• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda i Partizan razbijeni, ali ima dobra vijest: Srbija ostaje 11. u Evropi

Autor Haris Krhalić

Ubjedljivi porazi dva najveća srpska kluba ipak nisu bila dovoljna za rivale Srbije da nam se približe na UEFA listi koeficijenata.

 Srbija ostala na desetoj poziciji rang liste koeficijenata Izvor: MONDO/Uroš Arsić/MN Press/Profimedia/AFP PHOTO/UEFA/Harold Cunningham

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana doživjeli su ubjedljive poraze u četvrtak uveče u prvim mečevima osmine finala Lige Evrope i Konferencijske lige. Zbog toga, Srbija nije ni mrdnula na UEFA listi koeficijenata.

Ipak, postoji i dobra vijest - ni naši najveći konkurenti nam nisu prišli da ugroze 11. mjesto u Evropi na kojem se Srbija trenutno nalazi!

Prvo je Partizan u Humskoj bio ubedljivo poražen 2:5 od Fejnorda nakon što su crno-bijeli poveli 2:1 na startu drugog poluvremena. Ni Zvezda se nije dobro provela u Škotskoj, pošto ih je Rendžers savladao 3:0.

Dva poraza znače da je Srbija ostala na 11. mjestu UEFA rang liste koeficijenata, sa 32.875 bodova, koliko je imala i prije dvije sedmice, kada je Partizan eliminisao Spartu.

Ipak, sada se čini da će prednost Srbije u odnosu na druge zemlje ostati netaknuta i kada se sezona bude završila! Razlog je taj što nijedna zemlja bliže nama na tabeli nije uspjela da napreduje.

Izvor: MN PRESS

Rusija je na 10. mjestu i bez predstavnika nakon izbacivanja Spartaka iz Moskve. Ukrajina je 12. i odmah iza nas sa 1.075 bodova manje, ali već uveliko nemaju ni oni nijednog učesnika u UEFA takmičenjima.

Belgija je 13. i ima čak 2.275 bodova manje od Srbije, ali kako je Gent noćas izgubio od PAOK-a, nisu osvojili nove bodove. Za Švajcarsku je Bazel takođe upisao poraz, 1:2 od Olimpika iz Marseja. Zato su oni na 14. mjestu ostali na 29.675 bodova, odnosno velikih 3.200 manje od Srbije.

Tek su Grci na 15. mjestu napredovali za 0.500 bodova poslije pobjede PAOK-a, međutim, oni su na 5.175 bodova iza Srbije. Slično je i sa Česima na 16. mjestu - Slavija Prag je donijela novih 0.400 bodova, ali je zaostatak za nama čak 5.275 bodova.

Sve ovo znači da će Srbija od sezone 2023/24 sigurno imati dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a vrlo moguće da će naš šampion te sezone igrati odmah od grupne faze - ukoliko Ligu šampiona prethodne sezone osvoji tim koji se u nju kvalifikovao kroz domaće prvenstvo, što je najčešće i slučaj.

No, još je važnije da se ova prednost Srbije ne smanji do kraja sezone, jer bi tako Zvezda, Partizan i ostali srpski klubovi naredne sezone mogli da imaju dovoljno "lufta" da se zadrže na ovako visokim pozicijama na UEFA rang listi.

Pa ko zna, možda Srbija napadne i to10. mjesto koje trenutno drže Rusi sa 1.607 bodova više od Srbije...

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC