• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Maksimović pred start u Ligi šampiona: Mečevi protiv Kluža su najveći u istoriji banjalučkog Borca!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Poslije 10 godina, banjalučki Borac će zaigrati u kvalifikacijama za plasman u Ligu šampiona.

 kluž - borac, liga šampiona, najava marko maksimović Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Protivnik Banjalučanima u utorak od 19.00 biće rumunski Kluž, koji je u periodu dok je Borac "postio" od Evrope, postao gotovo redovan učesnik grupne faze evropskih takmičenja.

Od osnivanja do danas, Kluž je sedam puta bio šampion Rumunije, a u posljednje četiri sezone ima isto toliko titula. Do sad je odigrao 80 utakmica na evropskoj sceni, upisavši 30 pobjeda, 17 remija i 33 poraza, a pred rumunskim prvakom padali su rimski Lacio, škotski Seltik, francuski Ren...

Možda će vas zanimati

Zbog svega toga, trener crveno-plavih je mišljenja da je Kluž najveći protivnik u istoriji banjalučkog kluba, barem kada su u pitanju zvanična međunarodna takmičenja.

"Došao je na red dvomeč sa Klužom, možda i najveći u istoriji našeg kluba. Prije 10 godina je bio Makabi, a danas Kluž, ali to ne možemo porediti ni na koji način, ni igrački ni finansijski jer je rumunski klub pokazao da je u posljednju deceniju konstantno u evropskom fudbalu. I oni su u nekoj tranziciji, ali definitivno imaju ambicije ulaska u grupnu fazu Lige šampiona. Mi naravno takođe imamo svoje ciljeve, znamo svog rivala, spremali smo se, imamo određenih problema, ali u pozitivnoj atmosferi putujemo u Rumuniju da pokušamo doći do dobrog rezultata", rekao je Maksimović.

IMAMO SITNIH PROBLEMA, A RUMUNI PRAVA TAKMIČARSKA EKIPA

U pitanju su kadrovski problemi u odbrani...

"(Dejan) Uzelac ima problema sa petom, Marko Jovanović se vratio, ali još nije definitivno spreman, pa na štoperskim pozicijama imamo skraćenu rotaciju jer smo ostali samo sa Đorđem Ćosićem i Đorđem Milojevićem. Jovanović će putovati, ali pitanje je da li će i koliku minutažu imati. Kapiten (Stojan) Vranješ takođe ima problem s koljenom, nadam se da će to medicinski tim da riješi, a problema ima i (Panajotis) Moraitis s stomačnim mišićima. Mislilo smo i da je puklo rebro, na sreću nije, pa se nadam da će biti spreman za utorak. Golman Bojana Pavlović sigurno neće igrati zbog povrede".

Uprkos svemu, protivnika su dobro skautirali i poznaju način na koji će igrati u utorak na stadionu "Dr Konsantin Radulesku", kapaciteta 23.500 sjedećih mjesta.

"Kluž je promijenio trenera (Mariuš Sumudica), njima se podrazumijeva prolazak protiv Borca. Ne mogu da kažem da je to bahato s njihove strane. Možda su to činjenice jer bi eliminacija za Kluž bila veliki neuspjeh. Oni su prvenstveno takmičarska ekipa. Prethodne sezone su na malom broju utakmica imali posjed lopte na svojoj strani. Puste posjed, imaju dobre igrače u tranziciji i kažnjavaju svaku grešku. Apsolutno igraju na rezultat i znaju šta žele".

GREŠKE SVESTI NA MINIMUM

Maksimović je svjestan svih vrlina rumunske ekipe, pa će u skladu s time pokušati da pronađe i njihove mane.

"Znamo kako želimo da igramo. Ovo je nivo u kojem se najmanje greške kažnjavaju, što smo vidjeli u primjeru Hrvatske na Evropskom prvenstvu. Vežeš pertle, piješ vodu i budeš eliminisan. To je bukvalno isti nivo. Bilo koja sitna greška će biti skupo plaćena. Kluž je tim koji kad 'omiriše krv ide do kraja', a ne 'pada u neke depresije' ako nemaju rezultat. Ali, imamo način kako ćemo igrati i nadam se imati i sreće. Moraćemo biti maksimalno fokusirani na svaku loptu. Mnogo je bitno da im uskratimo tranziciju i igru po bokovima".

Prema njegovim riječima, prve zvanične utakmice u sezoni su uvijek nezgodne za sve timove, a često za favorite na papiru.

"Oni igraju na dva različita načina pod novim trenerom, izmijenili su nekoliko igrača, a i te prve zvanične utakmice su uvijek nezgodne. Nama je bitno da odigramo kako treba, slično kao protiv Šahtjora, koji je dobar primjer. Igrali smo odlično, a primili dva gola iz bukvalno dvije greške. Jednom smo zakasnili, jednom dali pogrešan pas i bili kažnjeni. Ovo sad je slično".

Strateg Banjalučana nije želio da govori o pojedinačnim imenima u startnih 11, ali je istakao da u svlačionici vlada dobra atmosfera.

TRAŽIM SAMO DA DAMO MAKSIMUM

"Imamo garantovane četiri evropske utakmice, ali naš je cilj da to bude mnogo više. Ovo je period kada manji timovi mogu nešto da urade protiv favorita. U fudbalu je sve moguće. Dobili smo jako teškog protivnika, ali igrači poput Vranješa, (Gorana) Zakarića i ostalih imaju internacionlnog iskustva. Najvažnije je da damo svoj maksimum. To će biti moj jedini zahtjev, a niko drugi nam nije tražio ništa drugo", zaključio je Maksimović.

Utakmica između Kluža i Borca igra se u utorak s početkom u 19 časova, a sudiće je Holanđanin Johem Kampujs. Riječ je o 35-godišnjem djeliocu pravde iz Groningena, na FIFA listi je od 2020. godine, a rangiran je u treću kategoriju UEFA arbitara.

Revanš je na rasporedu sedam dana kasnije na banjalučkom Gradskom stadionu, a u slučaju da Borac eliminiše favorizovane Rumune, u narednom kolu kvalifikacija za elitno evropsko takmičenje, igraće protiv pobjednikom dvomeča između luksemburške Fole Eš i Linkoln Red Impsa iz Gibraltara.

Možda će vas zanimati

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Navijac

Stalno lakse povrede. Zapitaj se ko ti lijeci igrace.

Vaske

Nemaš ti pojma najveća utakmica Borac Andrleht 1:0

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC