• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

50 godina od istorijskog meča - najveći je želio samo Jugoslaviju: Džajić utišao Marakanu, a Pele dobio orden od Tita!

Autor Dragan Šutvić

Legendarni Pele se prije tačno pola vijeka povukao iz nacionalnog tima, na meču protiv Jugoslavije.

 brazil jugoslavija oproštaj pelea 50. godišnjica Izvor: MN Press/Profimedia

Nekada je ugled fudbalske reprezentacije Jugoslavije bio nevjerovatan. Nacionalni tim je početkom sedamdesetih čak tri puta u četiri godine igrao protiv Brazilaca, a na jednom od tih mečeva oprostio se legendarni Pele.

Najveći fudbaler svoje generacije i po mišljenju mnogih najbolji igrač svih vremena završio je reprezentativnu karijeru baš na današnji dan, prije tačno 50 godina!

Možda će vas zanimati

Fudbalski savez Brazila i legendarni Edson Arantes do Nasimento - Pele insistirali su da njegov posljednji meč u dresu reprezentacije bude baš protiv Jugoslavije. Igralo se u Rio de Žaneiru, a najvećeg fudbalera u istoriji Brazila ispratilo je u penziju čak 160 hiljada navijača.

Imali su razloga za to... Prije penzije Pele je tri puta postao svjetski šampion sa reprezentacijom svoje zemlje, a njegov rekord po broju postignutih golova i dalje je na snazi. Na 92 utakmice u žutom dresu tresao je mrežu čak 77 puta, ali tog dana nije postigao gol protiv Jugoslavije.

Rezultat ovog revijalnog meča bio je 2:2. Jugoslavija je povela preko svog najboljeg fudbalera Dragana Džajića, koji je u 35. minutu prvi pogodio cilj. Brazilci su do preokreta došli preko Rivelina i Žersona, da bi konačan rezultat postavio Jurica Jerković, tadašnji fudbaler splitskog Hajduka.

Svoj posljednji meč u dresu reprezentacije Pele nije odigrao do kraja. On je teren napustio na poluvremenu, a desetak minuta prije kraja sa podignutim rukama istrčao počasni krug oko terena. Prepuna ''Marakana'' priredila mu je ovacije...

Čast mu je učinila i Jugoslavija. Po odluci Josipa Broza Tita, ambasador Mirko Ostojić odlikovao ga je Ordenom jugoslovenske zastave sa zlatnom zvezdom. Ta ceremonija održana je veče prije meča.

Reprezentacija Jugoslavije: Radomir Vukčević, Mladen Ramljak (od 46. Zoran Antonijević), Dragoslav Stepanović, Miroslav Pavlović, Blagoje Paunović, Dragan Holcer, Ilija Petković (od 46. Nenad Bjeković), Brane Oblak, Zoran Filipović (od 46. Jurica Jerković), Jovan Aćimović i Dragan Džajić.

Selektor: Vujadin Boškov

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC