• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriveno - ovako je pukla Superliga bogatih: Daš im ponudu koju ne mogu da odbiju!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Možda lijepo zvuči kada kažemo da je zbog navijača, ali...

 superliga-bogatih-propali-projekat-uefa-pobedila-aleksandar-ceferin-ponudio-novac-englezima Izvor: Profimedia

Samo 48 sati nakon što je objavljeno da je Superliga Evrope budućnost fudbala - jasno je da je ideja doživjela krah pošto se povukla polovina timova osnivača takmičenja.

Možda će vas zanimati

Čelsi, Mančester siti, Mančester junajted, Liverpul, Arsenal i Totenhem, odnosno svi engleski klubovi koji su bili voljni da se odvoje od UEFA, oglasili su se u toku noći i zaključili da odustaju od Superlige, dok je u međuvremenu i Inter pod znakom pitanja...

Sve ovo nam govori da je Superliga doživjela krah i da je nemoguće da će je nastaviti samo Real Madrid, Barselona, Atletiko, Juventus i Milan, samo je pitanje zvanične potvrde.

Za to vrijeme ostaje nam da vidimo - šta se desilo to u posljednjih 48 sati?

Bili su veoma samouvjereni klubovi iz Superlige, odnosno njihovi vlasnici, ali nisu očekivali tako snažnu reakciju UEFA, a potom Evropske unije, političara, fudbalskih saveza, fudbalskih liga, klubova protiv kojih se takmiče, igrača drugih ekipa...

Izvor: Tanjug/PA via AP/Ian West

Ipak, možda najveći uticaj imale su reakcije igrača i trenera Superlige, nisu pognuli glave i rekli "u redu, tako ćemo", nego smo vidjeli burne reagovanja Milnera, Gvardiole, Hendersona i drugih.

Na sve to nadovezale su se i reakcije pravih navijača koje su vlasnicima jasno stavili do znanja da ne mogu da insistiraju na takmičenju za koje su samo oni, tako da je nakon opšteg haosa ispred stadiona Čelsija, kada je i Petr Čeh umirivao demonstrante, počelo prvo kolebanje.

Međutim, da li je Čelsi odustao baš zato što je čuo glas navijača i uplašio se? Da, to je moguće, ali postoje i vjerovatniji scenariji koji su tome doprinijeli...

Izvor: Profimedia

UEFA je počela da pregovara sa engleskim investicionim fondovima koji bi uložili velika sredstva u budžet nove Lige šampiona (navodno oko 4,5 milijardi evra), što bi značilo da će klubovi u budućnosti zarađivati znatno više novca nego što je to sada u njihovim takmičenjima.

Međutim, tu je Čeferin bio mudar i našao je način kako da "podijeli" 12 složnih klubova.

Katalonski list "Mundo Deportivo" prenosi da je UEFA dobila ovu bitku tako što je samo engleskim klubovima ponudila "ozbiljnu sumu novca" da napuste Superligu, a oni su uz sve pritiske - naročito Fudbalskog saveza Engleske - odlučili da to prihvate.

Zanimljivo je da UEFA nije kontaktirala španske ili italijanske klubove, koje vidi i odgovorne za formiranje novog takmičenja, što je možda signal za budućnost...

Florentino Perez i Andrea Anjeli, prvi ljudi Real Madrida i Juventusa, postali su nepoželjni u evropskom fudbalu pošto je UEFA uspjela da ih dobije za samo 48 sati, ali nimalo lako pošto su morali i oni da podignu sredstva koja će klubovi dijeliti.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC