• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ima Boga! Suze legende Senegala - 20 godine je ovo čekao! Te 2002. promašio penal u finalu, sad se iskupio naciji!

Autor Dragan Šutvić

Ako se nešto može opisati kao "poetska pravda", to je onda put Alijua Sisea, danas selektora Senegala, a nekada kapitena reprezentacije u koju se čitav svijet zaljubio tokom Svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji.

 senegal selektor afrički kup nacija  Izvor: Profimedia

Čekao je Senegal punih 65 godina, ali je dočekao - konačno su postali prvaci Afrike! Osvojili su Kup afričkih nacija, savladavši Egipat poslije boljeg izvođenja penala, a jedan od junaka njihovog uspjeha je njihov selektor.

Aliju Sise je prije 20 godina promašio odlučujući penal protiv Kameruna u finalu KAN, kada je Senegal ostao bez trofeja, a sada je svojoj naciji taj trofej donio upravo u Kamerunu!

Možda će vas zanimati

I dok je Đani Infantino zarad politike upropastio dodjelu pehara za Senegal, Aliju Sise je konačno dobio svoje iskupljenje. Poslije pune dvije decenije, uspio je!

Sise je bio dio legendarne generacije fudbalera Senegala, koja je 2002. prvi put učestvovala na Svjetskom prvenstvu. Oni su u Japanu i Južnoj Koreji oduševili svijet, pobijedivši branioca trofeja Francusku na otvaranju, a onda i stigavši do četvrtfinala.

Za Senegal su tada osim Alijua Sisea igrali Anri Kamara, Papa Buba Diop, El Hađi Dijuf, Salif Dijao i drugi, ali mnogi ne znaju šta se dešavalo samo nekoliko mjeseci prije tog čuvenog nastupa na Mundijalu.

Početkom 2002, Senegal je uspio da se preko Malija plasira u finale Kupa afričkih nacija, a i tada - baš kao i 2022. - poslije 120 minuta rezultat je bio 0:0. Ipak, u penal seriji, kapiten Sise je promašio odlučujući penal, za trofej Kameruna Samjuela Etoa, Patrika Embome i Salomona Olembea.

Taj promašaj ga je pratio do kraja karijere, jer Senegal nije uspio da prvi put postane šampion. Koliko je ta 2002. bila teška za Sisea, govori i da je izgubio nekoliko članova porodice 26. septembra te godine, kada se dogodila velika nesreća na jednom trajektu. Tada je živote kraj obale Gambije izgubilo više od 1.000 ljudi.

Sise se za promašaj iz 2002. iskupio baš u Kamerunu. Nakon pogotka Sadija Manea iz odlučujućeg penala, Sise je pao na zemlju i počeo da plače, a sve je utoliko slađe kada se zna da je on bio selektor Senegala i 2019. godine, kada je njegova ekipa poklekla u finalu protiv Alžira.

Pročitajte i ovo

Postanite deo &a target="_blank" href="https://invite.viber.com/?g2=AQBjQILmYKeyUU2n%2FkfNi2jePfkq4A6%2FW3EsW83nRphPLTaJQHd8jcNgLGJNDWbP&lang=en">MONDO SPORT zajednice na Viberu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC