• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pandemija korona virusa "pojela" brdo para klubovima m:tel Premijer lige BiH

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Klubovi m:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine zbog mečeva bez publike izgubili su do četiri miliona konvertibilnih maraka, pišu "Nezavisne novine".

 premijer liga bih dosad zbog pandemije izgubila oko 4 miliona km Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Riječ je o računici dobijenoj ako se u obzir uzme da bi prosječna cijena ulaznice na stadionima bila osam KM, a da je očekivana posjećenost na tribinama na svim mečevima mogla biti oko pola miliona ljubitelja fudbala (198 utakmica u 33 kola).

Možda će vas zanimati

Naime, u sezoni 2018/19, posljednjoj u Premijer ligi Bosne i Hercegovine igranoj do kraja uz prisustvo navijača, a prema podacima Fudbalskog saveza BiH, sve utakmice tada je gledalo više od 450.000 navijača. Iako je određeni dio gledalaca sa članskim kartama, godišnjim ulaznicama ili zbog određenih akcija klubova na stadione ulazio i besplatno, prostom računicom i dalje je jasno da su gubici klubova izazvani mjerama zaštite u borbi protiv virusa korona ogromni.

Naravno, najviše su oštećeni vodeći klubovi na tabeli, odnosno oni koji broje najviše simpatizera poput Sarajeva, Željezničara, Borca, Veleža, Zrinjskog, Širokog Brijega... Na posjetu svakako utiču i rezultati određenog kluba u određenom momentu, pozicija i kvalitet rivala, vrijeme i dan odigravanja, ali isto tako novac od prodaje ulaznica nije jedini gubitak izazvan virusom korona.

Uzročno-posljedično, zbog izostanka publike na stadionu i ekonomske krize, klubovima su značajno umanjeni i prihodi od sponzora, dok je cijena organizacije utakmica ostala gotovo ista kao i prije novonastale situacije.

"Mi smo u jednom trenutku prije korone imali najbolju posjećenost ne samo u BiH, nego i u regionu. Veliki broj naših utakmica je pratilo šest, sedam i više hiljada navijača. Publika voli dobar fudbal, to ih privlači. Mi smo napravili dobru priču u tom kontekstu pa vjerujem da bi sa sadašnjim rezultatima prosječan broj gledalaca bio značajno povećan. Gubici su zbog toga veliki. Iako je nemoguće doći do preciznih podataka koliko bismo zaradili da je bilo navijača ove sezone, sasvim je sigurno da je riječ o ozbiljnim sredstvima", rekao je direktor Borca Dejan Lukendić za "Nezavisne novine".

Željezničar je u samom vrhu po broju simpatizera. Nakon 1. aprila 2017. godine, kada je legendarni Ivica Osim svečano otvorio novoizgrađenu istočnu tribinu stadiona "Grbavica" sa 4.266 sjedećih mjesta, kapacitet popularne "Doline ćupova" se povećao na 13.449 sjedećih mjesta. Samo polusezonu ranije u devet domaćih utakmica

Želju je, prema zvaničnim podacima FS BiH, gledalo 49.000 navijača (prosječno 5.444 u devet domaćih utakmica). To je 392.000 KM ako je prosječna cijena osam KM. Naravno, nije svaka utakmica donosila istu zaradu, ali prema nekim podacima, u kasu "plavih" u određenom periodu samo od karata po jednom mjesecu stizalo je od 70.000 do 120.000 KM. Riječ je o novčanim sredstvima kojima se značajno mogu pokriti troškovi za plate.

Aktuelni šampion Sarajevo svoje mečeve igra na najvećem bh. stadionu "Koševu". Neki podaci govore da bi godišnja prodaja pojedinačnih ulaznica ekipi Sarajeva mogla donijeti više od pola miliona KM, a moglo se očekivati da u derbijima protiv Željezničara i Borca stadion bude ispunjen skoro do posljednjeg mjesta.

Velež tradicionalno uživa povjerenje publike, čak i u vremenu kada je igrao u Prvoj ligi Federacije BiH. Ove sezone "rođeni" su u samom vrhu, pa su gubici ogromni. Slično je i u gradskom rivalu Zrinjskom, te Širokom Brijegu, ali i Slobodi, jer bez obzira na činjenicu da se Tuzlaci sada bore za opstanak, pretpostavlja se da bi podrška sa tribina bila značajna.

Oštećeni zbog praznih stolica nisu samo klubovi... Gubitak bilježi i država činjenicom da nema prihoda od PDV-a. Znatno je umanjen i interes navijača za rekvizitima, majicama, šalovima, dresovima i slično.

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

AKTUELNA SEZONA

SARAJEVO

očekivana prosječna posjeta 6.000

ŽELJEZNIČAR

očekivana prosječna posjeta 5.500

BORAC

očekivana prosječna posjeta 5.000

VELEŽ

očekivana prosječna posjeta 5.000

ZRINJSKI

očekivana prosječna posjeta 3.000

ŠIROKI BRIJEG

očekivana prosječna posjeta 2.500

(mondo.ba)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC