• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 najjačih utisaka sa priprema Partizana: Bajbek se pokazao, Stanojević isprobavao u napadu, Rusi pokazali probleme

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Crno-beli u subotu startuju u prolećnom delu Superlige utakmicom protiv Napretka.

 partizan-pripreme-top-5-utisaka-aleksandar-stanojevic-belek-turska Izvor: MNPRESS

Odavno su završene pripreme, vreme je za Superligu! Fudbaleri Partizana za četiri dana imaju prolećnu premijeru u domaćem šampionatu, a otprilike toliko prošlo je i od njihovog povratka sa priprema u Beleku.

Možda će vas zanimati

Crno-beli u domaćem prvenstvu pred sobom imaju vrlo težak zadatak približavanja Crvenoj zvezdi koja već beži devet bodova, ali su ujedno i na tri meča od osvajanja trofeja u nacionalnom Kupu. Da li su pripreme u Turskoj zaista bile vesnik toplog proleća i šta smo naučili o timu Aleksandra Stanojevića tokom januara?

Partizan je tokom priprema u Beleku odigrao pet prijateljskih mečeva. Padali su Zaglebje iz Lubina (2:1), Desna i Ruh (po 1:0), kao i makedonski Sileks (3:0). Jedino je Rubin iz Kazanja napravio velike probleme i pobedom 5:2 zabrinuo crno-bele lakoćom kojom su stizali do golova.

Ozbiljnijih pojačanja nije bilo - stigao je Marko Živković na mestu desnog beka iz Voždovca, dok u sredu novi igrač Partizana postaje Nikola Terzić. Zato su timu bili priključeni i brojni omladinci poput Sameda Baždara, Vanje Vlahovića, golmana Marka Milovanovića...

Izdvojili smo pet najjačih utisaka sa priprema Partizana u Turskoj.

Bajbek se pokazuje

Izvor: MN PRESS

Mnogo je priče bilo o Žan-Kristofu Bajbeku kada je stigao u Partizan u smiraj letnjeg prelaznog roka. Kako se tada već radilo o početku oktobra, a Francuz je bez mečeva bio još od februara, dva i po meseca koja su usledila uglavnom su bila brzo potrošena. Bajbeku je trebalo vremena da bude fizički spreman, potom se povredio i na kraju je odigrao tek 99 minuta u dve utakmice.

Ipak, tokom priprema je Bajbek pokazao zbog čega bi mogao da na proleće pokaže da je Partizan bio u pravu kada mu je pružio šansu. Momak ponikao u Pari Sen Žermenu je na prvom pripremnom meču protiv Zaglebja od samog početka meča počeo da muči odbranu Poljaka, u nekoliko navrata je lepo kombinovao sa Sejdubom Sumom, a čak jednom i bio "paker" za Aleksandra Šćekića.

Za razliku od dobrog uklapanja sa saigračima koje je pokazao protiv Zaglebja, Bajbek je protiv Desne prikazao i druge aspekte svoje igre, poput brzog startnog koraka kojim je u nekoliko navrata sa loptom u nogama bežao svojim čuvarima. Bajbek je demonstrirao naznake "buđenja", a činjeniica da je prošao kompletne pripreme znači i da bi sada kao potpuno spreman trebalo da pokaže sve ono zbog čega je doveden.

Stanojević isprobavao drugačije, ali ne i novi sistem

Izvor: FK Partizan/Miroslav Todorović

Jedna od želja Aleksandra Stanojevića kada je bio po drugi put predstavljen kao trener Partizana bila je da njegova ekipa može da bude fleksibilna - da ima veliki broj igrača na raspolaganju u koje bi imao poverenja da mogu da odgovore zahtevima, ali i da može da menja sisteme koje će njegov tim primenjivati.

Ovo prvo čini se da će Stanojević imati na raspolaganju u nastavku sezone, ali eksperimentisanja po pitanju formacija - neće biti. Nije ih bilo ni u Beleku. Trener Partizana je iskazivao u nekoliko navrata želju da njegova ekipa možda i s vremena na vreme igra sa tri centralna defanzivca i drugačijim rasporedom u ofanzivi, ali od toga neće biti ništa.

"Planirao sam takođe da probam neki drugi sistem igre, sa tri igrača pozadi, ali s obzirom na to da su nam ostali Suma, Natho, Asano, sa tim profiilima ne možemo to, gubio bih kvalitet koji imam sa njima", iskreno je rekao Stanojević na kraju priprema.

Tako smo tokom priprema viđali Natha u ulozi polušpica koja mu je odlično "legla". Posebno se dobro pokazao protiv Ruha svojom kreativnošću, Lazar Pavlović i Miloš Jojić su šanse dobijali i na centralnim veznim pozicijama, dok je Takuma Asano u nekoliko mečeva pokazivao zašto je bio Partizanov najbolji igrač tokom jeseni. Nikola Štulić je startovao kao napadač u meču protiv Rubina, Filip Holender sa dva gola pokazao zašto Partizan želi da ga zadrži, pa bismo stoga tokom proleća mogli da vidimo veliki broj kombinacija igrača koji će počinjati mečeve.

Samo ne u nekom novom sistemu.

Pripreme bez "Amerikanaca"

Izvor: MN PRESS

Jedan od glavnih utisaka tokom priprema bila je i sada već famozna turneja selekcije Srbije sastavljene od igrača iz Superlige, u kojoj je Partizan imao tri predstavnika. Aleksandar Popović, Slobodan Urošević i Filip Stevanović bili su izabrani da putuju na mečeve sa Dominikanskom Republikom i Panamom, a ta selekcija je u oba navrata odigrala 0:0.

Čini se da je Partizan više izgubio nego dobio ovime - Filip Stevanović se povredio praktično na prvom treningu, a Stanojević je tokom priprema morao da koristi i Aleksandra Lutovca na levom beku, pošto je povreda Ivana Obradovića i Uroševićev boravak na drugom kraju sveta značio da je Rajko Brežančić jedini pravi izbor na tom mestu.

Istina, bilo je i pozitivnih stvari. Biti izabran u takav tim sigurno je podstrek za svakog igrača, a i golman Popović se odlično pokazao na susretu sa Panamom, kada je i bio najbolji pojedinac Srbije.

Rubin "ogoleo" probleme

Izvor: MN PRESS

Nisu pripremne utakmice "sve i svja" i treneri ih često ne uzimaju za ozbiljno iz ugla konačnog rezultata. Ipak, činjenica je da je Partizan odigrao dosta loše u meču protiv Rubina. Iako ne u najjačem sastavu, crno-beli su pokazali mnogo mana u pariranju rivali na sredini terena, dok su u poslednjoj liniji individualne greške "upadale u oči". Nekoliko golova je primljeno baš posle njih - jednom je Svetozar Marković slabo intervenisao, jednom je Nemanja Stevanović slabo ispucao loptu...

Stanojević je posle meča izjavio da je video ko može sa kim da igra u paru, dok su na suprotnoj strani oba gola "parnog valjka" stigla iz jedanaesteraca. Iako je to bila samo prijateljska utakmica, nije bilo moguće a ne primetiti da je tRubin rutinski uspevao da stvori mnogo problema crno-belima.

Partizanovo nametanje ritma

Izvor: MN PRESS

Partizan je odigrao pet mečeva u Turskoj i u gotovo svakom je bilo ovakvog ili onakvog pada u igri na fizičkom planu. Protiv Ruha je razlog za to bio sam kraj priprema i ulazak trojice omladinaca u igru, protiv Zaglebja veliki broj promena u timu posle sat vremena igre...

Ipak, bilo je primetno da je Partizan na većini mečeva uspevao da nametne svoj ritam igre. Baš protiv Zaglebja i Desne su u prvih 45 minuta odlično trčali, protiv Rubina je ritam bio vrlo visok na obe strane, dok je protiv Sileksa jedino bio iskazan malo sporiji početak meča i dosta bolja igra u drugom poluvremenu.

"Teške noge" na mečevima u Beleku su bile očekivane, a baš zbog tog jakog ritma, već u subotu 6. februara protiv Napretka u Humskoj, mogli bismo da vidimo rastrčali Partizan.

Za nastavak pobedničkog ritma u Superligi!

(mondo.rs)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC