• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Velike greške sudije na Zvezda - Radnički!" Borjanovo istrčavanje, Štulićev crveni, laseri... Bivši arbitri se oglasili

Autor Haris Krhalić

Sudije nisu dobro uradile posao na "Marakani"

 Greške sudija na meču Zvezda Radnički Izvor: MN PRESS

Poslije pobjede Crvene zvezde protiv Radničkog iz Niša na penale u Kupu Srbije, poznati bivši arbitri saglasni su u ocjeni da je kapiten i heroj crveno-bijelih Milan Borjan kod nekih jedanaesteraca potpuno izašao sa linije prilikom odbrana, što je zabranjeno prema pravilima.

Takođe, zamjerke na račun glavnog sudije Marka Srećkovića su i to da nije smio da dopusti da navijači Zvezde ometaju igrače Radničkog pri penalima, na šta nije reagovao ni upozorenjima. Uz to, na teret mu se stavljaju i prestrogo isključenje napadača Nišlija Nikole Štulića, ostanak isključenih na klupi, greška na štetu Zvezde u prvom dijelu meča...

"Uvijek su takve situacije diskutabilne. Pravila su neumoljiva, vratar mora da bude na gol liniji prilikom branjenja penala. Od četiri Borjanove odbrane, tri su "na ivici", dok je kod prvog kaznenog udarca (šutirao Vujadinović prim. novin.) vidno izašao ranije. Tom prilikom sudija je morao da reaguje i ponovi kazneni udarac", rekao je bivši sudija Radivoje Raka Đurović za portal "Republika".

Isti stav dijeli i bivši arbitar Danilo Grujić.

"Golman Crvene zvezde odbranio je četiri penala, ali i dva puta prije vremena izašao sa gol-linije. Sudija je morao da ponovi izvođenje tih kaznenih udaraca", izjavio je Grujić za "Sport klub".

Takođe, bivše sudije su ukazale na to da je sudija Srećković morao da upozori navijače da prestanu da laserima ometaju igrače Radničkog i da ne dozvoli da se pod tim okolnostima šutiraju jedanaesterci.

"Korišćenje lasera je strogo zabranjeno. To je način na koji se nedozvoljeno ometa protivnički igrač dok šutira penal, što je nedopustivo, propozicije su tu čiste", izjavio je Đurović.

"Navijači su laserima ometali igrače Radničkog prilikom izvođenja penala i sudija Marko Srećković morao je da preko delegata utakmice i razglasa upozori publiku da prestane sa nesportskim potezima. Penal-serija nije mogla da se nastavi dok su trajali takvi incidenti", rekao je Danilo Grujić.

Borjan: Sudije mi nisu ništa rekle

"Sudije mi nisu ništa rekle. Kod svakog penala sam stajao u golu i odatle kretao u šut. Ako sam prekršio neko pravilo, nisam bio svjestan toga. Samo sam se trudio da odbranim i da donesem svom timu pobjedu. Niko od sudija mi se nije obratio", rekao je Borjan za "Republiku".

Arbitru se na teret stavlja i to što je prestrogo isključio napadača Radničkog Nikolu Štulića zbog toga što je "ućutkavao" navijače Zvezde prstom preko usta nakon što je savladao Borjana. Prema oceni njegovih starijih kolega - i tu je pogrešio.

"Ogromna povreda pravila dogodila se pri isključenju igrača Radničkog Nikole Štulića, koji je drugi žuti karton dobio u penal seriji. Iako drugi žuti karton nije zvanično zaveden, u televizijskom prenosu jasno se vidjelo da ga je Štulić dobio. Praktično, Štulić nije smio da dobije crveni karton, po pravilima, u penal-seriji prethodni kartoni se brišu", rekao je Grujić.

On je objasnio da je i broj igrača Zvezde u tom trenutku morao da bude "redukovan".

"Ako je igrač isključen, što je prva povreda i grubo kršenje pravila, Crvena zvezda nije smjela sa igračem više da izvodi kaznene udarce. Prema pravilima igre, ekipa sa više igrača mora da redukuje taj broj i ostane sa istim brojem na terenu kao i protivnik. U ovom slučaju, to je 10 na 10, a na terenu je bilo 11 prema 10".

Grujić je objasnio i da su isključeni igrači morali da budu udaljeni sa klupa, kao i da je Zvezda oštećena u prvom dijelu meča. "Prekršaj štopera Radničkog, za najstrožu kaznu, morao je da bude sankcionisan crvenim kartonom", naglasio je Grujić.

Arbitri u ovoj fazi Kupa nemaju pomoć VAR sistema, pa su samo sudije na terenu odgovorne za propuste o kojima se priča dan nakon burne utakmice na stadionu "Rajko Mitić".

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Čova buraz

Sudeći po dosadašnjim komentarima ,stiče se dojam, da ove godine moraju glodari sve osvojiti....milion grešaka nađoše eksperti na dvije Zvezdine utakmice....

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC