• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Revolucija u srpskom fudbalu! Superliga sa 12 timova od 2023? FSS mijenja sve, smanjuju se i niži rangovi!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Za ovakve promjene Izvršni odbor FSS bi morao da donese odluku, a za sada sve ide u tom pravcu...

 superliga srbije biće smanjena na 12 klubova Izvor: MN PRESS

Drastične promjene spremaju se u srpskom fudbalu, a domaća takmičenja narednih godina mogla bi da izgledaju ozbiljno drugačije od onoga što smo gledali ove sezone.

Fudbalski savez Srbije privodi kraju idejni projekat kojim će se reorganizovati izgled Super i Prve lige Srbije, ali i nižih fudbalskih rangova!

Možda će vas zanimati

U prva tri ranga takmičenja, koja su ujedno i profesionalni rangovi, očekuju nas velike promjene, javlja "Sportklub".

Kako se navodi, Superliga bi od 2023. godine trebalo da bude dosta manje nego ono na šta smo navikli i trebalo bi da broji - 12 klubova.

Naime, sastanci u FSS su u prethodnom periodu intenzivirani ne bi li se pronašla rješenja za smanjivanje domaćih takmičenja, nakon što su ona bila neodrživo uvećana usljed pandemije korona virusa.

Što se tiče Superlige Srbije, koja je ove sezone brojala 20 timova, prvobitni prijedlog je bio da već od ljeta 2022. ona bude smanjena na 12 ekipa. Ipak, kako je gotovo trećina lige ispadala iz Superlige ove godine da bi se smanjila na 16 ekipa za sezonu 2021/22, sličan potez i u narednoj sezoni bi mogao da ponovo destabilizuje takmičenje, jer bi trećina lige ponovo ispadala.

Zbog toga se očekuje da Superliga poslije sezone sa 16 timova bude smanjena na 14 za sezonu 2022/23, a potom sa 14 na 12 timova od sezone 2023/24!

O manjoj Superligi je govorio i selektor Srbije Dragan Stojković Piksi, a kako piše "Sportklub", i dalje traje rasprava kako bi sistem sa 12 timova izgledao. Postavlja se pitanje da li bi to bio trokružni sistem ili sa doigravanjima u plej-ofu i plej-autu.

Što se tiče Prve lige Srbije, postoje dvije opcije:

  1. Jedinstvena liga sa manjim brojem učesnika nego sada ili
  2. Liga od dve grupe po 12 klubova

Očigledno je da će promjene u Prvoj ligi Srbije biti teže za pravljenje zbog toga što one utiču i na treći rang, Srpsku ligu, koja trenutno broji četiri grupe - Beograd, Vojvodina, Istok i Zapad.

Navodi se da u FSS razmišljaju o tome da se i u Srpskoj ligi drastično smanji broj učesnika i to tako što bi u trećoj ligi postojale samo dvije grupe - Beograd i Vojvodina bi bile spojene u jednu, a Istok i Zapad u drugu.

Više diskusija u Fudbalskom savezu Srbije o ovoj temi očekuje se po povratku reprezentacije iz Japana. Da bi došlo do promjena sistema takmičenja u srpskom fudbalu, Izvršni odbor FSS mora da donese takvu odluku...

(MONDO/Sportklub)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC