• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Najviše će se obradovati - domaćica!" Za legendarnog asa sa Vrbasa - veš mašina!

Autor Dragan Šutvić

Kad su se najboljim sportistima Bosanske Krajine poklanjali kućanski aparati...

 abid kovačević dobio veš mašinu  Izvor: Arhiva

Izbor deset najboljih sportista Bosanske Krajine (od 1992. godine Republike Srpske) u izboru dnevnog lista "Glas Srpske" tradicionalno se održava od davne 1955. godine.

Brojne vedete krajiškog sporta nalazile su mjesto među "besmrtnima", a dok je ovaj izbor održavan za teritoriju Bosanske Krajine, samo jedan fudbaler je došao do trona.

Riječ je o legendarnom prvotimcu Borca, "asu sa Vrbasa" Abidu Kovačeviću, koji je bio "najbolji među najboljima" 1976. godine. Godinu dana ranije, zauzeo je drugo mjesto, iza proslavljenog rukometaša Borca Zdravka Rađenovića, a nagrada za sportske rezultate tada je, malo je poznato, bila materijalna.

Konkretno, Abidu Kovačeviću tada je za drugo mjesto dodijeljena – veš-mašina!

Naime, u izdanju "Glasa" od 17. decembra 1975. godine, objavljena je fotografija legendarnog prvotimca Banjalučana kako "pozira" sa veš-mašinom marke Gorenje, jugoslovenskog giganta kada je riječ o proizvodnji bijele tehnike.

"Na rang listi najboljih sportista Bosanske Krajine u 1975. godini, fudbaler Borca Abid Kovačević zauzeo je drugo mjesto. Njemu je, istovremeno, pripala nagrada 'Metala'. Ovaj poklon Kovačeviću je u petak uručio Boško Kesić, predstavnik 'Metala'. Veš mašina 'PS 620 Gorenje Velenje sigurno će, zbog svojih dokazanih kvaliteta, najviše obradovati - domaćicu", objavljeno je tada u banjalučkom listu.

Izvor: Glas Srpske

Abid Kovačević bio je, inače, jedini fudbaler koji je pobijedio u ovom tradicionalnom izboru sve do 2009. godine, kada mu se pridružio Nemanja Bilbija. Fudbal kasnije nije imao laureata sve do prošle godine, kada je ovo priznanje završilo u rukama Gorana Zakarića.

Abid Kovačević, inače, rođen je 1. jula 1952. godine u Mrkonjić Gradu, a najveći dio karijere proveo je u taboru Borca.

Dijete je banjalučkog kluba, a za prvi debitovao je 1972. godine, u duelu sa tuzlanskom Slobodom.

Već na debiju, uz postignut gol, vidjelo se da će Jugoslavija u narednim godinama govoriti o "paklenom" napadaču, a njegove kvalitete dobro je upoznala Crvena zvezda, kojoj je Kovačević u Kupu Jugoslavije 1974. godine postigao dva pogotka, za ubjedljiv trijumf (1:4) na Marakani.

U toj sezoni Borac stigao do finala Kupa Jugoslavije, uz ogroman Kovačevićev doprinos, pa su se crveno-plavi po prvi put plasirali na evropsku scenu.

Dres Borca nosio je do 1980. godine, nakon čega je prešao u Dinamo. Za "modre" je igrao godinu dana, potom se na tri godine preselio u tabor grčkog Etnikosa, a karijeru je završio tamo gdje je sve i počelo.

Posljednji meč u karijeri odigrao je 23. septembra 1987. godine na Gradskom stadionu, kada je njegov oproštaj uveličao upravo Dinamo.

U akciji "Glasa Srpske", održanoj 2006. godine, navijači Borca izabrali su "Idealnih 11" Borca - i među njima je bio Abid Kovačević

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC