• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neverovatan propust u Albaniji! Dali 85.000.000 za stadion koji ima kobnu grešku: Primetili posle 2 godine i sad se kaju

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Uložili su toliki novac i sada moraju da zovu eksperte da reše problem...

 air-albanija-albanski-stadion-greska-ne-dobija-svetlost-er-albanija-foto Izvor: Profimedia

Albanija je u novembru 2019. godine zvanično dobila verovatno najmoderniji stadion na Balkanu, ali je uoči utakmice njihove reprezentacije protiv Engleske uočen veliki problem!

Možda će vas zanimati

Stanje terena koji je koštao više stotina hiljada evra pogoršavalo se iz dana u dan, a nedavno je utvrđeno da je razlog za to - nedovoljno sunčeve svetlosti, a sve zbog kobne greške koju su arhitekti stadiona napravile prilikom projektovanja, piše engleski "Tajms".

Uopšte se nije vodilo računa o prirodnoj svetlosti pošto je jedan deo terena zbog tribina stalno u "senci", pretpostavlja se zbog visoke kule koja ovaj stadion i čini upečatljivim.

Zbog toga su Albanci pozvali eksperte iz Velsa kako bi popravili stanje terena uoči važne utakmice u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru, a na čijim tribinama (kapacitet oko 22.500 mesta) neće biti navijača.

Nezvanično, već su postavljena posebna "veštačka svetla" kako bi se situacija spasila.

Stadion je inače izgrađen bez javnog tendera i konsultacija sa građanima, a ovo nije prvi problem koji je otkriven jer je nedavno "poplavljen" ceo parking (koštalo 6 miliona evra).

"Er Albanija", stadion koji nosi ime po avio kompaniji Albanije, izgrađen je prošle godine i predstavlja nacionalni stadion na kome će ubuduće igrati reprezentacija, ali i klubovi u evropskim takmičenjima ako se tako dogovore.

Objekat interesantnog izgleda građen je od 2016. do 2019. godine, po projektu italijana Marka Kazamontija, koji je u međuvremenu optužen za korupciju u Italiji, a koštao je 85 miliona evra. Prvi meč reprezentacije Albanije na ovom stadionu odigran je prošlog novembra, kada je gostovala Francuska, a utakmici su prisustvovali Aleksandar Čeferin i premijer Edi Rama, dok se na njemu igrao i derbi Tirane između Partizanija i Tirane.

Air Albanija (sport)
Izvor: YouTube/Albania

Ovaj stadion bio je domaćin i utakmice između Tirane i Crvene zvezde, u kvalifikacijama za Ligu šampiona prethodne sezone, a podsetimo - prvak Srbije je pobedio 1:0 golom Tomanea, međutim stao je stepenicu dalje na Kipru, da bi potom zaigrali u Ligi Evrope i stigli do nokaut faze.

Interesantno je da stadion ima i 112 metara visoku kulu, a ona je ujedno i najviša u čitavoj Albaniji. U pitanju je hotel, šoping centar...

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC