• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizan kao 2005. derbi čeka neporažen! Brnović za MONDO: Bili iskusniji od Zvezde, a i sad imamo jednu prednost!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Nekadašnji fudbaler Partizana i bivši reprezentativac Srbije i Crne Gore za MONDO najavljuje 166. "vječiti" derbi i to iz perspektive aktera derbija odigranog prije 17 godina, koji po mnogo čemu neodoljivo podsjeća na predstojeći.

 Nenad-Brnovic-za-MONDO-pred-166-veciti-derbi-Zvezda-Partizan. Izvor: MN PRESS

Sezona kao iz snova! Partizan u Evropi igra fenomenalno. Rivali padaju, a ekipa je poslije mnogo godina uspjela da se plasira u osminu finala UEFA takmičenja i prebrodi jednu prepreku tokom proljećnog dijela sezone. U prvenstvu je situacija još bolja. Partizan ima osjetnu prednost u odnosu na Crvenu zvezdu i pred derbi na "Marakani" može da sebe stavi u odličnu poziciju u trci za titulu prvaka. Uz to su i dalje neporaženi u domaćem šampionatu. Na prvi pogled, pričamo o tekućoj sezoni i timu Aleksandra Stanojevića.

Na drugi, ovo je sezona 2004/05, u kojoj je ekipa Vladimira Vermezovića ostvarila neke velike uspjehe. Zato pred 166. "vječiti" derbi za MONDO govori Nenad Brnović, bivši vezista Partizana i akter 124. derbija, okršaja najljućih rivala koji 17 godina kasnije neodoljivo podsjeća na ovaj koji predstoji u nedjelju.

Nenad Brnović, nekadašnji reprezentativac bivše zemlje Srbije i Crne Gore, danas je trener omladinaca Partizana. Pomno prati sva dešavanja u klubu i poručuje - ovaj tim crno-bijelih može da vrati titulu u Humsku i nedjeljni derbi bi u tome lako mogao da bude presudan!

"Godinama unazad, već smo u prvom dijelu sezone mnogo kasnili za Zvezdom. Ovo je situacija koja ne bi trebalo da se ispusti. Nije lako! Ali igrači koji su u Partizanu, koji prođu taj 'dril' znaju da moraju da se nose sa tim pritiskom. Poslije četiri sušne sezone, imamo sve u svojim rukama i dosta toga zavisi od nas", počinje Nenad Brnović razgovor za MONDO.

OVAJ DERBI ĆE DOSTA TOGA RIJEŠITI

Nenad Brnović, trener omladinaca Partizana, omladinskom derbiju protiv Crvene zvezde
Izvor: MN PRESS

Rođeni Podgoričanin je uvjeren da Partizan može da iznese sezonu na sličan način kao njegova generacija 2005. godine, kada 124. derbi, takođe igran u Ljutice Bogdana, bio prilika za crno-bijele da održe prednost u odnosu na vječitog rivala.

"Imao sam sličnu situaciju kao igrač. Bilo je tri-četiri boda razlike, nije u ovom periodu bio derbi, već nekih šest-sedam kola prije kraja sezona. Dosta je odlučivao taj derbi. Velika je tenzija, vjerovatno će biti i na ovom derbiju. Dosta će se riješiti, nekako, kad gledam tabelu i ovih pet bodova prednosti, nama 'igra' i neriješen rezultat. Samo bi poraz mogao da nas poljulja i onda bi bilo baš neizvjesno do kraja. Siguran sam da Stanojević neće ići na 'iks', već će probati da dobije utakmicu. Ali dobro je da imamo i tu opciju da možemo da igramo opreznije i izvučemo taj neriješen rezultat, pa bismo i sa tim bodom bili korak bliži tituli", pravi paralelu Brnović sa nekim sada već davnim vremenima.

U razgovoru za MONDO, 42-godišnji Brnović ističe da je u dosadašnjem dijelu sezone, u Partizanu sve došlo na svoje.

"Igrači koji su se vratili iz inostranstva su se uklopili mnogo bolje, prošli cijele pripreme. To govori i odlično igranje u Evropi, o prvenstvu da ne pričam. Sjajna polusezona, pet bodova prednosti... Guramo na sva tri fronta onako kako treba. Iz mog ugla, ovo je za sada jako uspješna sezona. Ali tek sad slijedi onaj rasplet kako će ova sezona da 'ode'. Fenomenalan je način na koji smo prošli Spartu, ali naravno, prioritet je titula."

Bivši igrač Zete i Budućnosti iz Podgorice ne misli da bi na predstojeći derbi mogla da utiče to da i u Zvezdi i u Partizanu znaju da će poslije toga imati još jedan međusobni okršaj.

"Niko ne razmišlja još o tom plej-ofu, rano je. Mislim da je taj posljednji derbi još daleko. Iz moje perspektive, mislim da on ne bi trebalo da puno odlučuje ako ova razlika ostane ovakva. Najgori scenario bi za nas bio da izgubimo ovaj derbi i da se smanji na dva boda razlike. I onda bi taj posljednji derbi mogao mnogo da odluči. Mi imamo prostora za neku kalkulaciju, ali znajući Stanojevića, nisam siguran da će ići na to. Mislim da će pokušati da izvuče bolji rezultat. Jer ako znamo da Zvezda ne gubi mnogo bodova, eventualna pobjeda i osam bodova prednosti bi bilo sjajno. Onda ni taj derbi u plej-ofu sa tolikom razlikom ne bi imao tako velikog značaja."

PARTIZAN JE 2005. BIO ISKUSNIJI, SAD IMAMO BOLJE KLINCE

Ali kako je sve to izgledalo u 124. derbiju? Danas se taj susret na "Marakani" pamti po žestokim obračunima suparničkih navijača, a manje po golovima Marka Pantelića i Nenada Đorđevića (1:1).

"Mi smo 2005. isto igrali neriješeno u tom derbiju, pa je poslije toga naša razlika na tabeli u narednim kolima još i porasla. Mogli su tada da se praktično izjednače s nama, ostalo je na istom zbog neriješenog rezultata i znate kako to ide - drugoj ekipi onda samopouzdanje pada. Sa druge strane, tvoja ekipa zna da ima sve u svojim rukama i to je mnogo lakše igrati."

124. VJEČITI DERBI

CRVENA ZVEZDA: Ranđelović - Basta, Đorđević, Biševac, Luković - Janković, Mudrinić, Kovačević, Krivokapić - Pantelić, Žigić. Igrali su i Dudić, Perović i Bogavac.

PARTIZAN: Kralj - Rnić, Mirković, Đorđević, Emehara - Ilić, Brnović, Nađ, Tomić, Vukčević - Odita. Igrali su i Tomić i Vukčević.

"Naravno da bi najbolje po nas bilo da pobijedimo ovaj derbi, odemo na osam bodova prednosti i po meni bi onda ta trka za titulu bila gotova. Dobro, može tu da bude neki poraz, ne isključujem. I Stanojević je govorio da ne postoji šansa da druga polusezona bude tako uspješna kao prva. Negdje moraju da se prospu bodovi. Ali ako bude osam bodova prednosti, ti onda imaš i prostora da neki bod prospeš, možda izgubiš neki meč, i da si i dalje prvi", objašnjava Brnović i prisjeća se meča od prije 17 godina kao da je bio juče.

"Mi smo tada imali malo iskusniju ekipu od Zvezde, iako smo dosta rano primili gol na tom derbiju. Imali smo jako dobru sezonu, nismo imali nijedan poraz, bili smo iskusna ekipa. Uigrani smo bili i u Evropi smo odlično gurali. Znali smo, kao što i sada prvi tim Partizana ima situaciju, da ne moramo da jurimo da pobijedimo. Kad smo primili gol, otvorili smo se, dali smo gol na vrijeme u prvom poluvremenu. I poslije smo u drugom dijelu kontrolisali igru. Posjed je bio u velikoj mjeri na našoj strani. Nismo srljali, priveli smo meč kraju. Naravno, pamtimo i te nerede na tribinama, ali mi dole smo fokusirani na loptu pa se nismo mnogo obazirali. Taj neriješen rezultat je bio ključan da osvojimo titulu i da na kraju ostanemo neporaženi."

124. večiti derbi
Izvor: YouTube/Crni Guja

Kako kaže, iskustvo ekipe je bilo presudno da se na takav način stigne do titule.

"Te sezone, imali smo mnogo iskusnih igrača koji su se vratili. Bio je tu Dragan Ćirić, Albert Nađ, Ivan Tomić, tu je bio Saša Ilić, Bata Mirković, Ivica Kralj je već bio u klubu. Da nekog ne zaboravim... Veliki broj igrača sa ogromnim iskustvom igranja u Evropi i nama ostalima je bilo mnogo lakše da igramo uz njih. Nije isto, ali je slično. Imamo danas iskusan vezni red. U tom trenutku smo imali neke mlade igrače kao i sad. Baš mi liči ova sezona na tu 2004/05. Vidjećemo da li će ova ekipa to uspjeti da izgura. Možda smo u tom trenutku imali veći broj kvalitetnijih igrača i kvalitetniju rotaciju nego sad što je sad. Ali sad možda imamo kvalitetnije mlađe igrače nego što smo mi tada imali", upoređuje Brnović dva Partizanova tima.

ZVEZDA MORA DA NAPADNE, TU IMAMO ŠANSU

Vermezovićeva ekipa je tada osvojila titulu bez ijednog poraza u 30 kola. U Humskoj danas niko ni ne pomišlja na tako nešto, a nije se razmišljalo ni te 2005.

Izvor: MN PRESS

"Ma samo se o tituli pričalo. Vjerujte mi, dok smo igrali sezonu nismo ni razmišljali o tome. Bili smo sigurni da lako 'zatvorimo' utakmicu kad povedemo. Dosta smo u odbrani bili iskusni. I onda ideš jednu po jednu utakmicu. Na kraju sezone, kad smo sjeli i malo razmislili, tek smo tad vidjeli koji je to uspjeh. A znamo koji je tada bio kvalitet u toj zajedničkoj ligi i koliko je to bilo teško izvući bez poraza. Volio bih da se ponovi, ali mislim da je najvažnije samo da se osvoji titula poslije pet godina. Ako preguramo ovaj derbi, možda možemo da imamo sličnu sezonu, ali to je manje bitno. Važan je samo cilj, a to je titula."

Šta onda Nenad Brnović očekuje od predstojećeg derbija?

"U zadnje vrijeme, dosta su to tvrdi derbiji. Nije bilo puno šansi ni lijepog fudbala. Ovo kako sad ide i kakva je tenzija i atmosfera, nisam siguran ni da će ovaj derbi biti 'vau'", počinje Brnović i potom daje svoju analizu onoga što bismo mogli da vidimo na terenu u nedjelju od 18.00 časova.

"Detalji će odlučivati. I mi i oni imamo jako dobre prekide koji mogu da budu ključni. Napetost i sva ova situacija od početka proljećnog dijela, mislim da će to dodatno uticati da derbi bude nervozan. Kako sad vidim stvari - Zvezda jednostavno mora da krene naprijed i da napada. To možda nama ostavlja više situacija za polukontre i kontre da ih ugrozimo. Tu vidim našu šansu, uz naravno te prekide. Vidjeli smo ranije da je derbi mogla da riješi neka individualna greška ili potez igrača, neki dribling ili šut. Imamo dobra i brza krila, možda možemo tu da ih ugrozimo. Ali prije svega moramo da se dobro branimo, da bismo mogli da izađemo u te tranzicije", skenira Brnović i potom zaključuje - od derbija ne treba očekivati lepršavost.

"Nisam baš siguran da će to biti nešto lijepo za gledanje. Biće naboja, nervoze i tenzije jer znamo šta timovima donosi ovaj derbi", poručuje Nenad Brnović za MONDO.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC