• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Nismo uspjeli sad, ali uspjećemo. Narasli smo u ovom meču": Marko Maksimović poslije ispadanja Borca u 118. minutu!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Trener Borca Marko Maksimović uprkos šokantnoj eliminaciji od favorizovanog Kluža (2:1) u kvalifikacijama za Ligu šampiona, nije bio previše razočaran ni utučen jer su njegovi izabranici pokazali da su s pravom prvaci Bosne i Hercegovine.

 borac - kluž 2:1, izjava marko maksimović Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Crveno-plavi su u 90. minuta savladali mnogo bogatiji rumunski klub sa 2:0 na banjalučkom Gradskom stadionu i anulirali minus iz prvog meča u Klužu (3:1).

Možda će vas zanimati

Strijelci su bili Stojan Vranješ i Panajotis Moraitis, ali Borac nije prošao dalje već u produžetke s obzirom da je od ove sezone Evropska fudbalska unija (UEFA) ukinula pravilo "gola u gostima".

Izdržali su "borčevci" protiv Rumuna i dodatnih 28 minuta, a onda minut ili dva prije kraja, mrežu mladog debitanta na golu Borcu Nikole Ćetkovića majstorski je pogodio Aleksandru Čivčiju za konačnih 2:1 i prolazak Kluža u narednu rundu.

"Opet ću reći da smo igrali protiv mnogo dobre ekipe, koja ima ozbiljan budžet. Ostaje žal zbog prvog poluvremena u Klužu, međutim, ovo nam je velika škola protiv najtežeg mogućeg protivnika. Dobro smo se predstavili i primili gol u samom finišu. Sve bih ovo mijenjao za titulu. Ako je moralo da se desi, onda neka se desilo. Mi smo jako dobro prezentovali fudbal Bosne i Hercegovine, dobro smo se pokazali, sva publika je nosila Borac. Nismo uspjeli, ali uspjećemo, imamo vremena. Idemo dalje, počinje nam prvenstvo, a igramo još i dalje Evropu. Momci su dali posljednji atom snage i meni kao treneru je jako drago zbog toga", rekao je šef struke Banjalučana za "Arenu sport".

Šta je presudilo?

"Iskreno, možda sam vruć, ali čini mi se da je bio aut prije njihovog gola. To je presudilo. Šalim se, naravno, dobra su ekipa i jedini način da se igra protiv njih je ovako - disciplinovano i pametno, čekati svoje šanse. Narasli smo i to ćemo pokazati kroz utakmice koje dolaze. Slijedi nam 'Grbavica' i derbi (start sezone protiv Željezničara). Evropa će biti i proći, mi imamo svoj cilj. Znam da ćemo sada biti takmac svima, svi će htjeti da nam skinu skalp, ali borićemo se. Nadam se uspješnoj godini", naglasio je Maksimović.

"Igrali smo protiv mnogo moćnog protivnika, izabrali način na koji jedini možemo da igramo. Imali smo u određenim fazama sreće, ali mislim da smo u prvih 90 minuta kontrolisali sve, stigli do prvog pa drugog gola i bili bolji u 90 minuta. Ostaje žal što je ukinuto to pravilo gola u gostima, iako ja i dalje smatram da je to pošteno, iako nama sada nije prijalo", rekao je Maksimović i nastavio:

"Osjećam ponos zbog ovih momaka što su pokazali. Ovo je najveća pobjeda Borca u istoriji. Protiv ovakvog protivnika, držali smo ih u nekoj poziciji, međutim, nismo izdržali do kraja. Velika je pauza 10 godina ne igrati Evropu, a onda hoćeš nekog ko 10 godina igra grupne faze evropskih takmičenja".

Za razliku od prošlogodišnjeg poraza od Rio Avea u kojem se vidjelo da Borac fizički ne može da parira Portugalcima, večeras je bilo potpuno drugačije.

"Mi smo se fizički apsolutno nosili s Klužom. Danas mi je žao što Ziljkić nije bio danas, bar 15-20 minuta. Malo mi je tu nešto falilo, iskreno ja sam mislio da ćemo mi njih dobiti 3:0. Malo nam je trebalo. Znao sam da će nam produžeci biti teški. Pohvalio bih igrače, ali i svoj staf, jer Borac je definitivno pokazao da može da igra sa ekipama iz Lige Evrope i Lige šampiona".

"Jedna stvar mi je žao, što nije bilo penala, pa bi šutali svi preko 35 godina, a svi vi znate zašto to govorim", rekao je Maksimovič i tako podsjetio na kritike zbog izbora izvođača penala u finalu Kupa BIH.

 Maksimović je istakao da je Borac danas dobio trojicu mladih igrača, ali i da su oni iskusni potvrdili kvalitet.

"Mi smo danas imali tri igrača ispod 21 godine, a ja nisam morao danas nijednog da stavim. I zato je bitno danas, možda nismo prošli dalje, ali smo dobili golmana Ćetkovića, dobili smo Milojevića još jednom, dobili smo Begića apasolutno. Koliko je Stojan Vranješ donio sreće Borcu to svi znamo, tamo ga nije zabio, ovdje je dao kako samo on zna i pokazao klasu. Ali i Zakarić, Ćorić, apsolutno svi. Nekad se odlučiš da ne počne Subić i Meleg, međutim, oni su ozbiljna grupa. Ja ih nikad ne bih slagao. Mogu da pogriješim, ali ni sa kim nemam problema. Mnogo je bitno kad ja njima kažem apsolutno ružnu riječ na poluvremenu u Klužu, a oni šute. To znači da smo zaradili respekt.

Maksimović je na kraju istakao da Borac nikada nije imao ovakvu podršku publike.

"Ja sam neko ko je rastao ovdje. Ova sinergija... Lešinare ne spominjem jer oni uvijek gaze, oni uvijek rade. Ali ne pamtim da se ikada u Banjaluci osjetila ovakva energija sa Istoka i Zapada. Znam da uvijek dođe i onih 10 posto koji vole da budu kontra, a danas sam vidio da su svi za Borac. Treba uvijek neka opozicija, ali mora i jedinstvo kada igraš protiv boljeg i jačeg. To je danas bilo i ja sam ponosan na sve svoje sugrađane i navijače Borca kako su danas bodrili borac. Iskreno, ne pamtim ovakvu podršku Borcu", istakao je Maksimović.

(mondo.ba)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC