• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U subotu 143. gradski derbi: Sarajevo želi nastaviti borbu za titulu, a Željo prekinuti crni niz

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Sarajevo je ispustilo veliku prednost koju je imalo nad rivalima u vrhu tabele i sada gradski derbi dočekuje bodovno izjednačeno sa liderom banjalučkim Borcem

 sarajevo - željezničar 143. sarajevski derbi u subotu Izvor: Anadolija/Samir Jordanović

Pred fudbalerima Sarajeva u subotu je 143. gradski derbi protiv Željezničara, a 123. prvenstveni. Najveća utakmica bh. fudbala, koja će se igrati u 28. kolu Premijer lige BiH, mogla za “bordo“ sastav biti ključna u borbi za titulu šampiona.

Sarajevo je ispustilo veliku prednost koju je imalo nad rivalima u vrhu tabele i sada gradski derbi dočekuje bodovno izjednačeno sa liderom banjalučkim Borcem. Stoga je jasno da im je protiv najvećeg rivala prijeko potrebna pobjeda.

Možda će vas zanimati

“Derbi je posebna utakmica, koja ima svoju tradiciju koju su ispisivale generacije ispred nas. Ima svoju određenu draž i uvijek je specifičan. To su utakmice u kojima forma igrača ili ekipe ne znači puno, jer obično svi igraju sa velikim angažmanom i motivom na tim utakmicama. Ali, ono što je bitno jeste da te utakmice obično odlučuju sitni detalji, tako da moramo biti skoncentrisani svih 90 i nešto minuta. Ukoliko se to ostvari, onda sigurno možemo očekivati pozitivan rezultat“, rekao je Vinko Marinović, šef stručnog štaba aktuelnog bh. šampiona.

U taboru “plavih“ u veoma lošem raspoloženju dočekuju ogled sa velikim rivalom. Naime, klub sa "Grbavice" je u nizu od čak deset utakmica bez pobjede u Premijer ligi BiH, a u posljednjem kolu su doživjeli još jedan neugodan poraz od gradskog rivala Olimpika, koji se bori za opstanak.

No, iz Željezničara najavljuju da bi upravao sarajevski derbi mogao biti prekretnica za njih.

“Derbi ko derbi, sigurno značajan za obje ekipe. Za Sarajevo mnogo više nego za nas s obzirom na tabelu, ali mišljenja sam da u takvim utakmicama favorita nekog izrazitog nema. Tako će biti vjerujem i na ‘Koševu’, jedna ujednačena utakmica u kojoj će i jedan i drugi tim pokušati da dođe do pobjede. Pripremamo se zaista ozbiljno za tu utakmicu, jer znamo koliko nam znači i našim navijačima i klubu. Vjerujem da ćemo odigrati kvalitetno i da nećemo razočarati sve one koji vole Željezničar. Mislim da spremno dočekujemo derbi. Očekujemo da derbi možda bude prekretnica u ovom periodu i da nam krene ka boljem. Naravno da ćemo težiti ka pobjedi, ali sigurno će se i Sarajevo pitati, tako da očekujemo prije svega izjednačenu boru. Vjerujem da će onaj koji bude imao motiva, htijenja i volje dobiti tu utakmicu“, istakao je Blaž Slišković, trener Željezničara.

U dosadašnja 142 derbija nešto uspješniji je Željo koji je upisao 45 pobjeda, Sarajevo je slavilo 42 puta, dok je 55 duela završeno bez pobjednika.

“Bordo“ tim je nakon 27 odigranih kola drugi na tabeli Premijer lige BiH sa 53 boda, koliko ima i lider Borac. U igri za titulu su još Velež na trećem mjestu sa 51 bodom i Zrinjski na četvrtom sa 49. Željezničar derbi dočekuje na sedmoj poziciji sa 40 bodova.

Duel Sarajeva i Željezničara igraće se u subotu na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase – Koševo“ sa početkom u 16,55 sati, naravno bez prisustva publike.

M:TEL PREMIJER LIGA BiH - 28. KOLO:

Petak:

Radnik - Sloboda (17.00)
Velež - Borac (20.00)

Subota:

Krupa - Mladost (15.00)
Sarajevo - Željezničar (16.55)
Široki Brijeg - Zrinjski (19.05)

Ponedjeljak:

Olimpik - Tuzla siti (15.00)

Standings provided by SofaScore LiveScore

(Anadolija)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC