• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve je spremno za početak EP za kadetkinje! Gensek FS BiH poručuje: Otvara se nova stranica istorije bh. fudbala!

Autor Dragan Šutvić

Bosna i Hercegovina će u maju biti domaćin prvenstva Evrope za kadetkinje.

 adnan džemidžić najavio euro 2022 za kadetkinje Izvor: Anadolija/Elman Omić

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Adnan Džemidžić istakao je da je sve spremno za početak Evropskog fudbalskog prvenstva za kadetkinje koje će se od 3. do 15. maja igrati u Bosni i Hercegovini, te naveo da smatra da će time biti otvorena nova stranica bosansko-hercegovačkog fudbala.

Džemidžić je u razgovoru za agenciju Anadolija istakao da pripreme za ovogodišnj šampionat traju već blizu tri godine, od kada je UEFA izabrala BiH kao domaćina i pred FS BiH stavila veoma izazovan i odgovoran zadatak.

Možda će vas zanimati

Naglasivši da su FS BiH i Bosna i Hercegovina prvi put domaćini tako velikog takmičenja, Džemidžić je poručio da svi uključeni u taj posao predano rade kako bi pokazali i dokazali da je BiH sposobna da organizuje takvu sportsku smotru i bude dobar domaćin.

"Što se tiče organizacijskog dijela, mi smo već davno formirali naš Koordinacioni tim koji je u prethodnom periodu radio paralelno sa redovnim aktivnostima i poslovima svih zaposlenika, ali u posljednje vrijeme radimo i na svakodnevnoj bazi jer u ovih narednih par dana se očekuje dolazak i službenika iz UEFA koji će zajedno sa našom administracijom vršiti sve potrebne radnje da bi takmičenje započelo kako je i planirano. Kao što i sami znate, početak takmičenja je predviđen za 3. maj. Utakmica koja će otvoriti ovo prvenstvo je utakmica naše reprezentacije i reprezentacije Holandije na stadionu 'Grbavica' u Sarajevu. Početak je u 20 sati. Očekujemo dolazak gostiju iz UEFA. Raduje nas njihova spremnost, želja i zainteresovanost da budu dijelom ove naše priče, jer mislim da ćemo ovim otvoriti novu stranicu istorije bh. fudbala", rekao je Džemidžić.

Pred početak prvenstva, u Sarajevu i Mostaru su otvorene fan zone, a u ponedjeljak će biti otvorene i nove takve promotivne lokacije. Planirano je da sarajevske i mostarske vijećnice u ponedjeljak budu osvijetljene logom i bojama prvenstva.

Naglasivši da je široka lepeza benefita koje ovakvo takmičenje može donijezi za bh. fudbal i BiH uopšte, Džemidžić je rekao da je cilj i zainteresovati mlade da uz ovakav sportski događaj dobiju želju da trče fudbalskim terenima.

"Ovo će sigurno biti zamajac u narednom periodu za razvoj ženskog fudbala uopšteno jer pored ženske Premijer lige mi imamo i prve lige u okvirima Fudbalskog saveza FBiH i Fudbalskog saveza Republike Srpske. Baza se širi. Ovdje je ono na čemu ćemo mi zaista insistirati, da se napravi što veća baza za razvoj ženskog fudbala na način da ćemo iz svih dijelova BiH tražiti ono što je najbolje", rekao je Džemidžić.

Dodaje da se BiH bezbroj puta dokazala kao po gostoprimstvu, a da se i u sportu dokazuje kao rasadnik kvalitetnih mladih fudbalera i fudbalerki te naveo primjer Maje Jelčić koja je svrstana među najtalentovanije mlade igračice u Evropi.

Džemidžić je ukazao i na neophodnost jačanja infrastrukture i uslova rada u klubovima kao bazi bez koje ne može biti ni dobrih seniorskih selekcija.

Generalni sekretar FS BiH dodaje da pred igračice reprezentacije Bosne i Hercegovine nije postavljen nikakav imperativ na EP, već da svi priželjkuju dobro zdravlje fudbalerkama i da se na terenu pokažu u najboljem svjetlu.

"Neka ovo bude i poklon njima za sve ono što su uradile u prethodnom periodu, kao i selektorima i trenerima i svima koji su uključeni u ženski fudbal jer mogu vam reći da je ovo sve proisteklo iz nekog nukleusa entuzijazma. Ovaj ženski fudbal je nešto što je dugo vremena stajalo po strani", smatra Džemidžić.

Naglasivši da je ulaz na sve utakmica Evropskog prvenstva za kadetkinje besplatan, Džemidžić je pozvao sve roditelje da dovedu svoje mališane na stadione te je dodao da su organizatori već kontaktirali i uspostavili saradnju sa resornim ministarstvima spora i obrazovanja, kao i školama, a sve kako bi se što veći broj djece uključio u lijepu priču smotre najboljih ženskih kadetskih fudbalskih selekcija u Evropi.

"Učinićemo sve što je do nas, a nadam se da će i odgovor naše zajednice uopšteno biti da djeca i roditelji i svi dođu i bodre našu i sve ostale reprezentacije. Želimo da se i naše gošće osjećaju dobro kao i naša reprezentacija. Naravno od naših djevojčica ne očekujemo nikakve velike rezultate, već očekujemo veliku borbenost i da pokažu ono što najviše vole, a to je da vole grb Bosne i Hercegovine", poručio je Džemidžić.

Dodao je i da ovo prvenstvo treba takođe treba da bude podsticaj nekih budućih aktivnosti na poboljšanju infrastrukture u svim granama sporta te je dodao da bismo u suprotnom svi trebalo da imamo bojazan za budućnost naše djece i sporta.

"Mislim da će se i kroz ovo prvenstvo pokazati, neka djeca uživaju u igri, u slobodi trenutka, ali definitivno je da ova infrastruktura mora doživjeti kompletnu rekonstrukciju. Fudbalski savez BiH pokušava, po ko zna koji put, da objasni javnosti da ne može biti sam biti nosilac tih projekata, jer su to veliki, kapitalni projekti", kazao je Džemidžić, navodeći da su ulaganja u stadione generalno isplativa i upozorio da bez takvih ulaganja BiH neće moći napredovati u godinama koje su ispred nas.

Na kraju razgovora, Džemidžić je još jednom pozvao sve građane i djecu da prate EURO 2022 za kadetkinje tako što će otići na utakmice i uživati u ovoj jedinstvenoj prilici u BiH.

"Želio bih da sa istim žarom svi državljani, stanovnici Bosne i Hercegovine prate ovu našu reprezentaciju, da daju podršku na mjestima gdje nam djevojčice budu odigravale utakmice, da ta podrška bude srčana i da cijelom svijetu kažemo da država Bosna i Hercegovina ima budućnost i da je njena snaga upravo u djevojčicama, dječacima, mladim generacijama koje dolaze“, poručio je Džemidžić.

Na prvenstvu Evrope za kadetkinje učestvovaće osam nacionalnih selekcija podijeljenih u dvije grupe.

U grupi A su reprezentacije Bosne i Hercegovine, Njemačke, Danske i Holandije. Mečevi u ovoj grupi će se igrati na stadionu "Grbavica" i Trening centru FS BiH u Zenici.

U grupi B“su Francuska, Španija, Finska i Norveška, koje će svoje utakmice igrati na stadionima "Pod Bijelim brijegom" i "Pecara".

Mečevi završnice takmičenja igraće se u Zenici i Sarajevu.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC