• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novak briše Federerove rekorde, ali to nije bilo bitno: Amerikanci su odlučili da je Rodžer najveći, šta god da se desi!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Činjenice, brojke, rekordi, ništa nije bitno. Rodžer je najbolji i tačka!

 Novak briše Federerove rekorde, ali to nije bilo bitno: Amerikanci su odlučili da je Rodžer najveći Izvor: Profimedia

Novak Đoković je osvojio Australijan open, uzeo svoj 18. grend slem u karijeri, a uz to i oborio rekord po broju nedjelja na vrhu ATP liste. 

Ništa od toga nije dovoljno odjeknulo na Zapadu, pošto tamo na sve načine pokušavaju da ospore Novakovu veličinu. 

Možda će vas zanimati

Sada je Daglas Peri u svom tekstu priznao da će uskoro Rodžeru svaki bitan rekord biti uskraćen, ali nemojte misliti da ga je to navelo na logičnu misao da je Srbin najveći teniser svih vremena. 

"Rodžer Federer se sistematski briše iz knjige rekorda. Dramatično je to reći, ali je takođe i tačno. Švajcarac je 2009. godine prestigao Pita Samprasa kada je osvojio 15. grend slem titulu. Sada je izjednačen sa Rafaelom Nadalom, a Novak Đoković je došao do 18. titule. Federer će napuniti 40 godina, nije ga bilo 12 mjeseci na terenu zbog povrede i teško da će u budućnosti osvojiti neki grend slem. Nadal je mlađi četiri godine, a Đoković više od pet", navodi se u tekstu. 

Američki novinar podsjeća da čekamo da Novak obori rekord Rodžera Federera po broju nedjelja na prvom mjestu ATP liste, te da ima više titula na mastersima od Švajcarca. Takođe navodi da je jasno da će Novak stići do šeste titule na završnim turnirima sezone i tako se izjednačiti sa Švajcarcem. 

"Federer i dalje ima rekord po broju osvojenih Vimbldona, pošto ima tri titule više od Đokovića. Čak i ako Đoković to ne prestigne, činjenica je da će budući ljubitelji tenisa teško naći ime Rodžera Federera kada budu gledali rekorde", naglasio je Peri koga ni to nije ubijedilo da Federer nije najbolji ikada. 

"Rekordi su uvijek bili bitni u sportu i uvijek će biti.To što će Nadal i Đoković završiti karijere kao lideri po broju osvojenih titula znači mnogo. Ali to ne znači da je to najbitnije!", smatra američki novinar. 

On ističe da su rekordi u tenisu manje bitni nego u ostalim sportovima, te navodi da se u amaterskoj eri tenisa mnogo drugačije gledalo na stvari. Ipak, propušta da navede koliko je tada tenis bio na nižem nivou. 

"Da li će Frederer ostati najveći ikada tokom decenija? Ima dobrih razloga da vjerujemo da hoće! Na kraju krajeva dobio je nagradu za najboljeg sportistu toliko puta i njega jedinstvena kombinacija djetinjastosti i sjajnog stila mu je donijela navijače koje inače nije zanimao tenis. I što je još bitnije on ima ono što je Dejvid Foster Valas još 2006. godine opisao kao 'Federerove momente' - te nemoguće pokrete i udarce koji ostavljaju navijače bez daha", ističe se u tekstu. 

Priznaje autor da Novak i Nadal takođe imaju neke sjajne poteze, ali po njemu to nije to. To ipak nisu "Federerovi momenti". 

"Jer, na kraju, Nadal i Đoković su sa pravom dobili ogromne pohvale, ali samo Federerova igra je opisana kao 'religiozno iskustvo'", zaključak je ovog teksta. 

U principu - rekordi, činjenice, pobjede... Ništa ne vrijedi. Jednostavno nikada neće priznati da je Novak najbolji svih vremena. Ali možda nije ni potrebno, jer će to uskoro svakome postati potpuno jasno. Svakome ko želi to da vidi. 

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC