• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo su mogući protivnici Borca: Od zagrebačkog Dinama do šampiona Gibraltara...

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Crveno-plavi u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona mogu da izvuku komšije, a mogu i na putovanje više od 2.000 kilometara.

 fk borac kvalifikacije liga šampiona mogući protivnici Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Banjalučki Borac ispisao je istoriju u nedjelju i okitio se titulom šampiona BIH.

Drugi put u istoriji crveno-plavi su osvojili Premijer ligu BIH i izborili mjesto u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Možda će vas zanimati

 Ekipa Marka Maksimovića u srijedu će imati priliku da osvoji duplu krunu pošto igra u finalu Kupa BIH protiv Sarajeva, a sezonu će završiti naredne nedjelje utakmicom posljednjeg kola PLBIH protiv Slobode.

Nakon toga uslijediće pauza, a onda pripreme za narednu sezonu i najveći izazov – kvalifikacije za Ligu šampiona.

Većina nacionalnih prvenstava je ili završena ili su poznati učesnici evropskih takmičenja, tako da je poznata i većina potencijalnih protivnika Borca u prvom kolu kvalifikacija.

Na žrijebu, koji će biti obavljen 15. juna, Borac će biti među nepovlaštenim klubovima u "stazi šampiona“, a među klubovima koje može da izvuče ima i komšija, ali i klubova udaljenih preko 2.000 kilometara.

Dinamo Zagreb najbliži je klub, ali i najteži protivnik iz grupe povlaštenih klubova kojeg crveno-plavi mogu da izvuku.

Među onima koje bismo htjeli izbjeći je i šampion Bugarske, Ludogorec, koji je u prošlosti znao da bude koban i za srpske klubove, pa i trostruki uzastopni mađarski šampion Ferencvaroš. Klub koji vodi Sergej Rebrov i u kojem igraju dvojica bh. internacionalaca, Eldar Ćivić i Adnan Kovačević prošle godine igrao je grupnu fazu Lige šampiona i osvojio bod u konkurenciji sa Barselonom, Juventusom i Dinamo Kijevom.

Izvor: Tamas Kovacs/MTI, Tanjug/MTI/Tamas Kovacs

Mogući protivnici Borca su i varšavska Legija,redovni učesnik evropskih takmičenja, te četverostruki uzastopni šampion Rumunije, Kluž, koji je prošle godine igrao grupnu fazu Lige Evrope.

Među povlaštenima su i Malme, Šerif Tiraspolj, Škendija, Dinamo Tbilisi, Slovan Bratislava, Žalgiris, Flora, Budućnost iz Podgorice.

Još tri povlaštena kluba dobićemo nakon završetka prvenstava Izraela, Jermenije i Luksemgurga koji će se pridružiti kazahstanskom Kairatu, ekipi Linkoln Red Imps sa Gibraltara i estonskoj Rigi u krugu od 6 ekipa koji daje 3 povlaštene i tri nepovlaštene ekipe.

Kairat ima koeficijent 6.000, Linkon 5.750, a Riga 5.500, pa bi ih iz kruga povlaštenih mogle izbaciti samo ekipe sa većim koeficijentom.

U Izraelu je Makabi Haifa na korak do šampionske titule, ali nije moguće da bude povlašten jer ima koeficijent 4.500.

U Jermeniji čak pet ekipa ima šanse da u posljednjem kolu stigne do šampionske titule, ali samo Alaškert sa koeficijentom 6.500 bi bio povlašten, dok ostale četiri ekipe mogu biti samo menju nepovlaštenim, te nije moguće da budu protivnici Borca.

Zanimljivo je i u prvenstvu Luksemburga gdje se za titulu bore Svift, Didelanž i Fola. Ukoliko Didelanž u posljednjem kolu stigne do titule bio bi povlašten sa koeficijentom 8.000, ali će mu za to trebati ubjedljiva pobjeda te da se pogode rezultati sa ostalih utakmica. Najviše šansi za osvajanje titule ima Fola ukoliko upiše pobjede u zaostalom meči i meču posljednjeg kola, međutim, sa koeficijentom 5.250 ne može da se nada da će biti među povlaštenim. Ista stvar je i sa Sviftom koji je samo jednom igrao evropska takmičenja, i to prije 20 godina.

Posmatrajući spisak potencijalnih protivnika jasno je da bi možda i najpoženjiji protivnici za Borac bili litvanski Žalgiris iz Kaunasa ili Flora, s tim da bi gostovanje u Talinu bilo i najduže, jer do estonske prijestonice ima oko 2.200 kilometara.

Fanovi Borca sigurno priželjkuju i gibraltarski Linkoln Red Imps, dok je ekipa Rige pravi izazov, koliko zbog činjenice da je prava "legija stranaca“, toliko i zbog prilično zahtjevnog putovanja.

POVLAŠTENI: Dinamo Zagreb, Ludogorec, Malme, kluž, Legija Varšava, Šerif Tiraspolj, Ferencvaroš, Škendija, Slovan, Dinamo Tbilisi, Žalgiris, Budućnost

NEPOVLAŠTENI: HJK, Šahtjor Soligorsk, Nefči, Šamrok Rovers, Konah Kej, Valur, Bodo/Glimt, Mura, Borac, Hamrun Spartans, šampion Albanije, šampion Sjeverne Irske, pobjednik pretkvalifikacija

EKIPE KOJE JOŠ NISU SVRSTANE: Kairat, Linkoln Red Imps, Riga, šampion Izraela, šampion Jermenije, šampion Luksemburga.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC