• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbi koje su "pojeli" Real i Barsa: "Desetka" Partizana, legenda dve "Marakane" i još petorica!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Danas se igra "El Klasiko", a u duelima Reala i Barselone nije bilo mnogo igrača sa ovih prostora.

 real-madrid-barselona-el-klasiko-srbi-perica-ognjenovic-luka-jovic-dragan-ciric-partizan-zvezda Izvor: MN PRESS

Nemanja Vidić je postao legenda u Mančester junajtedu, Bane Ivanović u Čelsiju, Aleksandar Kolarov u Mančester sitiju.

Možda će vas zanimati

Milinka Pantića pamte navijači Atletiko Madrida, u Interu je Dejan Stanković idol, a u Laciju obožavaju Sinišu Mihajlovića!

Mnogi od najvećih evropskih klubova imali su Srbe kao prve zvezde, ali nikada Barselona i Real Madrid. Naši fudbaleri kao da su ukleti, niko nije uspeo da napravi veliki uspeh i ostavi trag u Barsi i Realu. A evo ko se sve oprobao! 

MILAN JANKOVIĆ

Izvor: MN PRESS

Stigao je u Real Madrid direktno iz Crvene zvezde u sezoni 1997/98. Imao je 27 godina i bio je starter u veznom redu zajedno sa Rafelom Rodriljoh, Mičelom i Rafaelom Martinoz Vaskezom. Ispred njih je bio strašan napadački tandem Butragenjo – Sančez. 

Njih dvojica su u prvoj sezoni sa Jankovićem u timu donela titulu Realu, ali je i pored pet golova na 45 utakmica Janković napustio Real. Stigao je u januaru 1987, otišao na kraju naredne sezone, odigrao nekoliko godina u Anderlehtu i iznenada završio karijeru u 30. godini.

PREDRAG SPASIĆ

Izvor: MN Press/arhiva

Stameni štoper iz Kragujevca je 1990. godine iz Partizana otišao u Real Madrid i uglavnom je igrao te sezone, mada je često stavljan na mesto desnog beka. 

Ostao je upamćen kao jedno od najgorih pojačanja u istoriji kluba i to prilično nezasluženo. Inače je igrao solidno, ali je na jednom “El Klasiku” postigao autogol koji mu je obeležio vreme provedeno u Realu. Navijači Barselone su mu skandirali posle tog poteza, španska štampa ga je uzela na zub i morao je da napusti klub.

Potom je prešao u Osasunu, igrao je i za Atletiko Marbelju i vrlo je uspešno nastupao u Primeri. Vratio se u Srbiju 1995. godine i završio karijeru u Radničkom sa Novog Beograda

DEJAN RAMBO PETKOVIĆ

Izvor: MN PRESS

Još jedan transfer direktno iz Beograda u Madrid. Fenomenalni vezista i dribler nije uspeo da napravi veliku karijeru u Evropi i reprezentaciji Jugoslavije, ali je na dve "Marakane" ostao legenda. 

Posle sjajnih sezona u Radničkom iz Niša otišao je u Zvezdu gde je imao tri fenomenalne godine, a u Realu je odigrao samo pet ligaških mečeva. Slat je na pozajmice u Sevilju i Rasing iz Santandera ali mu nije išlo, pa je sreću našao u Brazilu.
Igrao je za Vitoriju, Flamengo, Vasko De Gamu, Fluminense, Gojas, Santos i Atletiko Mineiro, a posebno su ga navijači Flamenga zapamtili i ostao je legenda na njihovoj “Marakani”. Ipak, u Realu mu nije bilo suđeno!

SRĐAN PECELJ

Izvor: MN PRESS

Malo ko se seća da je Srđan Pecelj otišao iz Crvene zvezde u B tim Barselone Štoper iz Mostara je proveo jednu sezonu u Kataloniji, a onda se vratio u Zvezdu. Potom je nastupao za Čukarički, a onda se još jednom otisnuo u inostranstvo. 

Ipak u drugom mandatu “preko” klubovi su bili mnogo manji pošto je igrao u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Grčkoj...

DRAGAN ĆIRIĆ

Izvor: MN PRESS

Konačno, dobili smo igrala sa minutažom u Barseloni 1997. godine. "Desetka" Partizana i ljubimac navijača Dragan Ćirić došao je u Kataloniju!

Luj Van Gal ga je koristio kao desno krilo, zaigrao je na 36 mečeva u prvoj sezoni i sa Barsom uspeo da osvoji tripletu – ligu, kup i Superkup Evrope. Nakon što je izgubio mesto u timu otišao je na pozajmicu u AEK, a karijeru je završio povratkom u Partizan

PERICA OGNJENOVIĆ

Izvor: MN PRESS

O njemu smo već pisali! Samjuel Eto je otpisan da bi se napravilo mesta za vihornog napadača koji je zajedno sa Dejanom Stankovićem trebalo da predstavlja budućnost srpskog fudbala. 

Stanković je napravio fenomenalnu karijeru u Italiji, a Ognjenovića su povrede pratile tokom perioda van zemlje i nije uspeo da ispuni svoj potencijal. U dve godine je na 22 meča dao samo jedan gol, a u kasnijem delu karijere je tek u Jagodini uspeo da odigra u kontinuitetu nekoliko sezona bez povreda.

LUKA JOVIĆ

Izvor: Profimedia

Još čekamo epilog ove priče. Karijera puna uspona i padova iako ima samo 23 godine. Počeo je kao prava gol mašina u mlađim kategorijama Crvene zvezde, nastavio odličnim partijama u prvom timu, ali je prešao u Benfiku gde nije dobio šansu. 

Pozajmica u Ajntraht je bila pravi potez, Srbin je uspeo da postane jedan od najboljih napadača u Nemačkoj, a to je video Real i platio čitavih 60.000.000 evra! Ipak, veliki pritisak i pre svega položaj Karima Benzeme kao nedodirljive prve “devetke” nisu prijali Joviću, pa je sada opet u Ajntrahtu na pozajmici.

Hoće li on konačno biti Srbin koji je uspeo u najvećim španskim klubovima? Ostaje da se vidi!

(mondo.rs)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC