• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad se igra ovaj derbi, sve gori: Uzeće titulu, ali pala im tvrđava! Razišao se dim, a na ekranu ostalo ime pobjednika

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Opet je pokazano zašto su ova utakmica i ovo rivalstvo među najvećima na svijetu.

 glazgov rendžers pobijedio seltik 2:1 Izvor: Profimedia

Bez obzira na to kako bude završena sezona, navijači Glazgov Rendžersa dugo će je pamtiti. Poslije preskakanja Crvene zvezde i Brage u nokaut fazi Lige Evrope, u kojoj je njihov tim stigao do polufinala, ove nedjelje su na stadionu reprezentacije, Hampden parku, gledali produžetke i vidjeli pobjedu protiv Seltika - 2:1.

Za razliku od prvenstvenog derbija, u kojem je Seltik početkom mjeseca pobijedio na Ajbroksu i napravio vjerovatno odlučujući korak ka osvajanju titule, Rendžers je ovog popodneva slavio u polufinalu Kupa Škotske. I to poslije velikog preokreta, u ambijentu za nezaborav.

Možda će vas zanimati

Gol odluke pao je u 114. minutu, kada je defanzivac Seltika Karl Starfelt poslao loptu u svoju mrežu, u želji da interveniše poslije jednog centaršuta. Prethodno je vezista "policajaca" Skot Arfild u 78. izjednačio i poništio vođstvo Seltika, koje je donio defanzivac Greg Tejlor u 64. minutu.

Takvim raspletom, navijači Rendžersa dobili su pobjedu kao na filmu i vidjeli su ogromnu poruku na ekranu: "Čestitke Rendžersu!"

Izvor: Profimedia

Uoči utakmice, svi koji su pratili meč mogli su još jednom da vide koliko je ovo veliko i atraktivno rivalstvo. Sa jedne strane, navijači Seltika razvili su pred meč ogromnu koreografiju u bojama irske zastave. Jasna je aluzija na to da je u pitanju škotski klub sa irskim porijeklom. Uostalom, osnovao ga je Irac čiji je cilj bio da pomogne irskoj zajednici u Glazgovu. Zato je i odabrao ime "Seltik", da bi i na taj način oslikao identitet kluba koji je škotski, ali pripada i njegovom narodu.

U protekloj deceniji Hampden park bio je Seltikova "tvrđava", na kojem je do danas vezao čak 18 pobjeda i potvrđivao svoju dominaciju u periodu dok Rendžers nije ustao iz finansijskih problema. Poslije devet uzastopnih titula najvećeg rivala, "policajci" su počeli da prethodnih godina opet nižu sjajne rezultate pod vođstvom Stivena Džerarda, koji im je 2021. vratio titulu. Ispostaviće se - samo na sezonu, jer tim Đovanija Van Bronkhorsta zaostaje šest bodova na tabeli.

Izvor: Profimedia

Na drugoj strani, navijači Glazgov Rendžersa zapalili su veliki broj baklji, transparenata i istakli zastave Ujedinjenog Kraljevstva, kojim tradicionalno pokazuju svoju privrženost unionizmu, obliku nacionalzma koji zagovara očuvanje granica Velike Britanije i Sjeverne Irske. Naravno, po toj tački su dvije grupe navijača tradicionalno sukobljene, jer je unionizam imao mnogo protivnika u Irskoj.

Izvor: Profimedia

Ipak, svi su bili tu zbog fudbala, a u njemu je ovog vikenda Rendžers bio bolji i zato će igrati 21. maja u finalu protiv Hartsa, dok će Seltik u tom periodu vjerovatno već biti šampion, jer je pet kola prije kraja na "plus 6", a prvenstvo se završava nedjelju dana prije tog finala. Sa druge strane, Rendžers čekaju obaveze i u Ligi Evrope, jer će u polufinalu igrati protiv Lajpciga, 28. aprila i 5.maja i sudeći prema onome što pokazuju, biće zanimljivo pratiti "policajce" i u tom takmičenju.

Izvor: Profimedia

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC