• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizan hoće čudo i sjeća se dva kultna meča: Drhtao je Beograd poslije "petarde" i Engleza, može li sad Roterdam?

Autor Haris Krhalić

Fudbalerima Partizana u Roterdamu treba čudo, ali sjećaju se i većih čuda "grobari"!

 Partizanovi mečevi u Evropi za pamćenje  Izvor: MN PRESS

Fudbaleri Partizana držali su se u prvom poluvremenu, poveli na startu drugog, a onda se potpuno raspali u Beogradu. Fejnord je uspio da postigne pet golova i da dođe na korak od prolaska dalje.

Sa tri gola prednosti i revanšom na domaćem terenu, malo ko se nada da bi crno-bijeli mogli da prođu dalje. Ali dešavala su se takva čuda u istoriji kluba iz Humske. Za razliku od Crvene zvezde, koja nikada nije uspjela da stigne deficit od tri gola iz prvog meča, crno-bijelima je to u istoriji polazilo za nogom.

Naravno, bilo je više neuspjeha u ovakvim situacijama, ali dva kultna meča iz istorije daju pravo Aleksandru Stanojeviću i njegovoj ekipi da se nadaju!

VEČE KADA JE ROĐENA CRNO-BIJELA LEGENDA

Mustafa Hasanagić slavi gol - Kup šampiona: Partizan - Sparta Prag 5:0. Beograd, 09. mart 1966.
Izvor: MN PRESS

Igrao je Partizan u sezoni 1965/66 dobro poznato finale Kupa Evropskih šampiona u kome je do 70. minuta vodio 1:0, ali je na kraju Real Madrid uzeo titulu. Ipak svega toga ne bi bilo da nije bilo velikog preokreta u četvrtfinalu.

Crno-bijeli su se sastali sa Spartom iz praga, a u prvom meču Mustafa Hasanagić je dao gol za vođstvo, da bi potom tim potonuo i izgubio 4:1. Ipak, isti taj igrač je riješio da postane legenda u tom dvomeču i nije bilo spasa Česima.

U Beogradu je sve počelo golom Vladice Kovačevića, na 2:0 je povisio Velibor Vasović, a izjednačenje u ukupnom skoru donio je još jedan Kovačevićev pogodak.

Sve se završilo golovima Hasanagića i to do poluvremena! Bilo je 5:0 u 41. minutu nakon dva gola kultnog napadača crno-bijelih i evropska odiseja ovog tima je mogla da se nastavi!

NAJBOLJI MEČ U ISTORIJI PARTIZANA!

Izvor: MN PRESS - ARHIVA

Odigrao se na stadionu JNA, 7. novembra 1984. godine. Te sezone u Kupu UEFA lako je odrađen dvomeč sa Rabat Ajaksom sa Malte, a onda je Kvins Park Rendžers u drugom kolu strpao šest golova u mrežu crno-bijelih u Londonu!

Nikica Klinčarski svojim golom i Dragan Mance čuvenim pogotkom koji je jedan od najlepših u istoriji kluba donijeli su 2:1 na starru meča, a onda je KPR izdominirao i došao nadomak prolaska dalje u nastavku meča.

Poslije debakla na "Hajberiju ipak crno-bijeli predvođeni Manceom nisu odustajali, a pobjeda u Beogradu je kasnije uvrštena od strane Jurosporta u jednu do 100 najboljih utakmica u istoriji fudbala!

Navijači su napravili pravi "pakao" od stadiona, a sve je proključalo kada je Mance poslije samo četiri minuta postigao gol za 1:0. Dragi Kaličanin je iz penala donio 2:0, a Miodrag Ješić 3:0 u prvom napadu drugog poluvremena. Kada je Zvonko Živković dao gol za 4:0 u 64. minutu svi su znali - ovaj meč će se vječno pamtiti!

REAL, NAJBOLJI SOVJETSKI TIM IKAD I PAD POSLIJE KVINS PARKA

Izvor: YouTube/under PFC

Prvi put kada je crno-bijeli tim neuspješno jurio ovakav deficit desio se u prvoj sezoni Partizana u Evropi. U sezoni 1955/56 Partizan je igrao u Kupu evropskih šampiona, prošao je Sporting, a onda je došao na megdan velikom Realu sa Hentom i Di Stefanom na čelu.

Upravo su oni uz Kastanja svojim golovima srušili srpski tim sa 4:0 u Madridu u četvrtfinalu, a u revanšu u Beogradu Miloša Milutinovića i Prvoslava Mihajlovića uterali su strah u kosti slavnom Realu. Bilo je 3:0 na kraju u Beogradu, tako da je malo nedostjalo za senzaciju!

Drugi put crno-bijeli su zaustavljeni u Kijevu, kada je Dinamo Kijev Valerija Lobanovskog bio mnogo bolji rival. Najbolji sovjetski tim je na startu KEŠ eliminisao Partizan poslije pobjede u Kijevu 3:0.

U Beogradu je ponovo bolja bila ekipa predvođena Olegom Blohinom, na meču koji se zapravo odigrao na "Marakani".

Treći neuspjeh da se preokrene ovako veliki deficit desio se zapravo odmah poslije kultne pobjede nad Kvins Park Rendžersom, jer je ta ekipa Partizana ponovo bila jako loša na gostujućem terenu. Videoton ih je savladao sa 5:0 u Mađarskoj, pa 2:0 na JNA nije mnogo značilo.

A posljednji put kada je Partizan jurio deficit od 3:0 iz prvog meča bio je meč sa Interom u okviru treće runde Kupa UEFA 1990. godine. Poslije 3:0 na "San Siru" gola Gorana Stevanovića u Beogradu i 1:1 u Humskoj bili su samo dokaz da je crno-bijeli tim mogao i sa velikanima.

A može li sada?

Anketa

Može li Partizan dalje?

  • Potrebno je čudo, ali može!

    0% (0)

  • Nema nikakve šanse

    100% (1)

  • Samo nek dobro odigraju!

    0% (0)

Može li Partizan dalje?

Rezultati

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC