• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UEFA kažnjava osnivače Superlige u Ligi šampiona? Ostatak Evrope uzvraća - shvatili da imaju moć i traže VAŽNU promenu!

Autor Dragan Šutvić

Ovo pravilo je mnogima promaklo, ali sada će ostatak fudbalske Evrope pokušati da se njega riješi i makar malo povrati moć od onih najbogatijih.

 liga-sampiona-kazna-klubovi-superliga-evrope-koeficijent-promjena-pravila-ceferin Izvor: Profimedia/MN Press

Superliga Evrope je mrtva, živjela Liga šampiona! I dok se širom Starog kontinenta mogu čuti naslađivanja ljubitelja fudbala na račun 12 klubova koji su željeli da se odmetnu i naprave svoje takmičenje, a onda shvatili da su napravili veliku grešku, sve to moglo bi da dovede do novih promjena u evropskom fudbalu.

I to u korist onih "manjih" klubova koji u očima najbogatijih ne spadaju u "evropsku elitu"!

UEFA će u narednom periodu biti pod pritiskom da napravi nove promjene u njihovom najjačem takmičenju Ligi šampiona i to nauštrb onih najbogatijih!

Kako navodi britanski "Tajms", UEFA bi mogla da se u narednom periodu odluči na potez da napusti plan po kojem bi dva tima u Ligu šampiona trebalo da se plasiraju na osnovu istorijskih rezultata, a ne rezultata u prethodnoj sezoni.

Naime, dok je 12 klubova planiralo Superligu Evrope, UEFA je u ponedjeljak potvrdila novi sistem takmičenja Lige šampiona od 2024. godine, po kojem bi ona sa 32 tima bila proširena na 36.

Međutim, važna stavka u tom procesu bila je činjenica da bi od nova četiri mjesta u Ligi šampiona, dva bila rezervisana za klubove koji su najbolje rangirani na UEFA listi koeficijenata, a koji se prethodno nisu kvalifikovali u Ligu šampiona.

Primjera radi, da je to pravilo bilo na snazi pred početak sezone 2020/21, u Ligu šampiona bi se na osnovu koeficijenta plasirali Arsenal i Totenhem, iako su prošlu sezonu Premijer lige završili na osmom i šestom mjestu.

Ipak, poslije propasti Superlige Evrope, "Tajms" navodi, klubovi širom Evrope su se sada malo osilili i shvatili da i oni imaju moć, pa će preko EKA (Evropske asocijacije klubova) pokušati da "izboksuju" brisanje tog pravila u novom formatu Lige šampiona koji stupa na snagu 2024.

Navodi se da bi EKA kod UEFA tražila da ta dva pomenuta mjesta u Ligi šampiona od 2024. budu rezervisana za šampione država koje za sada nemaju garantovano mjesto u grupnoj fazi Lige šampiona.

Za sada je mjesto u grupnoj fazi garantovano samo za 10 najbolje rangiranih liga Evrope, pa bi eventualno proširenje moglo da znači da i 11. i 12. liga Evrope imaju direktnog učesnika Lige šampiona. Prethodnih godina to su bile zemlje poput Holandije, Austrije ili čak Škotske, pa bi ovo značilo da velikani poput Ajaksa i Rendžersa ne bi morali da svakog ljeta strepe tokom kvalifikacija.

Da je ova promjena važna najviše govori činjenica da bi se tako izbjeglo da pojedini klubovi mjesto u Ligi šampiona ne dobijaju na osnovu rezultata iz prethodne sezone, što je praktično "popločavanje puta" ka onome što najbogatiji klubovi i žele - da igraju u evropskom takmičenju bez brige da li će morati da se za to takmičenje kvalifikuju kroz domaće prvenstvo. To je Superliga Evrope i željela da ostvari...

Izgleda da je EKA - koju su napustili predstavnici svih 12 "odmetnutih" klubova - shvatila da je ovo pravi trenutak za vraćanje makar malo moći u njihove ruke.

(MONDO) 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC