• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šest godina nije propustio meč, ali u porodici ima luđu priču: Roditelji pješke prešli Saharu - zato je Injaki Bask!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Nevjerovatna priča njegovih roditelja koji su pobjegli iz svoje zemlje u Španiju.

 injaki vilijams čudesna priča Izvor: Profimedia

Cijeli svijet je saznao - Injaki Vilijams ima rekord koji je jako teško oboriti. On je u posljednjih šest godina odigrao svaki ligaški meč za Atletik Bilbao, a nevjerovatne priče mogle bi da se ispričaju i o drugim dijelovima njegovog života. Momak kojeg je Atletik potpisao kada je imao 18 godina je fenomen kakvih nema mnogo u Evropi.

On je prvi tamnoputi fudbaler u redovima baskijskog kluba, ali nije izuzetak od pravila koje u ovom klubu postoji decenijama. Vilijams je rođen na teritoriji Baskije, upravo u Bilbau.

Možda će vas zanimati

To se desilo nakon što su roditelji Injakija Vilijamsa pješke prešli put iz Gane, preko pijeska Sahare, do Melilje, španske teritorije na afričkom kontinentu. Ovaj dio Afrike nalazi se između Maroka i Sredozemnog mora, a roditelji Injakija Vilijamsa morali su da preskoče veoma dobro čuvanu granicu kako bi stigli na teritoriju Španije.

Nakon što im je to pošlo za rukom dokopali su se i Evrope, a nakon prvih nekoliko godina u Bilbau skrasili su se u Pamploni. Mladi Injaki rođen je u glavnom gradu Baskije, a klasično baskijsko ime dobio u čast momka koji je njegovoj porodici pomogao da ostane u Španiji.

Radnik organizacije "Caritas Internationalis" bio je veoma bitan za njegovu porodicu u teškim vremena, a ovo je bio način da mu pokažu koliko im je značila pomoć koju su dobili...

Inače, tih godina su ih socijalni radnici i advokati koji su se bavili pitanjima izbjeglica iz Afrike savjetovali da lažu i tvrde kako su iz Liberije u kojoj je trajao rat. Šanse za azil u Španiji tako su bile daleko veće, a porodica Vilijams na kraju je uspjela da ostane u ovoj evropskoj zemlji.

Mali Injaki - tamnoputi momak baskijskog imena počeo je da igra fudbal u Pamploni, a ubrzo mu se pridružio i njegov mlađi brat Niko.

Jedan je preko lokalnog tima Pamplona stigao na radar Atletik Bilbaa, a drugi je ponikao u redovima Osasune prije nego što se priključio starijem bratu u velikom klubu.

Danas su obojica prvotimci Atletik Bilbaa, a jedan od njih i prava legenda kluba - čovjek koji šest godina nije propustio nijedan ligaški meč tima!

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC