• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Piksi je Piksi, nema šta da objašnjava bilo kome: Kralj za MONDO - Neko treba da presiječe, on je taj!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Legendarni golman reprezentacije proveo je godine uz Stojkovića u svlačionici, veoma dobro zna njegov karakter i nema sumnju ni u njegovo trenersko znanje. "On može i da im kaže sve i da ih ne pozove u tim. I da nikome to ne objašnjava", poručio je za MONDO.

 Piksi je Piksi, nema šta da objašnjava bilo kome: Ivica Kralj za MONDO - Neko treba da presiječe Izvor: MN PRESS

Srbija je dočekala novog selektora i to na dan kada se rodio! 

Dragan Stojković Piksi na svoj 56. rođendan postao je novi selektor Srbije, a u intervjuu za MONDO njegov nekadašnji saigrač, legendarni golman Partizana i reprezentacije Ivica Kralj naglasio je da pruža svu podršku svom bivšem kapitenu. 

Možda će vas zanimati

"Eto, čestitam mu rođendan usput i da mu poželjim puno sreće i uspjeha i puno dobrih rezultata. Ima podršku svih nas bivših igrača i ne sumnjam da će to biti kako treba", rekao je on u izjavi za MONDO.

Da li Kralj vjeruje u plasman Srbije na Svjetsko prvenstvo sa Piksijem? I te kako!

"Naravno da vjerujem, kakav bih sportista bio da ne vjerujem! Pogotovo uz ovu novu energiju koja je došla u reprezentaciju. Bilo bi sjajno da budemo dio toga", ispričao je Kralj. 

Dolazak Dragana Stojkovića uslijedio je poslije neuspjeha "orlova" u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, a legendarni golman bio je dio reprezentacije koja je posljednja učestvovala na kontinentalnoj smotri. Bilo je to davne 2000. godine. 

"Realno, niko nije mogao da očekuje da će to i do danas biti naše posljednje učešće. Niko nije mogao da zamisli da više decenija nećemo biti na Evropskom prvenstvu. Nikome ni na kraj pameti nije bilo da nešto takvo može da se desi. Nažalost desilo se, sada smo svi bili ubijeđeni da ćemo poslije dvije decenije otići na Evropsko prvenstvo, ali sve je stalo na bijelu tačku i to je odlučivalo", rekao je Kralj.

Piksi je danas zvanično počeo svoju novu epizodu u Srbiji i ona se opet razlikuje od prethodnih. Najprije je direktno iz kopački 2001. uskočio u fotelju predsjednika Fudbalskog saveza, potom je 2005. postao predsjednik Crvene zvezde, a sada je selektor.

"Vjerovatno su ljudi iz Saveza procijenili da je on neko ko ima 'težinu' i harizmu da preuzme reprezentaciju sada kada mislim da nemamo više prava na kiks da se ne plasiramo na Svjetsko prvenstvo", smatra Kralj.

Iako je neizbježno da Piksija prije svega posmatramo kao igračkog asa, Kralj naglašava da novi selektor Srbije ima zavidno trenersko iskustvo, koje će mu pomoći da bude uspješan i sa Srbijom. 

Stojković je trener od 2008, kada je sjeo na klupu Nagoje i vodio je pet godina. Potom je pet godina radio i u Guangdžouu "R&F".

"Ima poprilično trenersko iskustvo, stečeno u Japanu i Kini. Uz to, ima težinu kao osoba, može svojim autoritetom da se nametne da je on taj koji vodi glavnu riječ. Šteta što nije došao malo ranije, jer uskoro igramo prvu utakmicu. Dobro je napraviti pravi izbor, ne sumnjam da će to krenuti kako valja. Taj početak kvalifikacija je i najbitniji. To kad krene dobro, onda se dobro i završi."

Srbija će debitovati pod Piksijem u strašno važnom martovskom ciklusu kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo. Rivali "orlovima" na startu biće Republika Irska 24. marta, Portugal 27. marta i Azerbejdžan 30. marta.

Novi selektor će prvi spisak pročitati u petak i već je nagoviješteno da će biti promjena i "čistke" u ekipi. Kralj smatra da će Stojković da "presiječe" stvari i napravi zaokret i svojim znanjem i snagom svog karaktera.

"Piksi je veliko fudbalsko ime, jedan od najboljih igrača koje smo imali. Bio je potreban neko ko će da presiječe i neko ko može svakome da kaže da nešto ne radi dobro, bez obzira na klub iz kojeg taj igrač dolazi. Jednostavno, on može i da ga ne pozove u reprezentaciju i ne mora nikome da objašnjava zašto je to tako", objasnio je Kralj.

"TO SAM VIDIO KOD MATEUSA"

Izvor: MN PRESS

Piksijev autoritet Kralj je uporedio sa snagom ličnosti Lotara Mateusa, još jednog asa koga odlično poznaje. Čuveni Nijemac je takođe bio nezaboravan igrač, a onda je 2003. sa Partizanom ostvario najveće uspjehe u trenerskoj karijeri, igrao Ligu šampiona...

"Čovjek sa velikom težinom i respektom gdje god da se pojavi na svijetu i na bilo kojem stadionu. Dobro znam kako je to bilo kada je Mateus dolazio u Partizan. Tada je bio početnik što se tiče trenerskog posla i mislim da nigdje nije ranije radio. A gdje god da smo se pojavili, Mateus je bio najbolji sportista, najbolji igrač svijeta, davao je dodatnu težinu Partizanu i što se tiče sudija i što se tiče protivničkh igrača, ekipa. To bih tako možda uporedio", primijetio je Kralj.

Legendarni čuvar mreže nastupao je za nacionalni tim od 1996. do 2001. godine i odigrao 41 utakmicu za SR Jugoslaviju. Praktično sve to vrijeme, Dragan Stojković mu je bio kapiten. 

"Dok igrate ne razmišljate o tome, ali jeste, on je bio produžena ruka selektora na terenu. I na samim sastancima uvijek je imao nešto da kaže uz selektora, tako da se možda u tim momentima vidjelo da ima taj kvalitet taj potencijal da bude jednog dana to što je danas", poručio je Kralj, koji čvrsto vjeruje u uspjeh srpskog tima pod vođstvom svog kapitena.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC