• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iz Željezničara poručili: Zaustavili smo dugogodišnji negativni trend finansijskog poslovanja

Autor Haris Krhalić

Fudbalski klub Željezničar je u službenom saopštenju objavio da je uspješno poslovao u prvih šest mjeseci.

 Željezničar objavio da pozitivno posluje Izvor: FK Željezničar/Damir Hajdarbašić

Klub sa Grbavice se oglasio putem zvanične veb stranice i objavio informacije koje će obradovati navijače "plavih". 

Saopštenje sarajevskog kluba prenosimo u cjelosti:

S ciljem nastavka transparentnog i društveno odgovornog poslovanja, Fudbalski klub Željezničar je pripremio informacije o poslovanju za prvih šest mjeseci 2022. godine i ovim putem ih prezentira svojim vjernim navijačima kao i cijeloj javnosti u Bosni i Hercegovini i dijaspori.

U prvih šest mjeseci klub je ostvario prihode u iznosu od 2.030.419 KM. Ukupni rashodi u istom periodu su iznosili 2.047.480 KM. Iz navedenog je vidljivo da klub uspješno posluje i da je zaustavio dugogodišnji negativni trend finansijskog poslovanja.

Najveća prepreka za daljnji razvoj kluba, kako u takmičarskom tako i u infrastrukturnom segmentu, jesu naslijeđene obaveze kluba koje sa 31.12.2021. godine iznose cca 7 miliona KM bez uračunate kamate na porezni dug. Servisiranje ovih obaveza predstavlja veliki problem za tekuće poslovanje  i ozbiljna je kočnica za njegov dalji razvoj. Osim navedenog, klub ima potencijalnih obaveza od cca 3 miliona KM, bez uračunate kamate, za sudske sporove koji su u toku.

Uprkos svemu, klub je uspio da osigura licencu za takmičenje u m:tel Premijer ligi Bosne i Hercegovine, izvršio finansijsku stabilizaciju, započeo reorganizaciju Omladinske škole i znatno ojačao administraciju kluba. Prvi tim je pojačan u granicama finansijskih mogućnosti i obezbijeđene su kvalitetne pripreme pred novu sezonu. Klub će učiniti sve da u okolnostima stabilizacije ostvari sportski rezultat koji dolikuje njegovom imenu.

U periodu 1.1. – 30.6.2022. godine isplaćeno je šest plata uposlenicima kluba (administracija, prvi tim, stručni štab i omladinska škola) u koje su uključene i plate po osnovu duga iz prošle godine, te je uplaćen i određeni dio reprograma i sporazuma prema bivšim uposlenicima. Do kraja jula je planirana isplata još jedne redovne plate svim uposlenicima.

Za šest mjeseci 2022. godine na ime poreza i doprinosa plaćeno je ukupno 427.982 KM. Za PDV je izdvojeno 36.270 KM. Nisu uzimani krediti niti pozajmice za tekuće poslovanje kluba. Redovno se servisiraju obaveze po dva kredita koji su uzeti u prethodnim godinama kao i prema većini dobavljača.

Klub se zahvaljuje našim vjernim navijačima na prekrasnom otvaranju nove sezone i izvrsnoj posjeti koja nam daje nadu u našu svijetlu budućnost. Veliko hvala na podršci akciji učlanjenja preko 12.000 članova koja nam je pomogla da obezbijedimo licencu.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC