišta, Parizu.

Trenutna vrijednost mu je, prema podacima specijalizovanog portal Transfemarkt, 32 miliona evra – a kao dječak je prodat za 35 lopti!

Dogodilo se to 1992. godine, kada je mali Anhel imao samo četiri godine i kada je dotadašnji klub, Torito, mijenjao drugim.

Preselio se u Rosario Central, a kao nadoknada, prethodnom klubu pripalo je, rekosmo, 35 fudbalskih lopti…

U Rosariju je Di Marija bio do 2007. godine, odigravši 39 utakmica za prvi tim i postigavši šest golova, poslije čega se preselio u Benfiku.

Dalji fudbalski put već smo opisali…

(NASTAVIĆE SE…)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC