• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gdje gledati Portugal - Srbija i sve što treba da znate o meču: Sastavi, tradicija i šta ako "orlovi" ne pobijede!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Sve što je potrebno da znate o meču Portugala i Srbije koji se večeras igra od 20.45. Pročitajte gde je TV prenos, koji sastavi se očekuju i da li je tradicija na strani Srbije.

 sve o utakmici portugal srbija kvalifikacije za svjetsko prvenstvo 2022 Izvor: MN PRESS

Portugal i Srbija sastaju se večeras od 20.45 u Lisabonu u utakmici koja odlučuje o direktnom učesniku Svjetskog prvenstva, a čitava zemlja i region su na nogama i jedva čekaju da "orlovi" istrče na teren "Da Luša".

Dobro je poznato da nas samo pobjeda vodi na Mundijal u Kataru i zbog toga nije čudno što Dragan Stojković Piksi najavljuje da će napasti Portugalce, bez obzira što se to umalo obilo o glavu u Beogradu, međutim sada je to i jedina mogućnost jer od boda Srbija nema ništa.

Donosimo vam pregled najvažnijih informacija uoči meča Portugala i Srbije, a koje će vas zanimati kada večeras sjednete ispred televizora i budete bodrili "orlove".

Anketa

Ko će pobediti u Lisabonu?

  • Srbija

    77.89% (74)

  • Portugal

    14.74% (14)

  • Biće nerešeno

    7.37% (7)

Ko će pobediti u Lisabonu?

Rezultati

KAD I GDJE SE IGRA?

Ako niste pažljivo čitali početak teksta, podsjećamo vas da se meč posljednjeg kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo između Portugala i Srbije igra večeras od 20.45 na stadionu "Da Luš". Očekuje se pun stadion, međutim nije organizovana posjeta gostujućih navijača iz Srbije.

"Orlovi" će morati sami da nađu put ka pobjedi na stadionu Benfike.

GDJE JE PRENOS?

Utakmicu će u Srbiji prenositi Nova S, a u BiH Nova BH. Na MONDU vas očekuje tekstualni prenos meča.

SASTAV SRBIJE?

Dragan Stojković je najavio da će "orlovi" igrati ofanzivno u Portugalu i stoga je spreman da na teren pošalje vrlo zanimljiv tim, pošto su sastavi sa trojicom zadnjih veznih daleko iza nas.

Dilema ostaje još na mjestu desnog spoljnog, gdje se očekuju Radonjić ili Živković, dok je ostatak tima manje više zacrtan. U napadu se očekuju Mitrović i Vlahović, iza njih Tadić, dok u sredini veznog reda najvjerovatnije gledamo Milinković-Savića i Gudelja, dok je lijevo siguran Kostić.

U odbrani takođe ne bi trebalo da bude previše dilema: uz Rajkovića na golu, štoperski trio trebalo bi da čine Milenković, Veljković i Pavlović, dok će najvjerovatnije S. Mitrović na klupu.

Rajković - Milenković, Veljković, Pavlović - Živković, SMS, Gudelj, Kostić - Tadić - Mitrović i Vlahović.

SASTAV PORTUGALA?

Izvor: MN PRESS

Portugal će biti u gotovo najjačem sastavu, a selektor Fernando Santoš ne može da računa samo na Pepea koji je isključen na utakmici protiv Irske u četvrtak (0:0).

Svi ostali igrači su zdravi, oporavio se i Bernardo Silva koga je mučila povreda, ali portugalski mediji najavljuju različite sastave za meč sa Srbijom. Najviše dilema je u odbrani, gdje za mjesto štopera pored Dijaša konkurišu Danilo i Font, dok nije sigurno ni kako će izgledati bekovski tandem.

Jedni najavljuju Mendeša lijevo, a Kansela desno, dok drugi pak tvrde da će Kanselo početi lijevo da bi tako Semedo igrao desno. U veznom redu je dilema i Palinja/Renato Sančez, dok u napadu neki spominju i Leaa umesto Silve...

Ovo je najvjerovatniji sastav Portugala za večeras:

Patrisio - Kanselo, Dijaš, Danilo, Mendeš - Mutinjo, Palinja, B. Fernandeš - B. Silva, Žota i Ronaldo.

ŠTA AKO SRBIJA NE POBIJEDI?

Izvor: Wikipedia/screenshot

Računica je jasna, sve osim pobjede vodi Srbija u nikad teži baraž za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Ostaju još samo tri vize za koje će se boriti čak 12 ekipa podijeljenih na tri turnira.

Potrebno je da pobijedi dvije reprezentacije kako bi se plasirala u Katar, a dobra vijest je da će biti povlašćena i uz to domaćin, ako se naravno ne plasira direktno. Za sada nije poznato ko će sve još igrati u baražu, ali se pred posljednje kolo iskristalisala situacija.

Prema trenutnom poretku, među povlašćenima će Italija/Švajcarska i Švedska/Španija i sa njima sigurno "orlovi" neće igrati u baražu. Ipak, tu je i druga grupa povlašćenih sa kojima mogu da se sretnu u finalu. To su Hrvatska ili Rusija, koje u direktnom duelu odlučuju o tome ko će biti pobjednik grupe "H" ("vatreni" idu na Mundijal samo ako pobijede), odnosno tu su već su sigurni Poljska i Škotska.

Što se tiče polufinala, tu su mogućii Vels i Austrija, odnosno najvjerovatnije i Češka, Norveška, Sjeverna Makedonija i Ukrajina.

Više informacija o baražu čeka vas u MONDO temi.

SUDIJA

Izvor: Profimedia

UEFA nije htjela da se kocka, tako da meč u Lisabonu sudi nezvanično najbolji arbitar svijeta Danijele Orsato iz Italije. Orsatu će pomoćnici biti Ćiro Karbone i Đorđo Pereti, dok je četvrti sudija Marko di Belo, dok podsjetimo sada na utakmica kvalifikacija imamo i VAR arbitre.

Italijanski arbitar je sudio meč Norveška - Srbija prošle godine, u polufinalu baraža za Evropsko prvenstvo, kada su "orlovi" slavil 2:1 golovima Sergeja Milinković-Savića.

TRADICIJA

Izvor: MN PRESS

Nažalost, ona nije na srpskoj strani. Igrala je  Srbija protiv Portugala do sada 12 puta, a ostvarila tek dvije pobjede, posljednju sada već davne 1984. godine. Međutim, kuriozitet je da je na tom susretu pobjedu sa "kreča" u 83. minutu donio sadašnji selektor Dragan Stojković, kome je to bio prvi gol za reprezentaciju.

Portugal je bio daleko uspješniji, imaju šest pobjeda, posljednju 2019. godine kada su slavili 4:2 u Beogradu. U četiri navrata bilo je i neriješeno, ali to sada Srbiji nije dovoljno.

Neophodno je da se "sruši" tradicija stara 37 godina...

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC