• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizanove zimske transfer čarolije: TOP 5 pojačanja decenije - tresli su mreže u derbijima i osvajali titule!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Partizan je ove zime imao miran prelazni rok, a mi smo rešili da se podsetimo najboljih pojačanja crno-belih pristiglih tokom zimskih prelaznih rokova u poslednjoj deceniji.

 Partizanove zimske transfer čarolije: TOP 5 pojačanja decenije - tresli su mreže u derbijima Izvor: MNPRESS

Polako se bliži kraj još jednog prelaznog roka. U Humskoj, on je bio očekivano miran. Nije bilo mnogo dešavanja u Partizanu, što i nije čudno, imajući u vidu veliki broj dolazaka igrača u klub još početkom oktobra, kada je produženi letnji rok ulazio u svoju završnicu.

Crno-beli su se za prvi prelazni rok u trećoj deceniji 21. veka odlučili za samo jedno pojačanje, ali kako su u Partizanu tokom zime obavljali poslove u prethodnoj deceniji?

MONDO U ANTALIJI

Gledajući period od 2011. do 2020. godine, Partizan je svašta prošao. Prethodna decenija je počinjala kada je dominacija "parnog valjka" srpskim fudbalom još uveliko trajala.

Veliki broj mladih igrača stasao je u mlađim kategorijama crno-belih i najveći deo njih je u nekom trenutku pronalazio svoje mesto u inostranstvu. Ali zanemarimo sada školu kluba... Šta je sa onima koje je Partizan "spolja" dovodio tokom poslednjih 10 prelaznih zimskih rokova?

Petorica igrača se po svom učinku u dresu Partizana izdvajaju, a da su u klub stigli početkom kalendarske godine. Ovako izgleda naša top lista Partizanovih zimskih pojačanja, hronološkim redosledom, a zanimljivo je da su sva petorica osvajali titule u Superligi.

PRINS TEJGO, JANUAR 2011.

Izvor: MN PRESS

Bilo je to pre ravno deceniju. Trener Partizana bio je Aleksandar Stanojević, a timu je bilo neophodno pojačanje u ofanzivnoj liniji. Izbor je pao na dvojicu stranaca koja su došla na pozajmicu. Dominik Adija je stigao iz Milana kao rešenje za desno krilo, ali nije ostavio nikakav važniji utisak. Prins Tejgo jeste - došao je fudbaler iz Gane na pozajmicu iz Hofenhajma tokom koje je imao svojih odličnih momenata.

Na 18 mečeva u svim takmičenjima postigao je 12 golova, od čega dva u pobedi nad Crvenom zvezdom 2:0 u polufinalu Kupa Srbije. Bio je strelac i u finalu protiv Vojvodine, u onom čuvenom susretu koji je okončan napuštanjem terena od strane Novosađana.

Tejgo je debi u crno-belom dresu imao na startu proleća protiv Inđije, kada je postigao dva gola u pobedi 3:1, da bi bio strelac i na dva naredna meča, protiv Hajduka iz Kule i OFK Beograda. Za samo 18 mečeva u klubu, uspeo je da reši dva "večita" derbija, pošto je bio jedini strelac u 140. susretu Partizana i Crvene zvezde.

NIKOLA DRINČIĆ, ZIMA 2013/14

Izvor: MN PRESS

U smiraj 2013. godine, Nikola Drinčić je ostao bez klub nakon što je početkom decembra završio saradnju sa ruskim Krasnodarom. Partizan je iskoristio priliku i doveo iskusnog vezistu kao slobodnog igrača.

Godinu i po dana je bio nezamenjiv na sredini terena, i u drugom delu sezonu 2013/14 i tokom čitave 2014/15. Upisao je 51 nastup, postigao pet golova, ali nijedna brojka ne može da iskaže koliko je popularni "Drina" bio važan igrač za crno-bele. Sve je bilo mnogo "tečnije" sa njim na terenu, a svoju klasu je u Superligi nastavio da potvrđuje i po odlasku iz kluba, kada se u Srbiju vratio posla prvobitne prodaje u Makabi Haifu...

NIKOLA ŠKULETIĆ, JANUAR 2014.

Izvor: MN PRESS

Da je zimski period u sezoni 2013/14 bio plodonosan za Partizan pokazao je i dolazak Petra Škuletića. Napadač je početkom januara 2014. stigao iz Vojvodine, kada je put Humske stigao zajedno sa Miroslavom Vulićevićem. Zadržao se u klubu tek 13 meseci, pre nego što je februara 2015. otišao put Lokomotive iz Moskve, ali to ne znači da svoj pečat nije ostavio na igre crno-belih.

Škuletić je radio ono zbog čega je bio doveden - na 40 utakmica je ostvario učinak od 28 golova i 13 asistencija. Najbolju napadačku partiju je pružio protiv Spartaka u Subotici kada je postigao het-trik u pobedi 3:0, dok je tokom jeseni 2014. "vezao" šest utakmica na kojima je uzastopno bio strelac, postigavši sedam golova u nizu dugom gotovo dva meseca.

Partizan je od njega profitirao oko 3.200.000 evra kada je bio otišao u Rusiju...

EVERTON LUIZ, JANUAR 2016.

Umeo je Partizan da pogodi sa strancima i tokom zimskih prelaznih rokova, a jedan od takvih pogodaka bio je Everton Luiz. Brazilac je u Partizan stigao iz švajcarskog Sent Galena usred sezone 2015/16, za oko 450.000 evra. Dve godine je bio "motor" veznog reda crno-belih, svojim ogromnim plućima neretko odavajući utisak da je u stanju da pokriva dve pozicije.

Everton je svojom požrtvovanošću i iskrenim odnosom prema dresu brzo ušao pod kožu navijača. Za 72 utakmice u dresu Partizana je postigao tri gola, što inače ne treba ni isticati. Ipak, jedan od tri pogotka bio je onaj protiv Crvene zvezde, u 95. minutu 151. "večitog" derbija, kojim je spasao Partizan poraza (1:1).

Everton, gol u večitom derbiju
Izvor: YouTube/CrnoBeli PFC

Posle dve godine u klubu, otišao je u SPAL za 700.000 evra, a odatle dalje u Real Solt Lejk, za koji i dalje nastupa u MLS ligi.

LEANDRE TAVAMBA, JANUAR 2017.

I na kraju, Leandre Tavamba! Kamerunac je još jedan od onih stranaca koji je postao miljenik Grobara, stigavši prvog dana 2017. godine kao slobodan igrač posle nastupanja za kazahstanski Kairat.

Za godinu i po dana u klubu pokazao je da je pravi timski igrač oko kojeg su crno-beli često i previše gradili igru. Bio je deo tima koji je uspeo da prezimi u Evropi prvi put još od sezone 2004/05, a njegove partije su Partizanu donele četiri pogotka - tri u grupnoj fazi i jedan u remiju protiv Viktorije Plzenj.

Leandre Tavamba, best of u Partizanu
Izvor: YouTube/Nikii 10

Nije to bilo dovoljno da se Partizan "progura" do osmine finala Lige Evrope, ali je po odlasku iz kluba bio ispraćan kao jedan od dražih stranaca. I on je bio strelac u "večitom" derbiju, 154. po redu, baš one sezone kada je Partizan uspeo da prestigne Crvenu zvezdu, predvođen Leonardom i Urošem Đurđevićem... Tavamba je otišao u Saudijsku Arabiju, a Partizan uspeo da zaradi nešto manje od 1.500.000 evra.

VREDNI POMENA

Među igračima koji su bivali pojačanja Partizana u zimskim prelaznim rokovima u prethodnih 10 godina bilo je dosta povratnika.

PROMAŠAJI?

Imao je i Partizan promašaja na zimu, Musa Endžaj bio je čudno rešenje crno-belih u zimu 18/19, nije preteranog smisla imao dolazak Jurija Vakulka, a nisu mnogo pokazali El-Munir, a pre svih Eliomar da Silva koji je stigao iz Javora za 300 hiljada evra.

Redom su se vraćali Zvonimir Vukić, Danko Lazović, Stefan Babović i svaki od njih je imao svoje lepe momente nakon ponovnog oblačenja crno-belog dresa. Nemanja Kojić je početkom 2013. stigao iz Rada, zauvek se potom urezavši u srca navijača pobedonosnom pogotkom protiv Zvezde u finišu susreta.

Miroslav Vulićević je po dolasku iz Vojvodine godinama bio među konstatnijim igračima "parnog valjka", dok je Marko Janković početkom 2017. iz Olimpijakosa uspeo da bude deo poslednjeg šampionskog tima Partizana.

Ova zima 2021. godine dovela je u Humsku samo povratnika Marka Živkovića, iz Voždovca, ali neka naredna morala bi da više ogreje navijače Partizana...

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC