• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šampion BiH ponovo je zapeo na prvoj prepreci: Već deceniju i po bh. klubovi čekaju da ponove uspjeh Modriča Maksime

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Mostarski Zrinjski eliminisan je u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona od moldavskog Šerifa, čime je nastavljen loš trend ispadanja bh. klubova već na prvoj prepreci.

 modrica.JPG Izvor: MONDO/Vid Blagojević

Šest puta Zrinjski, tri puta Željezničar, te po dva puta Sarajevo i Borac - niko od ovih klubova nije uspio eliminisati prvu prepreku na putu ka Ligi šampiona kada se igrao dvomeč!

Posljednji bh. šampion koji je to učinio bila je Modriča Maksima. Modričani su 2008. uspjeli u dva susreta biti bolji od Dinama iz Tirane (2:1, 2:0), nakon čega su ispali od danskog Olborga (1:2, 0:5).

Možda će vas zanimati

Nakon sezone 2008/09, čak 13 puta pokušavali su bh. klubovi da ponove uspjeh Modriča Maksime, ali to im nije pošlo za rukom.

Jedino koji su uspjeli da budu bolji od svog rivala su fudbaleri Sarajeva, koji su 2020. godine iskoristili probleme sa korona virusom, zbog kojih su u UEFA-i odlučili da se igra samo jedna utakmica. "Bordo" tim tada je slavio 2:0 protiv velške ekipe Konas Ki Nomads, ali dalje od druge runde nije mogao. Eliminisao ih je Dinamo iz Bresta (1:2).

U preostalim sezonama igralo se kod kuće i u gostima, a najbliži prolazu bio je banjalučki Borac. Prošle sezone izgubio je u gostima od Kluža 1:3, da bi uspio da nadoknadi zaostatak, povede u Banjaluci 2:0 i da nije bilo novog pravila UEFA, po kojem je "anulirana" važnost gola u gostima, "crveno-plavi" bi prošli dalje.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Ipak, Banjalučani su tako postali "prva žrtva" novih pravila u toj sezoni. Aleksandar Čipčiju u produžecima donio je Rumunima gol vrijedan prolaza i Borčev san ka grupnoj fazi najjačeg evropskog klupskog takmičenja srušen je već na prvoj prepreci.

Dominirali su "plemići" prošle sezone u m:tel Premijer ligi BiH, potpuno "počistili" konkurenciju i činilo se da bi tim Sergeja Jakirovića konačno mogao napraviti iskorak na međunarodnoj sceni.

Ipak, već u Mostaru, u prvom duelu sa Moldavcima, bilo je jasno da će bh. predstavnik i ovaj put teško uspjeti da eliminiše protivnika. Iako su fudbaleri Zrinjskog uspješno parirali, kako u prvom, tako i u revanš meču, na kraju su eliminisani autogolom Igora Savića.

Tako se srušio još jedan san najbolje ekipe u BiH, koja ni ovaj put nije uspjela da pređe preko prve stepenice na međunarodnoj sceni.

Izvor: Promo/HŠK Zrinjski Mostar

Ranijih sezona nekada je to bilo prvo, a nekada drugo kolo kvalifikacija. Modričani su te 2008. godine igrali prvo kolo protiv Dinama, da bi od naredne sezone bh. klubovi kvalifikacije za Ligu šampiona počinjali od druge runde (2009-2017). Od 2018. godine šampioni BiH ponovo takmičenje počinju od prvog kola kvalifikacija.

Mnogo više uspjeha bh. klubovi imali su i prije pomenutog plasmana Modričana u drugu rundu. Željezničar je 2002. godine stigao do trećeg kola, ali je eliminisao od Njukasla (0:1, 0:4), da bi sličan rezultat ostvario i gradski rival Sarajevo 2007. godine. Tada je klub sa "Koševa" eliminisan u trećem kolu kvalifikacija od Dinamo Kijeva (0:1, 0:3).

Prvu prepreku ka Ligi šampiona još je uspio da preskoči i prvi šampion zajedničke lige BiH, trebinjski Leotar. Trebinjci su te 2003. godine bili uspješniji od Grevenmahera iz Lukemburga. Na "Policama" je bilo 2:0, a u revanšu 0:0, pa su tako zakazali dvomeč sa Slavijom iz Praga, koja je uspjela da slavi u oba meča (1:2, 0:2).

Široki Brijeg takođe je slavio u prvoj rundi protiv bjeloruskog Šahtjora iz Soligorska 2006. godine (dva puta po 1:0), nakon čega je ispao od škotskog Hartsa (0:0, 0:3).

Sve u svemu, uprkos najavama i očekivanjima predsjednika Fudbalskog saveza BiH Vice Zeljkovića da se u ovoj sezoni očekuje iskorak bh. klubova u Evropi, to se, bar za sada, još nije desilo.

BiH je i dalje među rijetkim državama u Evropi čiji klubovi još nisu uspjeli da izbore plasman u grupnu fazu niti jednog međunarodnog takmičenja.

NE PROPUSTITE

Ostaje nada da će u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu biti bolje.

Zrinjski će u drugom kolu kvalifikacija odmjeriti snage sa Tiranom, osvajač Kupa BiH Velež direktno se plasirao u istu fazu, dok su na dobrom putu da to učine i preostala dva bh. tima u Evropi.

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Borac je slavio 2:0 protiv B36 sa Farskih Ostrva i danas će pokušati da odbrani prednost iz Modriče, dok je identičnim rezultatom, ali na gostovanju, Tuzla siti bila uspješnija od Tre Penea, pa je danas apsolutni favorit u revanšu na "Grbavici".

REZULTATI BH. KLUBOVA U POSLJEDNJIH 15 SEZONA:

  • 2008/09 Modriča Maksima - Dinamo Tirana 2:1, 2:0
  • 2009/10 Zrinjski - Slovan Bratislava 1:0, 0:4
  • 2010/11 Željezničar - Hapoel Tel Aviv 0:1, 0:5
  • 2011/12 Borac - Makabi Haifa 3:2, 1:5
  • 2012/13 Željezničar - Maribor 1:2, 1:4
  • 2013/14 Željezničar - Viktorija Plzenj 1:2, 3:4
  • 2014/15 Zrinjski - Maribor 0:0, 0:2
  • 2015/16 Sarajevo - Leh Poznanj 0:2, 0:1
  • 2016/17 Zrinjski - Legija Varšava 1:1, 0:2
  • 2017/18 Zrinjski - Maribor 1:2, 1:1
  • 2018/19 Zrinjski - Spartak Trnava 1:1, 0:1
  • 2019/20 Sarajevo - Seltik 1:3, 1:2
  • 2020/21 Sarajevo - Konas Ki Nomads 2:0
  • 2021/22 Borac - Kluž 1:3, 2:1
  • 2022/23 Zrinjski - Šerif 0:0, 0:1

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bix

Prošla sezona nije toliko relevantna jer je Zrinjski igrao praktično bez ozbiljnije konkurencije jer se nikad nije desilo da Sarajevo, Željo, Borac, Široki budu toliko loši. Naredne sezone Borac će proći i prvo kolo i prvi BH klub u grupama nekog takmičenja

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC