• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje turnir "Fudbal frends" po 16. put: U Foči su stasavale brojne zvijezde i reprezentativci BiH, Srbije i Hrvatske

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Turnir "Fudbal frends", koji će krajem jula 16. put biti održan u Foči, kao jedno od najkvalitetnijih omladinskih takmičenja na jugoistoku Evrope, bio je odskočna daska za brojne nade i talente, a danas poznata fudbalska imena.

 Turnir "Fudbal frends" u Foči po 16. put Izvor: Srna

Iskustvo koje su u mečevima sa renomiranim protivnicima iz drugih zemalja sticali pod reflektorima i pred punim tribinama Gradskog stadiona u Foči brusilo je mlade igrače, a upravo većina njih u tom uzrastu do nastupa na "Fudbal frendsu" nije ni imala priliku da osjeti takav fudbalski ambijent.

S druge strane, fočanska publika imala je privilegiju da gleda buduća poznata imena, poput današnjih reprezentativaca Srbije Marka Grujića (na fotografiji), koji je u Foči predvodio omladince Crvene zvezde, Sergeja Milinkovića Savića i Mijata Gaćinovića, tadašnjih omladinca novosadske Vojvodine ili Partizanovog Strahinje Pavlovića.

Grujić, Gaćinović i Milinković Savić, a uz njih i Filip Janković, koji je sa Zvezdom osvojio "Fudbal frends" 2011. godine, samo nekoliko godina nakon nastupa u Foči sa Srbijom su postali prvaci svijeta do 20 godina u Novom Zelandu.

Prethodno su Mijat Gaćinović i Sergej Milinković Savić sa još jednim "prijateljem fudbala" iz Foče Ognjenom Ožegovićem, osvojili prvenstvo Evrope do 19 godina u Litvaniji.

Gaćinović je u Foči igrao 2011. i 2012. godine, na sedmom i osmom "Fudbal frendsu", a posebno se istakao na osmom, kada je u pobjedi Vojvodine protiv Sarajeva od 4:1 bio dvostruki strijelac.

Uz Gaćinovića i Milinkovića Savića, u Foči su za Vojvodinu igrali današnji golman tog kluba Emil Rockov, sadašnji prvotimac Zvezde Radovan Pankov i sada već bivši prvotimac "Partizana" i reprezentativac Crne Gore Nebojša Kosović.

Mladi tim Partizana u Foči je igrao u dva navrata, 2016. i 2017, a fočanskoj publici u sjećanju su ostali upečatljiv nastup i majstorije Lazara Pavlovića, donedavno "desetke" prvog tima crno-bijelih, kao i stamenog štopera Artona Zekaja, koji je iz Partizanove škole kasnije potpisao za francuski Lil.

Na "Fudbal frendsu" se 2017. godine kalio i današnji standardni reprezentativac Srbije Strahinja Pavlović.

Nedugo poslije turnira u Foči, on je postao prvotimac Partizana, a onda su uslijedili transferi u Monako, Briž i Bazel, a odnedavno je član Red Bul Salcburga.

Sa reprezentacijom Srbije, kao jedan od najpouzdanijih igrača selektora Dragana Stojkovića, korpulentni štoper izborio je plasman na Svjetsko prenstvo u Kataru.

"Turnir u Foči je veoma kvalitetan, organizacija je odlična, prezadovoljan sam navijanjem i glednošću utakmica. Imali smo veliku podršku, izuzetna atmosfera je na turniru. Jedino naš plasman možda nije realan", rekao je Pavlović nakon tadašnjeg nastupa na Fudbal frendsu, kada je Partizan završio na sedmom mjestu.

U reprezentaciji Srbije trenutno su trojica učesnika "Fudbal frendsa"- Pavlović, Grujić i Milinković Savić, a ne bi čudilo da u Kataru zaigra i Gaćinović.

Jedno od zaštitnih lica "Fudbal frendsa" sigurno je i Haris Vučkić, koji je sa Njukaslom 2009. godine osvojio turnir u Foči, a kasnije je zaigrao za Glazgov Rendžers i reprezentaciju Slovenije. Sada je nosilac igre hrvatskog prvoligaša Rijeke.

Poznato ime je i njegov saigrač iz omladinaca Njukasla, lijevi bek Šejn Ferguson, reprezentativac Sjeverne Irske, čije prodore i centaršuteve publika u Foči i danas pamti.

U reprezentaciji BiH danas su trojica igrača sa "Fudbal frendsa".

Golman Ibrahim Šehić, učesnik prvog turnira u Foči 2005. godine sa Željezničarom, dugogodišnji je čuvar mreže najbolje selekcije BiH.

Izvor: Srna

U reprezentaciji BiH su i dvojica Fočaka - Rade Krunić (na fotografiji), danas prvotimac italijanskog Milana, a prethodno Empolija, Donjeg Srema, čačanskog Borca i Sutjeske, i Vladan Danilović, fudbaler portugalskog Nasionala.

Za mlade fudbalere fočanske Sutjeske, u kojoj su ponikli Krunić i Danilović, "Fudbal frends" sigurno ima i dimenziju više u odnosu na igrače iz većih klubova, jer oni rijetko ili nikako nemaju mogućnost da se susretnu sa tako jakim protivnicima.

Krunić i Danilović dobro se sjećaju okršaja sa "Fudbal frendsa", a Danilović posebno utakmice protiv omladinaca Crvene zvezde 2015. godine u kojoj je sa dva gola doprinio velikoj pobjedi Sutjeske od 3:2.

"Od malena mi je san da igram protiv Zvezde. Maštao sam o tome i san mi se ispunio", ostale su zabilježene riječi Danilovića, tada mladog igrača Sutjeske, a danas prvotimca Nasionala u koji je stigao preko banjalučkog Borca.

Koliko domaćim igračima znači "Fudbal frends", uz Krunića i Danilovića dobro znaju i fudbaleri Sutjeske, koji su uspjeli da ostvare zapažene fudbalske karijere, poput Bojana Mihajlovića i Nikole Mojovića.

Kroz Foču je prodefilovala i čitava plejada talentovanih igrača iz hrvatskih klubova Rijeke, Dinama i Zagreba, iz slovenačkih Maribora i Olimpije, moskovske Lokomotive, velškog Svonsija, kao i brojni talenti iz Makedonije, Grčke, Austrije, Engleske, Rusije, Poljske, Holandije, Rumunije, Bugarske, Kine...

Vrijedi pomenuti da je u Foči, i to na "Frendsovom" festivalu uličnog fudbala, igrao i Tjago Manuel Dijas Koreia, poznatiji kao Bebe, kasnije prvotimac Mančester junajteda.

Nakon dvogodišnje pauze, prijatelji lopte okupiće se ove godine 16. put u Foči.

Od 29. do 31. jula, na Gradskom stadionu za trofej prijateljstva boriće se omladinci Crvene zvezde, Vojvodine, Rijeke, Akademije Pandev, Željezničara, Borca, nikšićke Sutjeske i fočanske Sutjeske.

Ljubitelji fudbala u Foči opet će imati priliku da uživaju u kvalitetnoj igri i da budu svjedoci stasavanja budućih fudbalskih zvijezda.

U okviru turnira biće promovisana i monografija „Fudbal- most prijateljstva" u kojoj su pored pomenutih pobrajana i druga danas poznata imena evropskog fudbala, nekadašnji učesnici turnira u Foči.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC