• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Velika fešta na "Grbavici" - 100 godina Želje: Promašeni penal Luke Juričića pokvario rođendan! (FOTO)

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Sarajevski Željezničar danas je proslavio 100 godina postojanja, ali je u duelu sa Veležom osvojio samo bod na "Grbavici".

 Željezničar - Velež 0:0, PL BiH, 9. kolo, 100 godina kluba sa Grbavice Izvor: Anadolija/Elman Omić

Jedan od derbija devetog kola m:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine igrao se na "Grbavici" između Želje i Veleža, ali strijelci nisu bili raspoloženi na fešti upriličenoj povodom vijeka postojanja sarajevskog kluba.

ŽELJEZNIČAR - VELEŽ 0:0

Sarajevski klub na ovom meču proslavio je vijek postojanja, pa je oko 10.000 ljudi došlo da čestita svom timu 100. rođendan. Na početku je horski otpjevana "Grbavica" Mladena Vojičića Tife, a plavi su transparentima sa porukama ispunili tribine.

"Ni države ni vlasti sve, nisu mogli da te ugase, jer stojimo i prkosimo u srcima te našim nosimo", "I još stoljeće je malo da ti pokažemo koliko nam je stalo", a tamo gdje su najvatrenije pristalice - tzv. Manijaci stajalo je "Željezničar - stvar filozofije".

Klub sa "Grbavice" je osnovan 17. septembra 1921. godine.Tada je Željo odigrao prvi meč u klupskoj istoriji protiv SAŠK-a, tada najmoćnijeg kluba i upisao ubjedljiv poraz 5:1. Gol za Želju postigao je Dimitrije Dimitrijević, a još su igrali: Stefan Cicvol, Milan Tomić, Vilim Novak, Rudolf Kefer, Milovan Adamović, Stjepan Katalinić, Ludvig Leple, Dragutin Siber, Ivan Krajnc i Franjo Cvelfer. U drugom poluvremenu su nastupili još Ivan Dunkl i Milutin Egić.

Gosti iz Mostara, međutim danas nisu bili previše impresionirani ambijentom na "Grbavici" niti slavljenim raspoloženjem domaćina pa su prvi preko Muhamesa Ćosića u 10. minutu stvorili prvu stopostotonu šansu, a Vedran Vrhovac je spasio svoju mrežu izbacivši loptu sa gol linije.

Osam minuta kasnije, uzvratili su plavi nakon centaršuta iz kornera.

Lopta je pala u gužvu u kaznenom prostoru, a najbolje se snašao Luka Juričić, koji je sa pet-šest metara šutirao, a sjajno odbranio golman "rođenih" Slaviša Bogdanović.

Iako je ekipa Tomislava Ivkovića bolje ušla u drugo poluvrijeme, prvi su ozbiljnije zaprijetili "rođeni" i to u 58. minutu.

Poslije dobre akcije, Edo Vehabović je iz okreta šutirao tik pored Željine stative!

Dvadeset minuta kasnije Željo je imao najbolju moguću šansu da povede - nakon što je Bruno Zdunić oboren u kaznenom prostoru od strane Denisa Zvonića, arbitar Frano Jelić je najprije odmahnuo rukom, ali se poslije intervencije pomoćnika predomislio i pokazao na penal!

Uslijedili su protesti igrača iz Mostara, ali sudija je bio neumoljiv.

Luka Juričić je preuzeo odgovornost i šutirao - iznad prečke!

Juričić je bio vrlo blizu iskupljenja za promašeni jedanaesterac - izborio se za loptu u 83. minutu u kaznenom prostoru i probao da uposli nekog od saigrača, međutim, odbrana Veleža je otklonila opasnost.

Mogli su izabranici Feđe Dudića da u 88. minutu stignu i do kompletnog plijena - Samir Radovac je probio po desnoj strani i uputio povratnu loptu na 11 metara, gdje se našao Nemanja Anđušić i šutirao pored stative.

ŽELJEZNIČAR: Bender, Malić, Crnčević, Kosorić, Subašić, Mujezinović, Juričić, Vrhovac, Blažević, Bojo, Mekić. Trener: Tomislav Ivković

VELEŽ: Bogdanović, Radović, Zeljković, Ćosić, Isić, Hasanović, Salčin, Radovac, Vehabović, Zajmović, Dejanović. Trener: Feđa Dudić

M:TEL PREMIJER LIGA BIH - 9. KOLO:

Posušje - Radnik 1:1 (0:1)
/Begić 90+1 - Marković 11/

Željezničar - Velež 0:0

Tuzla siti - Sloboda 18.55

Zrinjski - Rudar Prijedor 21.10

Igrano u petak

Sarajevo - Leotar 0:1 (0:0)
/Aćimović 66/

Borac - Široki Brijeg 2:1 (2:1)
/Moraitis 8, Vranješ 10 - Lukić 40/

Standings provided by SofaScore LiveScore

(mondo.ba)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC