• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Piksi je vratio vjeru u srpski fudbal - kao Antić! Ninković iz Sidneja za MONDO: Prolazimo grupu na Svjetskom prvenstvu!

Autor Nemanja Stanojčić

Miloš Ninković u opširnom intervjuu za MONDO priča o reprezentaciji Srbije, plasmanu na Svjetsko prvenstvo, Piksiju, Mitroviću...

 Milos-Ninkovic-za-MONDO-o-Mitrovicu-Piksiju-pobedi-protiv-Portugala-i-plasmanu-na-SP Izvor: MNPRESS

Slavi se uspjeh Srbije širom zemlje, ali i na druogj strani svijeta. I u Australiji se pratila utakmica i pobjeda protiv Portugala (2:1).

Direktan plasman "orlova" na Svjetsko prvenstvo proslavlja se i na drugom kontinentu. Slavi ga i Miloš Ninković, čovjek koji je bio dio tima koji je ostvario prethodnu veliku reprezentativnu pobjedu, onu protiv Njemačke 2010. godine.

Uprkos vremenskoj razlici Miloš je gledao odlučujući meč iz Lisabona i navijao za sunarodnike. U intervjuu za MONDO je pričao o svemu.

"Gledao sam meč, mnogi pričaju da su vjerovali, ali ja moram da budem iskren i da kažem da nisam očekivao. Očekivao sam da ćemo igrati na Mundijalu, ali ne da ćemo se plasirati direktno i dobiti jednu od najboljih evropskih reprezentacija i to u gostima. Zaista nevjerovatan uspjeh", počeo je Ninković razgovor za MONDO.

Nije moglo da počne gore, primljen gol u drugom minutu, ali to nije poremetilo Srbiju.

"Čini mi se da je to bila jedina prava prilika za njih, nisu imali šut poslije toga. Izjednačili smo na vrijeme. Igrali smo kao da je sa druge strane Azerbejdžan, a Portugal se tako i ponašao. Koristili su duge lopte, nisu išli kroz pas igru, mi smo vršili presing, bio sam na neki način u šoku zbog načina na koji smo igrali. Pobijediti jedan od najjačih timova u Evropi i to tako dominantno je stvarno nevjerovatno."

MITROVIĆ JUNAK, TADIĆ DIRIGENT

Izvor: MN PRESS

Stvarao je srpski tim prilike, tražio gol i onda je za to nagrađen u samoj završnici kada je Aleksandar Mitrović glavom donio veliko slavlje.

"Nešto mi je govorilo da ćemo pred kraj dati gol. Vidjelo se koliko su oni bezopasni, možda sam toliko jako želio da zatresemo mrežu, ali se stvarno vidjelo da Portugalci to ne mogu. Zaslužili su momci stvarno da onakvu igru krunišu pobjedom. Pamtićemo svi taj trenutak, ali mi je posebno drago zbog Mitrovića. Samo on zna kako se osjećao kada je promašio penal protiv Škotske prije godinu dana. Možda je ovo i važniji trenutak, Svjetsko prvenstvo je nešto posebno. Igrao sam i u Ligi šampiona i stvarno ništa ne može da se meri sa Mundijalom."

Heroj je bez ikakve dileme Mitrogol, najbolji strijelac u istoriji reprezentacije.

"Daće još mnogo golova sigurno. Sjećam se kada sam došao u Zvezdu da je Mitar bio baš mlad, vidjelo se da je veliki talenat, ali nisam očekivao da može da sruši toliko rekorda i da ostavi iza sebe najbolje strijelce koje smo imali. Kada radiš pošteno, uvijek se vrati i to je slučaj kod njega."

Iznenadio je Dragan Stojković mnoge odlukom da protiv Portugala Mitrović počne sa klupe, a da u startnih 11 bude Dušan Vlahović.

"Iznenadio sam se i ja, očekivao sam da ćemo igrati sa dva špica. Piksi je vidio odrugačije i bio je u pravu, da smo igrali sa dvojicom od starta možda bismo im tako otvorili više prostora ili nešto slično. Ja bih krenuo sa dvojicom naprijed, ali to znači da nisam još zreo za trenera, moram još da učim. Moraću kod Piksija na časove", sa osmijehom kaže Ninković.

"Mozak" ekipe je kapiten Dušan Tadić. On diriguje igrom nacionalnog tima.

"Igrali smo nekoliko mečeva zajedno, vidjelo se da je veliki talenat, dobar radnik i super momak. Ima toliko asistencija i u Ajaksu i Srbiji, stvarno je nevjerovatno šta radi posljednjih godina. Mitrović je odlučio dosta mečeva, ali da nije bilo Tadića ne bi bilo toliko šansi vjerovatno. Zna se ko šta radi u reprezentaciji, Tadić je, da iskoristim košarkaški izraz pravi plejmejker."

PIKSI PROMIJENIO SVE

Izvor: MN PRESS

Iza svega ovoga stoji jedan čovek. Dragan Stojković. Selektor je doneo novi način igre, popularni Piksizam. Igra se otvoreno, napadački, ne obraća se pažnja ko je protivnik, o čemu je i sam Piksi pričao u intervjuu za MONDO.

"Bio je ubijeđen od starta da idemo na Svjetsko prvenstvo direktno. Ulio je samopouzdanje igračima, zajedno su vjerovali. Rekao bih da je vratio vjeru u fudbal koja je bila izgubljena poslije Radomira Antića. Jedino mi je žao što nije bilo više ljudi na tribinama. Mada, sjećam se da je tako bilo i kada je Radomir preuzeo tim, pa je protiv Rumunije bila puna 'Marakana'. Nadam se da će na sljedećem meču stadion biti krcat."

Za Miloša Piksijev način igre nije iznenađenje.

"Jako je bitno što se igra tako, imamo fudbalere koji uživaju u igri, ako se braniš 90 minuta teško da možeš nešto da uradiš. Igrali smo ovdje u Australiji sa Piksijevim timovima dok je radio u Kini i svaki je igrao napadački, znao sam da će tako biti i u reprezentaciji. Napadački fudbal, dominantno, sa velikim posjedom lopte."

Koliko je selektor vjerovao moglo je da se vidi i po sada već čuvenoj konferenciji za štampu kada nije želio da čuje riječ "eventualni uspjeh".

"Takve stvari su jako, jako, bitne za igrača. Tako se uliva samopouzdanje, kada su vidjeli koliko on vjeruje, onda su i oni vjerovali još više da mogu da pobijede Portuagal. Važno je da stalno budeš pozitivan, da nema tih floskula o tome kako slijedi teška utakmica i slično, već on kaže direktno šta misli. Rekao je da idu u Lisabon da igraju i da vidimo ko je bolji, mi smo bili bolji, oni će morati u baraž."

U KATARU DO NOKAUT FAZE!

Izvor: MN PRESS

Pitali smo Ninkovića da uporedi dvije velike pobjede. Onu protiv Njemačke od prije 11 godina kada je Milan Jovanović postigao pobjednički gol i ove iz Lisabona.

"Uh, teško je napraviti poređenje i reći koja je veća, obje su zaista veliki uspjeh. Možda je ta protiv Njemačke za nijansu veća, zato što je bila na samom Svjetskom prvenstvu, možda zbog toga ima veći značaj. Nijemci su bili favoriti za titulu, doduše na toj utakmici nismo dominirali kao protiv Portugalaca. Ponavljam, obje su stvarno veliki uspjeh."

Izvor: Profimedia

"Orlovi" tada nisu prošli u nokaut fazu, ali se nekadašnji reprezentativac nada da će u Kataru stvari da budu durgačije.

"Vjerujem da možemo da se plasiramo u eliminacionu fazu, zašto ne bismo mogli da pobijedimo bilo koji drugi tim? Većina igrača su mlađi, Milenković, Pavlović, Vlahović, Sergej Milinković Savić, Lukić, samo je Tadić stariji. Samo da svi budu zdravi i da redovno igraju za svoje klubove, onda ne bi bilo iznenađenje. Uvjeren sam da možemo da prođemo grupu, posebno poslije ovakve utakmice. Sada vjerujem da možemo sve."

Na kraju je imao poruku za igrače i selektora.

"Ljudi, uživajte, proslavite uspjeh sa porodicom, odmorite se malo poslije pritiska i svega što se dogodilo, znam kako sve to ide. Ostanite zdravi, pa da u Kataru odemo za početak do nokaut faze, pa poslije šta Bog da", zaključuje Ninković.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC