• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Važna promjena! Nova Liga šampiona bolja za manje klubove? UEFA otkrila plan - Daćemo više mjesta manjim ligama!

Autor Haris Krhalić

Od sezone 2024/25, Liga šampiona će brojati 36 ekipa, biće finansijski daleko unosnija sa više utakmica, a sada je otkriveno i šta će još biti drugačije u odnosu na prvobitan plan.

 Novi format Lige šampiona Izvor: MN Press/Profimedia

Spremite se za novu Ligu šampiona od sezone 2024/25! Već od ranije znamo da se te godine najkvalitetnije fudbalsko takmičenje na svijetu radikalno mijenja prvi put poslije 20 godina, ali sada stižu i potencijalno dobre vijesti za srpske klubove.

UEFA je planirala da dva mejsta u novoj Ligi šampiona budu rezervisana za klubove na osnovu istorijskih rezultata, ali posljednje informacije o kojima piše "Tajms" navode da će se od te ideje - odustati!

Ali krenimo redom. Liga šampiona trenutno broji 32 tima, ali će od 2024. biti proširena na 36. Tada će biti ukinuta klasična grupna faza na koju smo navikli i biće stvorena jedna velika, zajednička.

Svaki od 36 timova odigraće 10 mečeva u toj prvoj fazi takmičenja (pet kod kuće i pet u gostima) i na osnovu toga će se praviti zbirna tabela. Prvih osam poslije 10 kola ići će direktno u osminu finala, a ekipe od 9. do 24. mesta će igrati plej-of za ulazak u osminu finala. Naravno, ovakva Liga šampiona donosiće klubovima daleko više novca.

Međutim, ono što je kod nove Lige šampiona mnoge razbijesnilo bila je ideja UEFA da od četiri nova mjesta u takmičenju, za koliko će ono biti prošireno, dva mjesta budu rezervisana za one sa istorijskim rezultatima. Izjava predsjednika UEFA Aleksandra Čeferina nagoveštava da to ipak neće biti slučaj.

Ali šta to znači u praksi?

Izvor: Profimedia

Dva kluba bi dobila mjesto u Ligi šampiona spram njihovog plasmana na UEFA rang listi nakon što se kroz domaće prvenstvo nisu kvalifikovali. Recimo da Mančester junajted završi šesti u Premijer ligi, a Vest Hem bude ispred njih na petom mjestu. Na osnovu UEFA rang liste, Junajted bi mogao da bude jedan od dva tima koji bi se plasirali u takmičenje, iako su bili iza Vest Hema u domaćem prvenstvu...

"Mislim da je danas u toku sastanak radnih grupa Evropske asocijacije klubova (ECA) i UEFA i mislim da će biti više mjesta za manje i, da budem iskren, lige srednje veličine", rekao je Aleksandar Čeferin, predsjednik UEFA.

To znači da bi nova četiri mjesta u Ligi šampiona mogla da budu rezervisana za neke lige koje nisu među pet najboljih (Portugal ili Holandija) ili za veći broj timova koji bi se plasirao u takmičenje kroz kvalifikacije.

To bi omogućilo veću prohodnost klubovima u onim ligama koje su ispod najbogatijih, među koje sada spada Srbija i BiH. Srpska liga je trenutno 11. u Evropi poslije odličnih rezultata Crvene zvezde i Partizana i od sezone 2023/24 bi šampion Srbije mogao direktno da se kvalifikuje u Ligu šampiona.

A ako klubovi iz Srbije nastave sa ovakvim rezultatima i naredne sezone, možda bi to bio slučaj i u toj prvoj sezoni nove, radikalno drugačije Lige šampiona...

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC