• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tri dileme Dejana Stankovića pred ključni "vječiti" derbi: Pitanje svih pitanja - Ohi, Pavkov ili zašto ne obojica?

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Crvena zvezda se sprema za 166. "vječiti" derbi protiv Partizana u kome bi je pobjeda približila na samo dva boda od prvog mjesta na tabeli. Stanković već praktično zna osmoricu startera, a traže se još trojica...

 koga će dejan stanković izabrati za vječiti derbi Izvor: MN PRESS

Ostalo je još samo pet dana do "vječitog" derbija i treneri Crvene zvezde i Partizana vjerovatno već imaju u glavi sliku o timu koji će istrčati od prvog minuta na teren stadiona "Rajko Mitić". O njemu ne misle od juče, ni od prošle nedjelje, nego vjerovatno još od odlaska na zimsku pauzu...

Ipak, slika se stalno mijenjala - zavisila je od povreda, forme, primjera, utiska iz prethodnog meča, a kako se utakmica približava možda počinju da preispituju sopstvene odluke i pitaju se koji šahovski potez će povući kolega. Tako u Zvezdi vrlo dobro znaju da mnogo toga u timu Partizana zavisi od utakmice koju igraju protiv Sparte u četvrtak, tri dana pred derbi, pa bi u odnosu na raspoloženje kod "vječitog"  rivala i Stanković mogao da bira da li će krenuti ofanzivno, superofanzivno ili oprezno. I pri odabiru plana ne smije da pogriješi.

Možda će vas zanimati

Zvezda zaostaje pet bodova za Partizanom i računica je jasna - sve osim pobjede će joj samo zakomplikovati stvari pred nastavak šampionata, ali ne smije ni da "pogine" u jurnjavi protiv tima kome savršeno odgovara i remi.

S obzirom na to da je Dejan Stanković tokom priprema, i prvih zvaničnih mečeva ovog proljeća, znao često da mijenja sisteme - postavlja se pitanje koji je odgovarajući za 166. "vječiti" derbi? Hoće li Zvezda na svom stadionu krenuti u najuigranijem sistemu 4-3-3 ili se sprema iznenađenje - sa dva napadača ili trojicom štopera.

Odgovor na ovo pitanje je još u magli, ali nije teško pogoditi da su bar osmorica fudbalera sigurna u startnoj postavi za nedjelju, odnosno da oko trojice postoji dilema.

Apsolutno nema nikakve dileme da će na golu biti Milan Borjan i uz njega u odbrani Milan Rodić, Strahinja Eraković i Aleksandar Dragović, odnosno da su starteri još Gelor Kanga, Seku Sanogo, Mirko Ivanić i Aleksandar Katai, ali šta je sa preostale tri ulaznice koje dijeli Dejan Stanković?

DESNI BEK - GLAVOBOLJA!

Izvor: MN PRESS

Zvezda u ovom trenutku ima trojicu igrača koji mogu da igraju kraj desne aut-linije, ali nijedan ne uliva toliko samopouzdanje Dejanu Stankoviću da bi ga izabrao bez dileme. U prvom dijelu sezone Milan Gajić i Marko Gobeljić se nisu naročito proslavili, dok djeluje i da je njihova pristigla konkurencija Kristijano Pičini daleko od forme.

Italijan je u protekle tri sezone tek povremeno bio na terenu zbog teških povreda i možda je previše očekviati da se za mjesec dana prilagodi na zahtjeve Dejana Stankovića, međutim ne smije se ni ignorisati da je za sada bio neubjedljiv. Doživio je povredu tokom priprema, konstantno bio u zaostatku sa saigračima, a da mu fali rutine pokazao je i meč protiv Proletera (2:1) u Novom Sadu u kome je krajnje naivno skrivio jedanaesterac.

Ni u napadu se nije proslavio, pa ga je Stanković izveo na dvadesetak minuta prije kraja utakmice, ali se ni njegova zamjena Milan Gajić nije isticao do kraja susreta.

Samo njih dvojica su i dijelila minutažu u prve tri utakmice drugog dijela sezone pošto Marko Gobeljić nije bio ni na vidiku. Pičini je počeo susrete protiv Čukaričkog i Proletera, ušao je kao zamjena protiv Radničkog, dok je Gajić počeo meč protiv Nišlija, a ušao u meču u Novom Sadu.

Neće biti iznenađenje ni ako u "vječitom" derbiju na sličan način podijele minutažu, a zbog nešto bolje igre u odbrani možda bi prije trebalo očekivati Pičinija kao direktnog čuvara Meniga.

EL FARDU BEN - DA ILI NE?

Izvor: MN PRESS

Napadač sa Komora i ove sezone je "isporučio" svoje brojke (devet pogodaka), ali utisak je svih da igra na vjerovatno najslabijem nivou od kada je ušao na stadion "Rajko Mitić". Postiže golove, donosi prevagu u "malim" utakmicama, ali je prečesto slaba karika u posjedu, donosi premalo u izolacijama na desnoj strani...

U prvim mečevima drugog dijela sezone djelovao je umorno, čini se da je Kup afričkih nacija uticao i na njega i Kangu, ali iskustvo koje nosi ne smije da bude ignorisano.

Odigrao je čak deset "vječitih" derbija i zanimljivo je da je u njima postigao samo jedan gol, odnosno samo u jednom susretu u dresu Olimpijakosa je postigao više golova protiv Partizana. Pogodio je tek za 1:0 u 160. derbiju (2:1), na pas Mirka Ivanića, dok je isto tako interesantno da ga nije bilo u prethodnom duelu Zvezde i Partizana.

Povrijedio je tada mišić protiv Brage, tako da je Stanković morao da pošalje Dionija, sada već zaboravljenog napadača Zvezde, dok je Kangu pomjerio liniju naprijed osiguravši vezni red sa Krstičićem.

Ako bi se za nešto slično odlučio i protiv Partizana, samo sa drugim izborom "devetke", onda bi bilo za očekivati da uz Sanoga u veznom redu igra "specijalac" Srnić, dok bi Katai prešao na desnu stranu. Tako bi El Fardu Ben ostao bez mjesta u startnoj postavi i čekao bi šansu sa klupe.

U ovom trenutku to djeluje kao potencijalno rješenje ako Ben ne bude igrao, pošto se gotovo nikakve šanse ne daju Motiki i Falku kao starterima na predstojećem derbiju. Ako Ben bude igrao, onda nećemo vidjeti Srnića...

Ili nas čeka potpuno drugačija formacija?

OHI, PAVKOV ILI ČAK OBOJICA!

Izvor: MN PRESS

Gotovo pred svaki derbi postoji dilema oko toga ko će igrati u napadu Zvezde. Često se postavljalo pitanje da li će to biti bez klasičnog špica, dok neće biti iznenađenje ako Stanković protiv Partizana u nedjelju izađe i sa dvojicom!

Ohi Omoižuanfo je stigao ove zime u Zvezdu kao najbolji strijelac Norveške, blistao je tokom priprema, pogodio i na debiju protiv Čukaričkog, međutim čini se da se još nije skroz "naoštrio". Njegove promašaje u Novom Sadu popravio je Milan Pavkov pogodivši u 86. minutu, zadavši tako Stankoviću pravu dilemu. Čak i trilemu...

Izbor napadača će upravo zavisiti od izbora plana koje smo spominjali na početku teksta. Ako se Stanković odluči da od starta "udari jako" Partizan, posebno ako ih uzdrma rezultat protiv Sparte, onda ćemo u tandemu videti Ohija i Pavkova. Njih dvojica već su zajedno igrala tokom pripremnih utakmica, počela su čak i susret protiv Čukaričkog, igrali kratko u tandemu do gola Begečanina protiv Proletera, pa ima rezona da njihova saradnja "radi".

Izvor: MN PRESS

Ipak, dilema je da li je to nešto što Stanković želi od starta utakmice - ili kao opciju za nastavak, ako rezultat ne bude odgovarajući po Crvenu zvezdu.

U tom slučaju za očekivati je da prednost od starta meča dobije Ohi Omoižuanfo, koga još nisu upoznali Saničanin i Vujačić, dok je Milan Pavkov već navikao sve da je opasniji kada ulazi sa klupe. Pavkov je inače postigao pet golova protiv Partizana, ali samo jedan kao igrač Zvezde - i taj jedan tako što je ušao sa klupe u 159. derbiju (1:1).

U mečevima u kojima je bio starter protiv Partizana se nije proslavio, pa već polako djeluje da je Pavkov ono što je Olivije Žiru bio nekada Arsenalu i Čelsiju - dovoljno dobar za posljednjih pola sata, a drugi čovjek kada počne meč.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC