• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pavkov mora da "hakuje" kompjuteraše iz Danske: Mitjiland ga nikad ne bi kupio zbog statistike, ali to je čar fudbala

Autor Haris Krhalić

Crvena zvezda je prije dvije nedelje vidjela koliko je Mitjiland opasan, ali u svojim redovima ima rješenje za tim koji se (previše) osjeća na analitiku. Zato je Milan Pavkov ključna figura.

 Crvena zvezda Mitjiland Pavkov  Izvor: Profimedia

Crvena zvezda večeras od 21 čas ima priliku da obezbjedi proljeće u Evropi, i to dva kola prije kraja grupne faze Lige Evrope, ali izazov uopšte nije jednostavan. Uvjerili su se u to pre dvije nedjelje...

Uspjela je Zvezda se vrati sa pozitivnim rezultatom iz Danske (1:1), međutim Mitjiland ju je namučio kao rijetko ko ove sezone, odnosno samo još Šerif i Partizan mogu u istu rečenicu sa njima. Samo je iskustvo Zvezde donijelo prevagu u meču u Danskoj, dok u Beogradu neće moći samo na to da se osloni - cijeli tim mora bolje.

Možda će vas zanimati

Dobra vijest za Stankovića je što će praktično imati najjači tim na raspolaganju pošto su se u međuvremenu oporavili Aleksandar Katai i Milan Pavkov, pa se očekuju odmah u startnoj postavi!

Mučio se napad Zvezde bez njih dvojice, nije mogao Ivanić sve sam, iako je postigao gol poslije prekida, a prilagođavanja trenera Boa Henriksena tokom utakmice znatno su otežala crveno-bijelima koji su se sve teže branili, na kraju i kapitulirali, pa imali i sreće da stativa spriječi potpuni preokret.

Henriksen je sjajan stručnjak koji je samo nastavio ono što je počeo Brajan Priske, sadašnji trener Antverpena, koji je posljednjih deset godina gledao kako Mitjiland stasava u klub zavisan od fudbalske analitike.

Izvor: Profimedia

Sve je počelo od vlasnika Metjua Benama, vlasnika Brentforda koji se bavio analitikom pa je 2014. kupio i Mitjiland, a prvi potez bio je da je ukinuo omladinsku akademiju i napravio B tim u kojem igraju fudbaleri od 17 do 20 godina. Postepeno se ta granica smanjivala, ali uglavnom se oslanjaju na igrače iz Afrike i one koji su otpisani u većim klubovima.

Benam i njegovi saradnici, prije svih Rasmus Ankersen, pratili su naprednu statistiku kako bi dovodili pojačanja "ispod radara", a potom ih prodavali za daleko veći novac.

Tako je klub "napravio" igrače poput Pjonea Sista, Rasmusa Nisena, Andreasa Poulsena ili Mikela Delunda, u ogromnom su plusu kada je u pitanju prodaja i kupovina igrača, dok su sve to naplatili i sa tri šampionske titule - prve u istoriji (2015, 2018. i 2020). Prethodne godine bili su drugoplasirani, ali sudeći po trenutnoj tabeli - na kojoj već bježe osam bodova Kopenhagenu - sve su prilike da će se opet radovati šampionskom peharu.

Izvor: Profimedia

"Kompjuteraši" iz Mitjilanda će zato prvi meč sa Zvezdom iskoristiti da uvide gdje su griješili, ciljaće njihova slaba mesta, pokušati da igraju ofanzivno i atraktivno, dok je na crveno-bijelima da im "pokvari" program.

Ne bi to bilo prvi put, sjetimo se samo Salcburga koji je igrao kao na igrici protiv Zvezde i vodio 2:0, ali je fudbalska emocija i igranje van svakog šablona promijenilo meč.

Tada je jedan od heroja bio Milan Pavkov, koji je napadač koga Mitjiland recimo nikada ne bi kupio, ako bi se vodio strogo statistikom i naprednim podacima koji ga ne vide kao igrača čiji učinak je vidljiv, ali upravo je u tome draž fudbala - nije moguće sve predvidjeti.

Podaci koje bilježi "Katapult oprema", koju nose svi fudbaleri Zvezde, govori uporno da je Pavkov jedan od najslabijih pojedinaca, ali potrebno je otvoriti i oči, pa staviti to u kontekst - kako uvijek uspije da iznenadi?

Izvor: MN PRESS

Baš zato što je Pavkov fudbaler van svakog okvira i iznenađuje u velikim utakmicama. Tako je poremetio prvo Salcburg, pa srušio Liverpul, pogodio je i protiv Milana, pa u derbijima... Zato će biti tajno oružje Zvezde u meču protiv laptop-trenera iz Danske, i odmah da se ogradimo - ne mislimo to pejorativnim tonom.

Ima tu još fudbalera koji vole da "odskoče", poput Gelora Kange, znamo i kako se Krstičić pokazao protiv Salcburga, pa tako Zvezda za večeras ima dovoljno igrača koji će poput "virusa" probati da pokvare sistem Mitjilanda.

Najverovatnije u sljedećem sastavu...

Borjan - Gobeljić, Dragović, Degenek, Rodić - Sanogo, Kanga - Ben, Katai, Ivanić - Pavkov

Standings provided by SofaScore LiveScore

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC