• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preminuo čuveni "bos" italijanskog fudbala: Doveo Kavanija i Dibalu, promijenio 40 trenera na Siciliji

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Palermo je zbog njega postao bitna figura u Seriji A.

 preminuo mauricio zamparini Izvor: Profimedia

Čuveni italijanski biznismen Mauricio Zamparini preminuo je u 81. godini u bolnici, a vijest je rastužila mnogobrojne fudbalske fanatike, prije svega navijače Palerma.

Bio je "bos" na Siciliji od 2002. do 2018. godine, uspio je od Palerma da napravi klub koji se pita nešto u Seriji A, dobro je poznato da je imao njuh da proda igrača, ali je potom sve krenulo po zlu. Klub je upao u finansijske poteškoće i došlo je do bankrota, dok je Zamparini takođe imao problema sa zakonom.

Možda će vas zanimati

Suspendovan je iz fudbala zbog "muljanja" sa transferima fudbalera, odnosno zbog vlasništva "treće strane", pa je tako čak pet mjeseci proveo van sporta koji ga je proslavio.

Bio je uključen u biznis sa namještajem, međutim u fudbal je ušao 1987. godine kada je kupio Veneciju. Takmičili su se u C2 ligi, spasao ih je od totalnog bankrota, a onda ih uveo u Seriju A deset sezona kasnije. Funkcionisali su kao jo-jo klub i mijenjali rang takmičenja, da bi Zamparini potom 2002. godine odlučio da ih proda.

Umjesto njih pazario je Palermu, koji se tada takmičio u Seriji B, a odmah ih je u sezoni 2003/04 uveo u najviši rang. Tokom njegovog mandata tu su igrali Kavani, Pastore, Mikoli, Dibala, Boško Janković...

Poznat je bio i kao "dželat trenera", tako da je je za 15 godina u Palermu promijenio 40 trenera.

Nažalost, taložili su se finansijski problemim najpoznatijeg "roze" kluba na svijetu, pa je Zamparini otišao 2017. godine. Vratio se smo godinu dana kasnije, pokušao da ih izvuče iz katastrofe, ali nije uspio. U decembru 2018. godine Palermo je prodat za simboličnu cijenu od 10 evra vlasnicima iz Londona.

PROČITAJTE I OVO

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC