• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezdo, ovu djecu da istrpiš: Stanković im dao šansu, oni oduševili na derbiju - na velikim utakmicama postaješ igrač

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Crvena zvezda je na gostovanju najvećem rivalu osvojila bod, a trojica momaka koji su dobili priliku dase pokažu protiv Partizana oduševili su i navijače i Dejana Stankovića.

 Zvezdina-deca-na-derbiju-protiv-Partizana Izvor: MN PRESS

Prije više od 25 godina Ljupko Petrović je na teren protiv OFK Beograda poslao Dejana Stankovića (16) i tako najavio jednu veliku karijeru. Tri godine kasnije, Deki je bio kapiten kluba i lider tima na evropskoj sceni, u legendarnom dvomeču protiv Kajzerslauterna.

To je put kojim se danas rijetko ide, ali kada se u najvažnijoj utakmici srpskog fudbala ukazala prilika da Dejan Stanković na teren pošalje trojicu dječaka - on je iskoristio tu mogućnost!

''Da sam imao još djece i njih bih ubacio u igru'', reklo je Zvezdino dijete sada u ulozi trenera, nakon 165. vječitog derbija u kom su zaigrali Strahinja Eraković (20), Marko Lazetić (17) i Petar Stanić (20).

I to kako zaigrali...

O partiji trojice mladih fudbalera danima će pričati navijači Crvene zvezde. Vidjeli su na djelu mladost i talenat, sportsku drskost i fudbalski bezobrazluk, ali i fudbalere koji - barem u Superligi Srbije, moraju da imaju veliku minutažu...

Sve je krenulo od najiskusnijeg!

STRAHINJA ERAKOVIĆ

Izvor: MN PRESS

Bio je jedini bonus u startnoj postavi Crvene zvezde i prinudno igrao na mjestu desnog beka. Iako je po vokaciji štoper, Strahinja se ove sezone selio na sva mjesta u posljednjoj liniji i posao uglavnom obavljao veoma korektno.

Za brzonogog Nemanju Jovića pripremio se protiv Čukaričkog, kada je zaustavio Aleksu Jankovića, a njegova partija u defanzivi mogla bi Stankoviću da ga nametne i kao dugoročno rješenje. Iako je trebalo da bude jedan od glavnih Partizanovih aduta, Jović je potpuno zaustavljen.

Eraković je u meč ušao sa ogromnim samopouzdanjem i Aleksandrom Dragovićem pored sebe, a ta doza sigurnosti bila je ono što mu je falilo. Duele je dobijao u serijama, pa ovaj Strahinja nije ličio na momka od prije godinu dana.

U oktobru 2020. godine bio je ''krivac'' za akciju iz koje je Partizan postigao gol na istom stadionu. Njegov loš pas presjekao je Sejduba Suma, a u nastavku napada Filip Stevanović pogodio za 1:0, već u petom minutu meča.

Juče je Strahinja izgledao zrelo i odgovorno, možda i kao budući komandant Zvezdine odbrane. Napredak u prethodnih godinu dana je evidentan, pa Crvena zvezda ima razloga da čeka momka kom je karijeru već u ranoj fazi obilježila teška povreda metatarzalne kosti.

MARKO LAZETIĆ

Izvor: MN PRESS

Za mnoge na stadionu šok, za njega prilika kakva se ne dobija često.

Iako će tek naredne godine postati punoljetan, Lazetić je bio prva Stankovićeva izmjena na meču u Humskoj. Stanković je želio da igra sa dvojicom napadača, pa mu je bio potreban još jedan igrač blizu Partizanovog gola. Dobio je to u Marku Lazetiću.

Da je situacija bila drugačija, a Pavkov, Ben i Živković potpuno spremni za meč - Lazetić verovatno ne bi imao ulogu na ovom susretu. Ovako, dobio je čitavo poluvreme, a prinudne promene često stvaraju heroje. Takav je fudbal...

Momak čiji su stričevi bivši fudbaleri Nikola i Žarko Lazetić (on je sin trećeg brata) vodio je bespoštednu borbu na raznim dijelovima terena. Kao i ostatak Zvezdine ofanzive, morao je da bude pokretan, da ulazi u duele protiv nekoliko različitih protivnika i da ih dobija.

Crveno-bijelima je unio svježinu i energiju, baš u onoj dozi koja se očekuje od dječaka bez mnogo seniorskog iskustva, ali sa ogromnim talentom i željom za dokazivanjem.

PETAR STANIĆ

Izvor: MN PRESS

Šet mjeseci je Zvezda pokušavala da ubijedi čelnike Železničara iz Pančeva da ga puste za Beograd, a mnogi su se pitali otkud u Prvoj ligi Srbije talenat koji odmah može u prvi tim crveno-bijelih.

Nakon ''piruete'' na terenu u Humskoj, jasno je zašto se Dejan Stanković zaljubio u svaki fudbalski potez mladog Stanića.

''On ima sve predispozicije da se nadogradi i bude paklen igrač'', rekao je tokom ljetnjih priprema šef struke crveno-bijelih.

I onda, polako, počeo da daje šansu mladom Staniću, momku kog bismo zbog pravila o bonusima mogli mnogo češće da gledamo u narednim nedjeljama.

Susret protiv Partizana bio je treći u nizu na kom je zaigrao u Superligi, a po prikazanom ne bi bilo iznenađenje da ga vidimo u startnoj postavi već protiv Voždovca.

''Meni je nastup u derbiju bio velika želja, srećan sam što se ispunila i zahvalio bih se treneru Stankoviću na povjerenju. Sva euforija i radost kada smo zatresli mrežu, stvarno se to ne može opisati riječima'', rekao je za klupski sajt mladi Stanić.

MINUTAŽA?

Pravilo o bonus igračima mijenjalo se tokom ljeta, pa umjesto dvojice fudbalera ispod 21 godine na početku susreta i barem do poluvremena, sada igrač iz tog uzrasta mora na terenu da provede cijeli meč.

Tako je Stanković počeo sa Erakovićem kog je izveo u 55. minutu zbog ofanzivnijeg Gajića, na poluvremenu ubacio i Lazetića, a u 77. minutu Stanića.

Kako smo već zaključili da su sva trojica ostavili dobar utisak, logično bi bilo očekivati veću minutažu za njih trojicu na mečevima koji slijede. U Evropi teško, jer će tamo i dalje igrati iskusniji fudbaleri, ali Superliga...

To je već druga priča.

Svaki od trojice Zvezdinih dječaka ima potreban kvalitet da već sada bude standardan u domaćem šampionatu. Ukoliko se ta prilika ne iskoristi i ovi momci nakon vječitog derbija budu zakucani za klupu, bljesak iz Humske biće kratkotrajan i samo epizoda koja se brzo zaboravlja.

Uostalom, primjeri za karijere koje su se izgubile u tranziciji mogu da budu bonusi iz prethodnih sezona. Veljko Nikolić i Njegoš Petrović gotovo da nemaju nikakvu ulogu u timu ove sezone, dok je Željko Gavrić u finišu prelaznog roka prodat Ferencvarošu.

Stanić, Eraković i Lazetić pokazali su da njihovo vrijeme dolazi i iako su pred svakom od njih veliki rad, usponi i padovi, njihov put u Zvezdi mora da vodi na teren, pod svjetla reflektora i pred jake protivnike.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC