• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO KOLUMNA: Da, fudbal se vraća kući... ali u Rim!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Kako je Italija postala hit Evropskog prvenstva, a prije samo četiri godine dotakla je dno...

 italija-evropsko-prvenstvo-kolumna Izvor: Profimedia/David Klein/Sportimage

/piše: Marko Jović, mladi fudbalski trener/

Nije to bilo tako davno, sjećam se da sam pisao o tome, Italijani su doživjeli najbolju lošu stvar koja je mogla da im se desi. Tog novembra 2017. godine - Italijani su izgubili fudbal.

Možda će vas zanimati

Poraženi, u suzama, dok ih tuđe ruke tapkaju po ramenima uz neizostavnu izlizanu "više sreće sljedeći put", sa plaketom i satom za uspomenu u naručju Điđija Bufona, ispadoše oni tako od nekih tamo Šveđana u nekom tamo baražu za baš onaj Mundijal. Baš onaj koji je vazda bio njihov, makar toliko da je bilo nezamislivo maštati o njemu bez ekipe sa Čizme u nekoj od vodećih rola.

I dok je ta i takva Švedska, bez zvijezda, Ibrahimovića i velike pompe stavljala tačku na karijeru tadašnjeg selektora Đan Pjera Venture, Azuri su vrištali ćutke. Nacija je čupala kosu, mlateći šakama sa skupljenim prstima, baš onako kako je to radio Nikolo Barela, ili svaki čovjek ikada u Italiji, svaki put kada sudija krene da razmišlja.

Ta hladna novembarska noć značila je restart. E, pa, nećemo više ovako. I bi drugačije...

Izvor: Tanjug/Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

Kao što je taj šamar mokrom krpom došao u danu, a bio posljedica godina neznanja i decenije ispraznih odluka ljudi koji su "držali" fudbal na Apeninima, isto je tako i novonastala situacija, kojoj i te kako svjedočimo tokom prošlogodišnjeg Evropskog šampionata koji se igra ove godine (?), rezultat kvalitetnog rada unutar samih granica Italije.

Kataklizma je krenula Kalćopolijem, završila se "italijanskom Golgotom" iz pomenute epizode, a nedugo zatim u tamošnjem Fudbalskom savezu okrenuli su se provjerenom rješenju. Kravatu i elegantno odijelo zadužio je Roberto Manćini, po receptu novog vremena, u kom piše da zbunjene zvijezde može da umiri samo njima ravan tip, po "poznatosti", ne nužno i po znanju - u tebe gledam Ole Gunare Solskjeru!

Neko je skoro na Tviteru napisao da je Manćio prosječan trener, ali idealan selektor, i to je, fakat, ostarilo dobro.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Alberto Lingria/Pool

Jedna od većih istina, djelovalo je sve do ovog turnira, kada je Roberto Manćini i taktički došao glave kritičarima, ukomponovavši Azure po drugačijim notama, načinivši ih odgovornim u odbrani - ko bi rekao? - i fleksibilnim i uzbudljivim u napadu. Što svakako niko nije očekivao...

Kao što je lament nad nacijom bio popularan te večeri pred kraj 2017. godine, i postao još popularniji dok se lopta kotrljala u Rusiji, tako je ove godine "in" voljeti Italijane i radovati se svakom natpisu "It’s coming to Rome".

Istini za volju, lako su nas kupili. Ima nešto tako romantično u njihovoj pređašnjoj propasti, ali i nešto još romantičnije u njihovom dizanju iz pepela i penjanju nadomak pijedestala. Gledaš ih i imaš osjećaj da je fudbal njihov, ma koliko to njihovi rivali u finalu tvrdili za sebe.

Italijani su onaj dječak koji spušta loptu na druženje iza zgrade, i onaj koji odlučuje kada će biti kraj loptanja za taj dan.

Povrh svega, naučili su iz svojih grešaka i izgledaju kao klub koji igra reprezentativni fudbal, zanemarivši interne sporove koji su u prošlosti bili tako karakteristični za njih, i odigravši prvenstvo sa osmijehom nasmijali i ljude kraj televizora. I ne čudi, došli su na turnir pročitavši spisak fudbalera koji će putovati širom Evrope u ludačkom lajv programu, i bilo bi čudno da su namrgođeni.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Justin Tallis, Pool

A i dalje nisu favoriti. Ovog ljeta to nikada nisu ni bili. Te Francuska, te malo Engleska, pa Belgija, ma i od Portugalaca se više očekivalo. U svakoj priči, Azuri su bili tek tu nakon svih "velikih", tek kad svi ostali ispadnu, e onda ćemo mali misliti i o Manćinijevoj četi. Ne lezi vraže, prevarili smo se. I mnogo nam je drago zbog toga.

Ima nešto u toj zalizanoj kosi, ekspresno popijenom espresu i valjanju Ćira Imobilea po travi, svako od nas će napraviti grimasu u prvom trenu, ali ako vam se odmah nakon toga ne izmigolji osmijeh na licu, postoji šansa da možda i ne volite fudbal.

Ili da samo imate nešto lično protiv Italije.

Sav vic i sva draž fudbala leže u toj podloj prgavosti, slatkom bezobrazluku igrača sa Apenina. Kada Đorđo Kjelini zagrli Đordija Albu i sa iskrenim kezom mu ispuca kičmu, zaboraviš na tenziju koju nose penali, iznova zavoliš sport zbog toga što shvatiš da ga i dalje, na kraju evrima zalivenog dana, igraju samo obični ljudi. I više ti nije važno što je tamo nekad negdje posrijedi bio izvesni "Kalćopoli". Ne interesuje te što se ta nacija proslavila, naosvajala prvenstava, igrajući "katenaćo".

Na kraj pameti ti nije njihovo unošenje u lice sudije dok šake skupljenih prstiju idu gore-dole, iritirajući i tebe, i mene, i onog na tribini. Ma i onog što ni ne gleda tekmu.

Zato je fudbal njihov, jer te natjeraju da zaboraviš nebitno i podsjete zbog čega je sve ono dole na terenu važno. Istaknu da je fudbal emocija, divan ples koji igraš jer si zaljubljen. I spreman si sve da daš da bi djevojka sa kojom plešeš na kraju večeri otplesala s tobom do tvojih kola, do tvog praga, do tvoje sobe... Tada shvatiš suštinu sporta, razlog zbog kog si ga gledao drugi put, nakon što ti je prvi put bilo kao zanimljivo da gledaš neke ljude kako trče.

Zato volim da Italijani pobijede, da Italijani osvoje Evropsko prvenstvo. Jer ma koliko fudbal "bio" engleski, njihov je malo više. Hiljadu emocija i jedno, novo, zaljubljivanje u igru više.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC