• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Selektor "zmajeva" nakon istorijskog plasmana na EURO: isplatio nam se rad!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Drugim trijumfom protiv selekcije Rumunije, ovog puta rezultatom 5:0 (1:0), futsal selekcija Bosne i Hercegovine izborila je večeras u Zenici prvi plasman na neko od velikih takmičenja- Evropsko prvenstvo 2022. godine u Holandiji.

 Ivo Krezo, izjava, nakon BiH - Rumunija 5:0 Izvor: FENA/Vehid Begunić

Puleni selektora Ive Kreze ostvarili su sve četiri pobjede u dosadašnjem toku kvalifikacija za EURO 2022 pa su, u preostala dva kola, s maksimalnih 12 bodova, postali nedostižni za konkurente svojoj u grupi 4. Srbija je druga s pet bodova, a Rumunija i Sjeverna Makedonija imaju po dva boda.

Možda će vas zanimati

"Kada utakmica završi s 5:0, svako misli da je to bio lagan meč. Ali, u najmanju ruku, nije bio. Ja bih čestitao svojim dečkima na odličnoj partiji i odličnoj igri kroz ove kvalifikacije. Pogotovo večeras, gdje su ostavili srce na terenu, dušu...Nije mala stvar dati pet golova Rumuniji. Sve čestitke na direktnom plasmanu, sa prve pozicije na EP", izjavio je Krezo, a prenijela agencija "Fena".

On je istakao da niko nije mogao vjerovati da će bh. tim, i to dva kola prije kraja, kvalifikacije završiti plasmanom na EURO.

"Ali, isplatio nam se rad. Sve vrijeme što smo radili - selektiranje, odlazak u Poreč i Sloveniju... Sve nam se isplatilo i, na kraju krajeva, nagradilo. Rekao sam da je BiH zaslužila da ode na EP. Pogotovo stariji igrači, koji su dugo godina u reprezentaciji i ja im čestitam na ponašanju, zalaganju, svemu... Pokazali su kako se bori za svoju državu, ali i mladim dečkima koji je pravi i ispravan put", podvukao je selektor Krezo.

Večeras je prvi mrežu gostiju iz Rumunije načeo Srđan Ivanković, koji je bio i jedini strijelac u prvom poluvremenu.

"Prije svega, generalno, hvala čitavoj bh. javnosti futsala i ljudima koje smo, nadam se, večeras usrećili. Hvala vam i na velikoj medijskoj podršci, koja nam je bi bila veliki "vjetar u leđa" tokom kvalifikacija. Što se tiče ove utakmice, ovo nam je bila prva "meč-lopta". Nismo imali prveliki pritisak- pritisak je bio na Rumunima, ali, eto, pokazali smo da smo, ne samo opasni u gostima, nego da smo još opasniji kući. Pokazali smo svoje pravo lice i zasluženo pobijedili".

Poručio je i da će, mada im dvije preostale utakmice ne mogu pokvariti plasman, nastojati da ih dobiju, jer, podsjeća, svaka je pobjeda važna zbog rejtinga, ali žele i da ponovo obraduju bh. navijače.

Posljednji pogodak na večerašnjoj utakmici djelo je Bilala Jelića, koji je u 40. minuti postavio konačnih 5:0.

"Znali smo da će biti teška utakmica, da ćemo se morati boriti, ali znali smo i da, ako svi budemo kao jedan, rezultat neće doći u pitanje. Ipak smo igrali na svom terenu i bitno je bilo da pokažemo da smo domaćini. Ovakav sistem takmičenja nama odgovara. Imali smo i više okupljanja, više utakmica i bolje smo se uigrali", rekao je Jelić, koji je takođe istakao da je ova generacija zaslužila plasman na veliko takmičenje.

BiH je, s obzirom na to da je u okviru prvog stepena kvalifikacija za EURO 2022 upisala sve tri pobjede (Švajcarska, Kipar i Gibraltar) te da je drugi stepen kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo okončala trijumfom protiv Švedske (6:3), večerašnjim trijumfom upisala čak osmu uzastopnu pobjedu u službenim mečevima.

Posljednji poraz bh. futsal tim pretrpio je još 24. oktobra 2019. godine od Rusije (2:4), upravo u tim kvalifikacijama za Mundijal 2020. godine, koji je, zbog pandemije korona virusa, prolongiran te bi se trebao igrati ove godine, od 12. septembra do 3. oktobra u Litvaniji.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC