• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vraća se Liga šampiona - zbog 1 stvari, ova je istorijska: Nema više pravila koje su navijači voljeli, a treneri mrzili!

Autor Haris Krhalić

Sve počinje spektakularnim okršajem PSŽ-a i Real Madrida, ali fanovi neće više morati da obraćaju pažnju na to ko je gdje postigao pogodak...

 Liga šampiona završnica najava Izvor: Profimedia

Svakog 15. februara, na Sretenje, čeka se izlazak mečke iz pećine, kada nagovještava hoće li zima potrajati još šest nedjelja ili je proljeće već na pomolu.

Ali ove godine, ljubitelji fudbala ne čekaju mečku, već "izlaze iz svojih pećina" jer i sami znaju da je proljeće stiglo. Vratila se Liga šampiona! Ipak, nokaut faza najjačeg fudbalskog takmičenja ove sezone biće istorijska - kao nijedna u posljednjih 57 godina.

Ovaj 15. februar donosi nam prve mečeve osmine finala Lige šampiona, najvećeg dragulja UEFA i evropskog fudbala. Ali jedna stvar će biti drugačija: Nema više pravila gola u gostima!

I dok se budemo spremali za mečeve PSŽ - Real Madrid i Sporting - Mančester siti koji su na programu u utorak uveče, moraćemo da se podsjećamo da gol postignut na gostujućem terenu vrijedi isto kao i onaj postignut na svom stadionu.

PRAVILO GOLA U GOSTIMA - ŠMEK EVROPSKOG FUDBALA

Naravno, ovo pravilo je ukinuto od početka sezone 2021/22, ali pravilo gola u gostima je svoju najveću čar i draž najčešće iskazivalo baš u završnici Lige šampiona. Tada se dešavalo da jedan pogodak promijeni čitav tok dvomeča, što sada neće moći da bude slučaj.

Pravilo gola u gostima uvedeno je sredino šezdesetih godina prošlog vijeka, prvo u Kupu pobjednika kupova, a onda i u ostalim UEFA takmičenjima. Tada su razlike između domaćih i gostujućih timova bile toliko velike da je UEFA morala da smisli način da ohrabri gostujuće timove da i oni "igraju fudbal".

Bio je to dodatni način da se izbjegne igranje treće utakmice na neutralnom terenu, nakon što bi ekipe bile izjednačene poslije dva susreta. Izbjegnuto je i da timovi prolaze dalje bacanjem novčića.

Evropski fudbal je tim jednim pravilom dobio istinski šmek - nijedna druga promjena nije mogla da donese tu moć koja bi značila da jedan pogodak može u potpunosti okrene situaciju i od tima koji je bio pred pobedom načini gubitnika.

To pravilo nam je donijelo brojne nezaboravne trenutke - Barselonino izbacivanje Čelsija "iz" finala Lige šampiona u posljednjem minutu polufinala 2009, a šta tek reći za preokret Totenhema protiv Ajaksa u polufinalu 10 godina kasnije?

ZASTARELO PRAVILO VIŠE NE SLUŽI SVRSI?

Ipak, UEFA je prošljog leta odlučila da to pravilo više ne služi svrsi. Naveli su da je procenat pobjeda domaćina drastično opao, a procenat pobjeda gostiju drastično porastao. Isto se odnosilo i na broj postignutih golova.

"Istraživanje UEFA je pokazalo trajno smanjenje u broju pobjeda domaćina-gosta (sa odnosa 61-19 procenata, na odnos 47-30 procenata) i prosječnog broja golova postignutog na domaćem-gostujućem terenu (sa odnosa 2.02-0.95 na 1.58-1.15 golova)", bilo je objašnjenje UEFA.

Domaći teren je prestao da donosi tako veliku prednost. Uostalom, posljednjih sezona smo imali prilike da gledamo dvomeče gdje je bilo toliko golova da je sve više fudbalskih aktera (među kojima je i Arsen Venger) postavljalo pitanje - "Zašto su neki golovi vrijedniji od drugih, ako su oba tima prikazala tako neubjedljivu igru?"

I ovo je odluka UEFA koja će donijeti razdor među ljubiteljima fudbala - jedna strana će nostalgično žaliti za izgubljenim šmekom koji je gol u gostima donosio, tvrdeći da će manji klubovi ispaštati; druga strana će isticati da svaki gol treba da vrijedi podjednako.

Kojoj god školi mišljenja da pripadate, očekuje nas uzbudljivo proljeće najboljeg evropskog fudbala. Samo nešto drugačije nego na šta smo navikli.

OSMINA FINALA LIGE ŠAMPIONA 2021/22

utorak, 15. februar

PSŽ - Real Madrid
Sporting - Mančester siti

srijeda, 16. februar

Inter - Liverpul
Salcburg - Bajern

utorak, 22. februar

Čelsi - Lil
Viljareal - Juventus

srijeda, 23. februar

Atletiko Madrid - Mančester junajted
Benfika - Ajaks

Svi mečevi igraju se od 21.00 časova. Revanši su na programu 8, 9, 15. i 16. marta.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC