• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Mislio sam da se šale!" Legendarni Italijan oštro protiv Superlige: Sport je zabava, strast!

Autor Dragan Šutvić

Karlo Anćeloti pohvalio je sadašnji klub, Everton, koji je kritikovao klubove iz Premijer lige koji su odlučili da se upuste u priču zvanu Superliga

 superliga evrope everton anćeloti mislio sam da se šale Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Projekat evropske Superlige doživio je krah i prije formiranja – odnosno samo nekoliko dana otkako je u nedjelju uveče ekskluzivno objavljeno da je 12 superbogatih evropskih klubova odlučilo da se otcijepi od UEFA i pokrene vlastito takmičenje, koje bi, na kraju, uključivalo još osam klubova.

Od 12 planiranih klubova, čak šest je iz Engleske, a poslije brojnih pritisaka, svi su odlučili da se povuku. Prvi je to učinio Mančester siti, a potom su korake "građana" slijedili Čelsi, Mančester junajted, Liverpul, Totenhem i Arsenal.

Možda će vas zanimati

Njihov premijerligaški rival, Everton, najoštrije je osudio klubove koji su pristali da budu dio takmičenja koje je na startu osuđeno na propast, poručivši im da su se ponašali apsurdno arogantno i da su ocrnili ugled Premijer lige i fudbala kao igre.

Karlo Anćeloti, sadašnji menadžer Evertona, istakao je da je vjerovao da je Superliga šala kada je prvi put objavljena informacija o njenom osnivanju, pohvalivši svoj sadašnji klub jer je "pokazao da je porodični klub koji brine o svojoj bazi navijača."

"Moja neposredna reakcija je bila da se šale. Pomislio sam, sigurno se šale, to se neće dogoditi, to je nemoguće. Sportska kultura u Evropi razlikuje se od američkog sporta. Ne zato što smo u pravu, a oni ne, već zato što je kultura ljudi drugačija. U Sjedinjenim Američkim Državama sport je drugačiji. Sport je zabava. U Evropi živimo sa više strasti. Kada odrastemo, želimo da pobijedimo komšije. Odrasli smo drugačije", rekao je Anćeloti za britanske medije.

Anćeloti, koji je tokom karijere vodio četiri osnivača Superlige (Juventus, Milan, Real Madrid i Čelsi) ističe da je 12 klubova trebalo da konsultuje igrače, trenere i ljubitelje fudbala.

"Za svakog navijača fudbala bio je to neobičan dan, iznenađenje. Čuli smo za Superligu u posljednjih nekoliko mjeseci, ali bio sam siguran da se to neće dogoditi. Šta da kažem? Pogriješili su. Ovih 12 klubova je pogriješilo. Nisu uzeli u obzir mišljenja igrača, trenera ili navijača."

Podsjetimo, dvanaest evropskih fudbalskih klubova postiglo je dogovor o pokretanju novog takmičenja, uprkos protivljenju Evropske fudbalske federacije (UEFA).

U zajedničkom saopštenju objavljenom u nedjelju navedeno je da će Superligom upravljati klubovi osnivači među kojima su Milan, Arsenal, Atletiko Madrid, Čelsi, Barselona, Inter, Juventus, Liverpul, Mančester junajted, Mančester siti, Real Madrid i Totenhem.

UEFA je ekspresno reagovala i najavila sankcije za klubove Superlige, ali i igrače koji nastupe u tom takmičenju, poručivši da će im biti zabranjen nastup za reprezentacije iz kojih dolaze u svim takmičenjima koje organizuje.

Već u utorak uveče, šest engleskih klubova se pod velikim pritiskom navijača, fudbalskih radnika i bivših igrača te Vlade Velike Britanije povuklo iz Superlige.

Isto su u srijedu uradili i Milan, Inter i Atletiko Madrid, tako da se takmičenje elitnih evropskih fudbalskih klubova svelo na Real Madrid, Barselonu i Juventus.

(mondo.ba/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC