• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spektakularan finiš juniorske PL: Pet klubova želi titulu i Ligu šampiona, među njima je i Borac!

Autor Dragan Šutvić

Juniorsko premijerligaško takmičenje dugo nije imalo ovakav rasplet - pet ekipa u posljednja tri kola ima šansu za trofej i mjesto u evropskoj eliti!

 borba za titulu u omladinskoj premijer ligi bih Izvor: FK Borac/Nikola Kulaga

Borba za titulu u ovosezonskoj seniorskoj Premijer ligi BiH odavno je postala "nezanimljiva".

Za to su "krivi" fudbaleri Zrinjskog, koji pod komandom nezaustavljivog Nemanje Bilbije, lidera ove generacije Mostaraca, gaze sve što im se nađe na putu, rušeći rekorde "kao domine".

Praktično na marginama tog takmičenja, svoje premijerligaške "ratove" vode i juniori, ali za razliku od seniorske elite gdje je sve bilo gotovo sedam kola prije kraja, ovdje se samo zna – da se ništa ne zna!

Možda će vas zanimati

Naime, do kraja sezone preostalo je da se odigraju još tri kola, a šansu da osvoji šampionsku titulu ima čak pet ekipa!

"Pol-poziciju" trenutno zauzima Sarajevo, koje je iz 23 utakmice skupilo 44 boda, dva više od drugoplasiranog Zrinjskog i tri više od Borca koji imaju i meč manje.

Na četvrtoj poziciji, takođe sa utakmicom manje, nalazi se Sloboda koja je do sada "sabrala" 39 bodova, dok najmanje šanse za trofej u ovom trenutku ima Željezničar, koji je odigrao sve 23 utakmice i iz njih izvojevao 38 bodova.

A šta nas sve čeka do kraja sezone? "Na prvu" se odmah vidi – spektakularna završnica!

Borčevi juniori su do prilike da osvoje titulu stigli zahvaljujući seriji pobjeda u drugom dijelu sezone. Poslije lošeg starta (dva poraza i remi), crveno-plavi su nanizali šest trijumfa!

U Banjaluci će se, naime, predstojećeg vikenda, sastati Borac i Zrinjski! U istom kolu tuzlanski crveno-crni će ugostiti Široki Brijeg, Sarajevo će na neugodno gostovanje u Stanišiće, dok će "Željo" izaći na megdan već prežaljenom Rudar Prijedoru.

Pretposljednje kolo ne donosi ništa manje uzbuđenja. Tada će se u Butmiru sastati Sarajevo i Sloboda, Borac će gostovati Širokom Brijegu, dok će Zrinjski ugostiti "žilavu" ekipu Krupe.

A onda u posljednjem kolu Borac dočekuje Sarajevo, dok će Željezničar biti domaćin Zrinjskom!

Ne treba zanemariti ni činjenicu, a pomenuli smo već, da Borac, Sloboda i Zrinjski imaju i meč manje.

Tuzlaci i Mostarci će se direktno sastati 18. maja u zaostalom duelu prethodne runde, dok će već ove srijede Borac i Željezničar Sport tim odigrati zaostali derbi 17. runde.

A šta donosi željeni trofej? Mnogo jer će juniorski šampion BiH steći pravo da se na ljeto nađe u žrijebu omladinske Lige šampiona!

Riječ je o takmičenju koje je UEFA pokrenula 2013. godine, sa ciljem dodatnog razvoja omladinskog fudbala širom Starog kontinenta.

Sljedeće sezone će doživjeti deveto izdanje, a sistem takmičenja znatno se razlikuje od "prave" Lige šampiona.

Klubovi koji ostvare pravo nastupa u seniorskoj evro-eliti imaju timove-predstavnike i u juniorskoj, te su grupe identične. Pravo nastupa u osmini finala direktno stiče samo prvoplasirani tim, dok će drugoplasirani drugu šansu imati kroz plej-of.

Sa druge strane, šampioni juniorskih nacionalnih prvenstva, njih 32, igraju dvije kvalifikacione runde kako bi se domogli upravo tog plej-ofa, a kasnije i mogućnosti da se nađu u glavnoj eliminacionoj fazi.

Ovakav sistem uspostavljen je u trećoj sezoni takmičenja, 2015. godine, a prvi predstavnik BiH bio je Željezničar, koji je u sezoni 2015-16 "zapeo" na prvoj prepreci, u vidu Red Bul Salcburga.

Godinu dana kasnije, u žrijebu se našao Zrinjski, ali tadašnja generacija "plemića" nije mnogo pokazala u dvomeču sa Cirihom.
A onda, u sezoni 2017-18, "plavi" sa Grbavice su dogurali do plej-ofa i duela sa Atletikom iz Madrida!

Sastav grupa u omladinskoj Ligi šampiona znaće se 25. avgusta. Sa druge strane, žrijeb za dvije kvalifikacione runde "staze šampiona" obaviće se pet dana kasnije.

Kroz dvije kvalifikacione runde, Željezničar je eliminisao Ludogorec i zagrebačku Lokomotivu, te zakazao meč sa mladim "jorgandžijama", koji su takmičenje u grupnoj fazi završili iza Čelsija, a ispred Rome i Karabaga.

"Željo" i Atletiko sastali su se 7. februara u Sarajevu – domaći su stigli do prednosti već u devetom minutu, ali je mnogo spremnija ekipa iz Madrida preokrenula stvari i na kraju trijumfovala rezultatom 1:3.

Sezonu kasnije, BiH nije imala predstavnika zbog niskog državnog koeficijenta, dok je u sezoni 2019-20 to ponovo bio Zrinjski, koji je u prvom kolu "staze šampiona" eliminisao MTK, da bi u drugom bio poražen od Mitjilanda.

Takmičenje u sezoni 2020-21 otkazano je zbog pandemije korona virusa, dok je u ovoj sezoni predstavnik BiH bila Zvijezda 09, koja je prošle godine senzacionalno osvojila juniorsku bh. titulu.

Žrijebom je klub iz Stanišića spojen sa Trabzonsporom, koji je u dvomeču pokazao više i zasluženo se plasirao u narednu rundu.

Najuspješniji tim omladinske Lige šampiona svakako je Čelsi koji pored dvije titule ima i dva finala.

Dva trofeja ima i Barselona, dok su jednom do kraja otišli Benfika (uz tri poraza u finalima), Red Bul Salcburg, Porto i Real Madrid. U finalima su još igrali Šahtjor i Pari sen Žermen, ali nisu imali tu sreću da na stadionu Kolovraj u Nionu podignu trofej.

Najznačajnije utakmice juniorske Premijer lige BiH do kraja sezone

24. kolo

Rudar Prijedor – Željezničar

Borac – Zrinjski

Sloboda – Široki Brijeg

Zvijezda 09 – Sarajevo

25. kolo

Sarajevo – Sloboda

Široki Brijeg – Borac

Zrinjski – Krupa

Radnik (Bijeljina) – Željezničar

26. kolo

Željezničar – Zrinjski

Borac – Sarajevo

Sloboda – Mladost

Zaostale utakmice:

Zrinjski – Sloboda (23. kolo, 18. maj)

Borac – Željezničar Sport tim (17. kolo, 11. maj)

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC