• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istorijski penal koji je Mijatović dao: Piksi i Dejo plesali na Marakani, Peđa spriječio neviđenu krađu usred Beograda!

Autor Dragan Šutvić

Predrag Mijatović je za reprezentaciju Jugoslavije dao 27 golova, a ovaj je bio jedan od najbitnijih!

 predrag-mijatovic-penal-video-jugoslavija-spanija Izvor: MN PRESS

Poslije skoro decenije izgona naše reprezentacije sa velikih takmičenja prvi put je nacionalni tim SR Jugoslavije dobio priliku da ode na veliko takmičenje 1996. godine.

Tada su počele kvalifikacije za Svejtsko prvenstvo u Francuskoj, a jugoslovenski tim je ušao u grupu sa Španijom, Češkom, Slovačkom, Farskim Ostrvima i Maltom.

Možda će vas zanimati

A baš na današnji dan 1997. godine odigrala se jedna od najbitnijih utakmica tih kvalifikacija, jugoslovenski tim je igrao meč na kome je dokazao da može da se nosi i sa najboljim timovima svijeta u tom momentu.

Španija sa Zubizaretom, Jerom, Luisom Enrikeom i Raulom došla je na "Marakanu", a već u 19. minutu sudija Rune Pedersen dosudio je jedanaesterac za Špance. Kiko je primio dug pas, a onda jedva dočekao da padne u kaznenom prostoru Jugoslavije.

Fernando Jero je postigao gol, a to je bio drugi penal dosuđen za Špance u kvalifikacijama. Prvi su takođe dobili protiv Jugoslavije u meču odigranom nešto ranije u Valensiji, a na Mestalji je sa bijele tačke precizan bio Pep Gvardiola.

Sudija nikako nije bio naklonjen Jugoslaviji na tom meču, pa je tako odbrana Španije oborila Dejana Savićevića u svom kaznenom prostoru, ali je zbog toga “Genije” dobio žuti karton zbog navodnog simuliranja, a sa malih ekrana smo mogli da čujemo čuvenu rečeicu:

"To je bio jedanesterac gospodine Pederson!"

Na snimku se jasno vidjelo kako je Mihel Anhel Nadal ušao u pitanju Savićeviću i srušio ga, penal je bio čist, ali nije dosuđen.

Ipak, jedan kazneni udarac za jugoslovenski tim je dosuđen i to u samom finišu meča. U napadu u 86. minutu sadašnji selektor Dragan Stojković je uspio da centira, a iako su štoperi Španije vukli jugoslovenske igrače, nije bilo penala.

Ipak, pri sljedećem centaršutu nije bilo mjesta da sudija bude nijem i poslije obaranja Mijatovića morao je biti suđen kazneni udarac. Željko Petrović je odmah pritrčao i zagrlio napadača koji je protivno nepisanom pravilu namjestio loptu na kreč.

Jugoslavija - Španija 1:1
Izvor: YouTube/krkipfc

Iako svi pamte onu kobnu prečku u Tuluzu, mnogo bi poštenije bilo da se pamti ovaj penal. Pred punom "Marakanom", Mijatović je poslao Zubizaretu na pogrešnu strani i donio bod Jugoslaviji.

Do kraja kvalifikacija Španci su bili prvi, Jugoslavija druga daleko ispred Čeha, a onda je jugoslovenski tim u baražu deklasirao Mađare sa ukupno 12-1 u dvije utakmice i uz čak sedam golova Mijatovića!

SR Jugoslavija je na kraju kvalifikacija imala dva najbolja strijelca, Mijatovića sa 14 i Savu Miloševića sa 9 golova, dok je Dejan Savićević dodao 7.

(MONDO) 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC