• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Piksi prije mjesec dana krenuo da radi sa reprezentacijom: Surovo je iskren, rekao gdje je Srbiji mjesto!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

"Ne znam kako ćemo u Katar, ali moramo pronaći put"

 Piksi prije mjesec dana krenuo da radi sa reprezentacijom: Surovo je iskren, gdje je Srbiji mjesto Izvor: MN PRESS

Novi selektor je stigao, Dragan Stojković je objasnio svoju filozofiju, najavio "rizični fudbal", a kvalifikacije počinju krajem mjeseca. Srbija je u grupi sa Portugalom, Irskom, Azerbejdžanom i Luksemburgom. Prva tri meča biće odigrana u roku od sedam dana krajem marta.

Selektor najavljuje da neće biti lako, da Srbija mora da prihvati gdje se činjenično nalazi, ali ambicije su iste kao kad je bio igrač – samo pobjede i prvo mjesto.

Možda će vas zanimati

"Nismo mi sada ni blizu najkvalitetnijim reprezentacijama, rezultati nas demantuju. Možemo da hvalimo sebe koliko hoćemo, ali rezultati pokazuju koliko vrijediš. Mi ipak pripadamo nekoj ne nižoj, nego nekoj drugoj grupi. Na nama je da to preokrenemo i uvjerimo sve da je to protiv Škotske možda bio loš dan. Vjerujem da mi individualni kvalitet imamo, jer ti igrači koji nastupaju za timove u najjačim ligama u Evropi imaju kvalitet. Oni ne igraju tamo zato što su dobri sa trenerom i mogu da popiju kafu s njim. Nije baš tako. Imaju kvalitet. Moramo da napravimo odličan, zdrav kolektiv, jer je timski duh najvažniji u kolektivu. Ako imate tim koji diše jednim plućima i daje sve od sebe bez obzira na ime protivnika... Ako ne uradimo ništa od toga, nećemo uraditi ništa, nebitno da li sam ja selektor ili neko od najvećih imena na svijetu", rekao je Stojković za TV Arena sport.

Vremena neće biti, prva utakmica je 24. marta protiv Irske, pa 27. protiv Portugala, a već 30. u gostima Azerbejdžanu. Okupljanje je tek neki dan prije prvog meča u Beogradu.

"Nećemo imati vremena, volio bih da imam pet-šest dana, ali i ostali treneri su u istoj situaciji. Trudiću se da sprovedem svoju ideju fudbala. Vjerujem duboko da su to vrlo inteligentni momci - vjerujem da poznaju sisteme igre. Sa tri ili četiri beka iza - to je za njih nebitno. Ali, neki principi – to je na meni da im prikažem, a oni to moraju da prihvate. Mi smo zvanično objavili spisak u četvrtak, ali moj angažman na mjestu na kome sam sada traje nekih mjesec dana. To su analize protivnika i naših igara, što je normalno. Moram da budem spreman za ono što me čeka, da se posvetim stvarima, da uvidim greške koje moramo da ispravimo, ali i dobre stvari koje su radili, jer nije sve bilo tako loše. Imaćemo interesantno druženje", rekao je Stojković.

On se složio da je Portugal favorit, ali…

"Borićemo se za prvo mjesto, moramo da vjerujemo u to. Ne smijemo da se predajemo, mislim da imamo kvalitet za tako nešto. Svaka grupa, svaki put imaju svoju težinu i vrijednost. Ova grupa nije ni malo laka. Sve kvalifikacije traže maksimum mogućnosti. Neće biti lako, sve zavisi od nas i ja želim da se fokusiram na svoj tim i ne želim da gledam na druge timove. Ako budemo radili ono što želimo, to je preduslov. Portugal je naravno po imenima favorit za sve, ali to ne znači da će nas pobijediti, apsolutno. Nema predaje. Cilj je odlazak u Katar. Kako? Ne znam, ali to je cilj. Moramo da pronađemo put. Ja ne volim da gubim, pretpostavljam kao i svi treneri, ali sam neko ko se ne predaje tako lako, ko je jako strpljiv, puno je strpljenja u meni kada su u pitanju igra, igrači, njihov pristup. Imperativ jeste, motiv jeste, želja jeste", rekao je Stojković.

Tim će morati da se prilagođava i mijenja u te tri utakmice.

"Biće rotacija, jer igrati tri utakmice u sedam dana jeste malo rizično i nije baš pametno i logično. Spremićemo se u taktičkom smislu, da vidimo u kom sistemu ćemo igrati, da vidimo kako ćemo napraviti našu 'ličnu kartu', identifikaciju. Ko smo mi, šta želimo od fudbala. O tome razmišljamo. Raspored je izuzetno težak, ali to ne može da se mijenja. Moramo da prihvatimo činjenicu da je ovo vrijeme u kome živimo. Ovo je druga godina u kojoj živimo sa kovidom, ova vremena nisu jednostavna. To je crkveno slovo, ne možemo govoriti Fifi kada ćemo igrati. Najveće je zadovoljstvo igrati. Mislim da će igrači to razumjeti", kazao je Piksi.

Iako je kazao da Srbija nije u vrhu, ipak neke stvari moraju da se znaju.

"I ranije generacije su imale vedete i zvijezde, ali ne pamtim kada smo izgubili u Beogradu. Sada gubimo malo od Mađarske, malo od Estonije, od nekih ekipa od kojih to ne bi smjelo da se dešava. To moramo da promijenimo od danas. Uz, naravno, svako poštovanje prema njima, nevezano za njihovo ime i mjesto na rang-listi ili da li je igrao Svjetsko prvenstvo, nebitno kako se zove, jer je to jedini ispravan put. Jedva čekam, ali mislim i da igrači jedva čekaju da dođu, da krenemo sa radom, ozbiljnim radom. Ja ću pružiti sve što znam i mogu kao trener. Jedino što ne mogu da trčim, da šutiram i centriram. Možda bih mogao nekih 15 minuta, prekid bez problema (smijeh). Biće to dobro. Neće biti lako, ali ništa nije nemoguće", rekao je Stojković.

Poruka za naciju:

"Da nas podrže. To je mnogo važno, imamo samo jednu zemlju, samo jednu zastavu, samo jedan grb i samo jednu reprezentaciju. Podrška je veoma bitna, kako medija, tako i javnost, a mi ćemo, to mogu da obećam, dati maksimum maksimuma, a možda i više. Da ćemo predstaviti fudbal koji će plijeniti svojim kvalitetom, koji će biti dinamičan i lijep za gledanje i da ćemo napraviti ponosnim naš narod. Pa i ako izgubimo utakmicu, ako se desi, da niko ne kaže nisu htjeli, nisu znali, nego da nas isprate aplauzom. Da ih obradujemo i vratimo to vrlo, vrlo važno povjerenje koje je bitno u cijeloj kampanji za odlazak u Katar", rekao je Dragan Stojković.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC