• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi selektor BiH je Ivajlo Petev! Ludogorecu donio dvije titule, skidali ga navijači, uspio ono što nisu Ćiro i Pape!

Autor 000

Novi selektor Bosne i Hercegovine Ivajlo Petev ima 45 godina, ali već sada ima zanimljivu trenersku karijeru.

 Ivajlo Petev - lična karta novog selektora BiH Izvor: FENA

Ivajlo Petev novi je selektor reprezentacije BIH, odlučio je Izvršni odbor FSBIH na današnjoj sjednici.

Od odlaska Dušana Bajevića trajale su spekulacije o njegovom nasljedniku, pominjala se mnoga imena, a nakon što je izbor sužen na dva imena - Ivajlo Petev ili Sergej Barbarez izbor je konačno pao na bugarskog stručnjaka.

Možda će vas zanimati

U pitanju je 45-godišnji trener koji je dosad u svojoj trenerskoj karijeri radio u Bugarskoj, Hrvatskoj, Kipru, Saudijskoj Arabiji i Poljskoj, a bio je i selektor Bugarske.

Nakon ne pretjerano uspješne igračke karijere, trenersku je počeo u Ljubimecu kao igrač-trener, a prvi pravi trenerski posao imao je u Ludogorecu i odmah je napravio uspjeh.

Ekipu iz Razgrada vodio je od 2010. do 2013. i nakon što ju je uveo u najviši rang osvojio je dvije šampionske titule, te Kup Bugarske.

Nakon toga otišao je u Levski iz Sofije, ali se na mjestu trenera zadržao samo jedan dan.

Upravo to jedna je od stvari po kojima je ostao upamćen, jer su ga navijači Levskog skinuli na zvaničnoj promociji trenera, zbog toga što navodno važi za valikog navijača rivalskog CSKA.

Naredne sezone odveo je AEL Limasol do kvalifikacija za Ligu šampiona gdje je u trećem kolu kvalifikacija poražen od ruskog Zenita.

Petev je nakon toga preuzeo reprezentaciju Bugarske, koju je vodio od decembra 2014. do septembra 2016. kada je odlučio da napusti klupu nacionalne sekecije i preuzme zagrebački Dinamo.

Zanimljivo je da je tokom svog mandata na klupi Bugarske uspio da uradi nešto što nije pošlo za rukom Miroslavu Ćiri Blaževiću i Safetu Sušiću dok su vodili reprezentaciju BIH.

Naime, Petev je sa Bugarskom pobijedio Portugal 1:0 u Lisabonu, doduše u prijateljskom meču dvije selekcije odigranom u martu 2016.

Iako su ga čekale kvalifikacije za Svjetsko prvenetsvo u Rusiji, odlučio je da preuzme zagrebački Dinamo, a ostaće upamćeno da je izgubio šampionsku titulu iako su zagrebački „modri“ osvojili rekordnih 86 bodova.

Rijeka je sa dva boda više osvojila šampionski titulu, međutim, Petev je ostao u lijepom sjećanju prvom čovjeku Dinama, Zdravku Mamiću, koji je nedavno u izjavi za medije u BIH rekao da bi izbor Peteva bio najbolje rješenje, te da se radi o mladom, ambicioznom i vrlo kvalitetnom treneru i čovjeku.

Izvor: YouTube screenshot

Petev poznaje naš jezik i tečno ga govori, a poznaje dobro i nekolicinu bh. igrača, jer je vodio Armina Hodžića i Amera Gojaka u Dinamu.

Osim pomenutog incidenta sa navijačima Levskog, nije imao sukoba sa igračima ili čelnicima klubovima, bar ne otvorenih za koje bi se saznalo van svlačionice.

Petev će biti ujedno prvi stranac i ukupno 12. selektor u istoriji reprezentacije BiH, ne uzimajući u obzir da su po jednom kao vršioci dužnosti na klupi bh. tima sjedili Avdo Kalajdžić i Denijal Pirić, a Fuad Muzurović je u dva mandata vodio "zmajeve".

Novi selektor BiH će se odmah morati baciti na posao budući da kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru počinju već u martu.

"Zmajevi" će kvalifikacije otvoriti gostovanjem Finskoj 24. marta, a sedam dana kasnije u BiH dolaze svjetski šampioni Francuzi.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC