• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zvezda moćnija nego ikad, dugove ćemo veatiti kad bude vrijeme": Terzić poručio sa Skupštine - cilj je 50.000.000 evra!

Autor Dragan Šutvić

Čelnik Crvene zvezde otkrio detalje o poslovanju kluba i ciljevima za narednu godinu.

 fk crvena zvezda zvezdan terzić skupština  Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Crvena zvezda je, po riječima Zvezdana Terzića, stabilna i godišnje prihoduje oko 30 miliona evra. To i dalje nije dovoljno za aktuelnog šampiona Srbije i plan je da se ta brojka uveća čak do 50 miliona u narednom periodu.

Pored toga, Crvena zvezda će imati i velike takmičarske ciljeve, a o svemu tome Terzić je govorio na Skupštini kluba. Tom prilikom je otkrio da će klub vraćati dugove 

Generalni direktor kluba istakao je četiri cilja Crvene zvezde:

  • Prvi cilj - ostvarivanje sportskih rezultata, što podrazumijeva šampionsku titulu i stalno igranje u grupnoj fazi UEFA takmičenja.
  • Drugi cilj – finansijska stabilnost i nesmetan rad kluba.
  • Treći cilj – ulaganje u razvoj infrastrukture na stadionu.
  • Četvrti cilj - dalji razvoj Omladinske škole.

Obraćanje Zvezdana Terzića:

S obzirom da ćemo pogledati film o urađenom u proteklom periodu, pokušaću da moje izlaganje skratim na najmanju moguću mjeru, ali stvarno smo ostvarili nevjerovatne rezultate i imamo se čime pohvaliti.

Crvena zvezda je u proteklom periodu jako porasla kao klub u svim segmentima. I nastavljamo da rastemo.

  • Ugled kluba je podignut na evropski nivo
  • Sportski rezultati su fantastični
  • Osvojeni koeficijenti su olakšali ulazak u Uefina takmičenja i to je ogroman kapital kluba
  • Vrijednost naših igrača je višestruko podignuta
  • Infrastruktura nam je za ponos
  • Omladinska škola je zaista postala prava fabrika igrača

Najbolji dokaz o ostvarenim sportskim rezultatima je transparent koji su naši navijači, a inače naši najveći kritičari, razvili na posljednjoj utakmici - “najveći uspjeh u posljednjih 30 godina”.

I stvarno je protekla godina bila istorijska.

U maju mjesecu, radovali smo se i šampionskoj tituli I osvojenom kupu, poslije 14 godina osvojena je dupla kruna.

Dominirali smo u prvenstvu i osvojili četvrtu uzastopnu šampionsku titulu, a to nikada ranije nijednoj našoj generaciji nije uspjelo.

U avgustu mjesecu po peti put zaredom obezbijeđen je plasman u grupnu fazu Uefa takmičenja. Igrali smo u jakoj grupi sa portugalskom Bragom, danskim Midtjilandom i bugarskim Ludogorecom i sa 11 bodova osvojili prvo mjesto u grupi.

Osvajanjem prvog mjesta u grupi plasirali smo se u 1/8 finala Lige Evrope i poslije 30 godina prvi put igramo martovske evropske utakmice. 25. februara ćemo znati ime narednog protivnika ali bez obzira što znamo da nas čeka neko od evropskih velikana, sigurni smo da ćemo pokazati da je Crvena zvezda danas moćnija nego ikada u posljednjih 30 godina i da će se Evropa u to uvjeriti.

Pobjedama u prethodnom periodu smo osvojili toliko bodova da smo povlašćeni u svim rundama kvalifikacija za Ligu šampiona sljedećeg leta, što znači da treba da pobijedimo slabije od sebe da bismo igrali Ligu šampiona.

Crvena zvezda je 2014. godine bila na 210. mjestu Uefa ranking liste a danas smo zvanično 35. klub Evrope i vjerovatno smo najuspješnija srpska firma u evropskim okvirima.

Sportskim rezultatima smo donijeli Srbiji koeficijente tako da kao 11. federacija u Evropi od sezone 2023. Srbija ima direktnog predstavnika u Ligi šampiona.

Izvor: Profimedia

Danas se nastavlja proljećni dio prvenstva. U jesenjem dijelu smo potpuno neplanirano ostali bez 5 bodova u mečevima protiv Surdulice i doveli sebe u situaciju da imamo 5 bodova zaostatka u odnosu na prvoplasiranog.

Međutim, ima mnogo da se igra, još 9 utakmica regularnog dijela i 7 utakmica plej-ofa. 48 bodova je u igri. Moramo biti pravi i imati za cilj da pobijedimo svih 16 utakmica.

Imamo najbolji tim i najbolji stručni štab i uz maksimalnu posvećenost svih u klubu moramo ostvariti zacrtane sportske ciljeve. Imamo i dva derbija i šansu da u direktnim duelima pokažemo da smo bolji.

Što se tiče poslovnih rezultata, moram da kažem da smo omogućili nesmetano funkcionisanje kluba u nenormalnim uslovima u godini za nama. Izuzetno je teška i komplikovana bila prošla godina zbog epidemije korona virusa, ne samo u fudbalu nego u svjetskoj ekonomiji generalno. Epidemija virusa Kovid 19 je žestoko uzdrmala fudbal u svijetu. Svi klubovi u Evropi su ostali bez planiranog prihoda, poslovali su sa gubicima i imaju velike finansijske probleme.

Ubijeđen sam da je najteži period iza nas. Dolaze bolji dani. U januaru mjesecu smo ostvarili dva transfera kojima smo prihodovali značajna sredstva i sada imamo stabilnu finansijsku situaciju. Od juna mjeseca do danas smo ostvarili skoro 12 miliona evra od transfera igrača a isto toliko smo zaradili i od UEFA bonusa.

Izvor: Profimedia

Uspjeli smo da zadržimo najvažnije igrače, odlično smo se pojačali, i igrački smo više nego konkurentni na evropskom nivou. Redovno dobijanje UEFA licence je potvrda da sve svoje finansijske obaveze ispunjavamo u propisanom roku.

Crvena zvezda je kao sistem osposobila sebe da godišnje zarađuje preko 30 miliona evra.

Koeficijenti na Uefa ranking listi i naši igrači su i najveći kapital našeg kluba. Samo iz ova dva izvora generišemo oko 25 miliona evra plus 10 miliona evra od sponzora i ulaznica.

Naš plan je da razvojem svih potencijala kluba uvećavamo prihode i da oni u narednom periodu budu između 40 i 50 miliona na godišnjem nivou.

Nažalost prihod od TV prava i dalje ostaje naša bolna tačka. Svuda u Evropi TV prava čine između 40-50% klupskih prihoda a kod nas 2-3%. Takva nam je sada realnost ali i tu imamo konkretne planove.

Moram istaći još jednu važnu činjenicu. Mi smo završili grupnu fazu Uefa lige kao prvoplasirani sa godišnjim budžetom od 30 miliona evra. Svi ostali osvajači prvih mjesta, njih 7, imaju budžete između 150 i 200 miliona evra godišnje. Ista je situacija i sa klubovima koji su na UEFA ranking listi plasirani oko nas, između 30-40 pozicije.

Mi moramo biti svjesni, da ako želimo biti konkurentni u Evropi, mi ne možemo smanjivati budžet nego moramo povećavati svoje prihode.

To je osnovni postulat fudbalskog biznisa, toga smo se držali sve ove godine iza nas i toga ćemo se držati i dalje.

Znam da ima i zlonamjernih koji često gunđaju i komentarišu dug Crvene zvezde. Ja sam to prestao da komentarišem u medijima jer mediji od toga prave negativnu priču. Crvena zvezda je kroz svoju istoriju uvijek imala dugove i finansijske probleme i nametanje te priče je danas samo nametanje negativnog pritiska u trenutku kada pravimo istorijske rezultate.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Mogu da vam kažem da ne treba da brinite, dug našeg kluba je pod kontrolom, ne opterećuje rad kluba danas, niti će ga opterećivati u budućnosti. Operativni dug je manji od sposobnosti kluba da generiše prihod na godišnjem nivou. Kada procijenimo da je vrijeme da vraćamo određena dugovanja tada ćemo ih i vraćati.

A koliko smo stabilni pokazuje činjenica da nam u prethodnoj godini nijedan jedini dan račun nije bio u blokadi, i da smo uvijek imali sredstva na računu.

Crvena zvezda nikada više neće biti u problemima kao 2014, dugoročno gledano klub nikada više ne može biti u nerješivim finansijskim problemima jer smo osposobili klub da zarađuje ogromne prihode.

Posebno sada kada već imamo jasne pokazatelje da se poslije korone evropsko tržište stabilizuje i očekuje se novi rast, a bonusi od Uefe se povećavaju za rekordnih 40%. To znači da će nam Liga Evrope donositi između 15-20 miliona evra a Liga šampiona između 35-40 miliona evra.

Ali preduslov svega ovoga je da moramo imati dobre igrače, dobar tim i biti šampioni.

Crvena zvezda iz dana u dan dokazuje da raste kao klub. Ne samo istorijskim plasmanom u osminu finala Uefa lige ili 35. mkestom na evropskoj rang listi već i priznanjima koje smo dobili kroz januarski prelazni rok. Milano ponovo kupuje na Marakani, a mi kupujemo od Bajerna, evropski klupski velikani ponovo uvažavaju Crvenu zvezdu, naši igrači odlaze u italijansku Seriju A i špansku Primeru. Igrači vkeruju današnjoj Crvenoj zvezdi, to dokazuje činjenica da igrač Valensije, najbolji strijelac Norveške ili najbolji mladi igrač Bajerna žele u naš klub.

Nastavićemo da investiramo u naš tim, želimo da budemo sve jači i na terenu i na evropskom tržištu.

Velika ulaganja u Omladinsku školu su dugoročna priča i mi tek očekujemo da Crvena zvezda ima ogromnu korist u budućim vremenima. Najbolji dokaz su plejada istinskih mladih asova koji su oduševili na zimskim pripremama sa našim prvim timom.

Omladinska škola je naš veliki ponos i nastavićemo i dalje da ulažemo u nju. U svim mlađim selekcijama imamo rekordan broj reprezentativaca. U svim našim kategorijama igramo sa mlađim igračima protiv starijih rivala jer želimo da ubrzamo proces formiranja naših igrača. I pored toga smo šampioni Srbije u omladinskoj konkurenciji.

Mi svake godine uložimo oko tri miliona evra u funkcionisanje i rad Omladinske škole Crvene zvezde. Planiramo da u narednom periodu uložimo još više, jer smo sigurni da je to investiranje koje će se višestruko vratiti.

Napravili smo kadrovsku reorganizaciju u našoj filijali Grafičaru, gde smo sada na rukovodeće pozicije sportskog sektora postavili vodeće ljude naše Omladinske škole jer hoćemo da Grafičar bude nastavak naše Omladinske škole.

Prezadovoljni smo rezultatima rada naše filijale jer smo u januaru jmesecu 3 igrača preveli iz Grafičara u prvi tim Crvene zvezde (Đurića, Radulovića i Stankovića), a u junu očekujemo bar još trojicu (prije svih braću Mituljikić i Lekovića).

Priznajem, nisam zadovoljan u jednom dijelu a to je da smo morali hrabrije da forsiramo mlade igrače. Bez obzira na imperativ ostvarivanja sportskih rezultata bio nam je potreban i balans u ekipi sa mladim igračima. Svi znamo da evropsko tržište ima svoja pravila i da hoće da plati samo mlade igrače sa ovih prostora i mi se moramo prilagoditi tržištu. Imamo kvalitetne mlade igrače, ali ih moramo hrabrije forsirati.

Ispravljanjem uočenih grešaka, moramo povećati tržišnu vrijednost naše ekipe i maksimizirati prihode.

U tom slučaju Crvenoj zvezdi predstoji sjajna budućnost.

Što se tiče infrastrukture mogu da kažem da su uslovi za rad naših igrača i zaposlenih, kao i komfor naših gledalaca u skladu sa renomeom našeg velikog kluba. Preko sedam miliona evra do sada je uloženo u stadion i objekte oko stadiona. Sve iz tekućeg poslovanja, bez dinara zaduživanja. Sagradili smo novu zgradu gdje smo za naše igrače otvorili najmoderniju teretanu na ovim prostorima. Privodimo kraju radove na Mediko bloku i do početka nove sezone biće zvanično otvaranje.

Izvor: MN PRESS

Nastavićemo da unapređujemo uslove za trening naših igrača i rad zaposlenih, kao i komfor za naše gledaoce.

U toku su pregovori sa strateškim partnerom u vezi novog rekonstruisanog stadiona a na osnovu rkešenja sa konkursa koji je sproveden prije 3 godine, kao i kupovine zemljišta za izgradnju novog trening centra i stavljanja postojeće lokacije u komercijalnu funkciju.

Na kraju želio bih da pomenem još nešto. Bez obzira sto smo se već dokazali kao ozbiljni, odgovorni i uspješni ljudi, što se iz godine u godinu ponavljamo sa sjajnim rezultatima, što imamo kontinuitet u radu i uspjesima, uvijek ima skeptika i sumnjičavih koji vrte glavom. Ali evo, politički je korektno da kažem da ih razumijem. Iako poslije skoro 8 godina koliko rukovodimo klubom i vidljivog rasta Crvene zvezde u svim segmentima, smatram da treba da budemo veći optimisti što se tiče budućnosti Crvene zvezde.

Ja jesam optimista, prešli smo ogroman put, odradili smo čvrste temelje, gradimo veliki klub, čvrsto vjerujem da je Crvena zvezda na zdravom putu da bude stabilan evropski klub.

Svjesni smo velike odgovornosti rada u Crvenoj zvezdi, svjesni smo da u Crvenoj zvezdi nema minulog rada niti stare slave. Svaki dan je novo dokazivanje.

Svjesni smo i da smo postali zatočenici velikih uspjeha koje smo napravili i da smo time podigli ljestvicu očekivanja koja nekada i nije realna. Ali mi nećemo stati. Nastavićemo još jače i bolje. To je naša obaveza. Imamo viziju, znanje i energiju.

Na kraju bih želio da se zahvalim svim sponzorima našeg kluba a prije svega kompanijama Gazprom i Telekom, svim članovima Skupštine, kompletnom upravnom odboru, svojim najbližim saradnicima ali i svim zaposlenima na nesebičnom trudu i velikom zalaganju da Crvena zvezda ostvari sve zacrtane ciljeve i bude uvijek veliki šampion", naveo je generalni direktor crveno-bijelih.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC