• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je Bukari? Napadač zapalio "Marakanu": Od Afrike do Srbije, sa tartana pravo u Ligu šampiona

Autor Haris Krhalić

Osman Bukari je doživio ono što se malo kome desilo – da mu sjever Marakane skandira poslije samo nekoliko mečeva!

 Ko je Osman Bukari Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

"Bukari, Bukari", čulo se sa sjevera "Marakane" kada je krilni fudbaler iz Gane na svom evropskom debiju za crveno-bijele kompletirao het-trik. Crvena zvezda je deklasirala Pjunik sa 5:0, a nevjerovatni Bukari je učestvovao u sva četiri gola svog tima koja su pala dok je bio u igri.

Tri puta je pogađao mrežu čuvara mreže jermenskog tima, a jednom je asistirao za Kangvu kada je još jednom uspio da munjevitim trkom dođe do prostora na krilu i tako kreira sjajnu situaciju.

Posebno je sve odušvio prvi gol Zvezdinog "ferarija" koji je pobjegao odbrani Pjunika i trkom od 60 metara na kraju praktično ušao u gol kada je pretrčao i golmana.

Ali, ko je igrač koji je zapalio maštu Delija?

ZVEZDIN FERARI STARTOVAO NA TARTANU!

Brzina kakva nije viđena na "Marakani" još od Nemanje Radonjića mu je urođena, ali i trenirana! Sve je poslije meča zanimalo da li je možda razmišljao da se bavi i nekim drugim sportom s obzirom na predispozicije!

"Bio sam trkač prije nego što sam se odlučio fudbal. Brz sam, kad imam loptu u nogama, moram to da iskoristim", otkrio je poslije meča.

Rođen je u glavnom gradu Gane Akri, visok je 170 centimetara i sa 23 godine tek ulazi u najbolje godine svoje karijere. Dobio je prvi poziv za nacionalni tim 2021. godine kada je zaigrao protiv Južne Afrike, a godinu dana kasnije je u duelu sa Madagaskarom postigao i prvi gol u reprezentativnoj karijeri. A poslije ovakvih partija na startu karijere u Srbiji može se očekivati i da postane redovan u nacionalnom timu Gane.

Pogledajte njegov prvi gol na meču Crvene zvezde i Pjunika:

Pogledajte

01:01
Gol Bukarija protiv Pjunika
Izvor: ArenaSport
Izvor: ArenaSport

Bukari ipak nikada nije zaigrao profesionalni fudbal u svojoj domovini, što je i logično. Vrvi Gana kao i cijela Afrika od skauta koji traže baš to, brze igrače koji bi svojim nevjerovatnim fizičkim predispozicijama mogli da naprave razliku. Nije trebalo mnogo skautima Anderlehta da ga primjete i dovedu u svoje redove. 

Ipak tu nije dobio pravu šansu, ali je prelazak u centralnu Evropu odmah donio minute i dominaciju!

UVIJEK 200 NA SAT – I NA POČETKU!

Bio je 29. jul 2018. godine kada je protiv Ružomberoka u slovačkoj ligi Osman Bukari sa 19 godina debitovao i odmah se vidjelo da je on previše dobar za jednu takvu ligu.

U dvije sezone koliko je proveo u Trenčinu koji ga je doveo 2018. godine uspio je da postigne 16 golova, ali su mu specijalnost ipak bile asistencije. Nanizao je 25 asistencija i već na kraju sezone 2019/20 bio je ubjedljivo najbolji igrač tima, biran je u idealni tim lige i našao se na listi od tri igrača u najužem izboru za najboljeg u sezoni. 

Gent nije žalio novac da ga dovede i potpisao je sa njim trogodišnji ugovor, a iako je imao solidan učinak do četiri gola u prvoj sezoni u Belgiji klub je odlučio da ga pozajmi Nantu.

"Moj cilj je da jednog dana igram u najvećim ligama, naročito u Engleskoj ili Španiji. Nadam se da ću to uspjeti kroz veliki rad", rekao je Bukari kada je dolazio u Gent, a to se ostvarilo nakon jedne sezone.

Nije zaigrao u Engleskoj i Španiji, ali jeste prošlu sezonu proveo u jednoj od liga petice, možda i najtežoj za igrače takvog profila jer Liga 1 vrvi od brzih i fizički dominantnih fudbalera.

Ipak pokazao se odlično, izborio se za mjesto startera u Nantu odigrao 24 meča prošle sezone i naterao Crvenu zvezdu da za njega isplati 2.000.000 evra.

ZA NJEGA NEMA PRITISKA, SAMO IGRA, UŽIVANJE I GOLOVI!

"Ne, nije pritisak. Da, moram da se pokažem na terenu. Nije igrač neko ko treba sebi da stvara taj pritisak, već da uživa na terenu i tako će dobre igre doći. Želim da budemo uspješni ovdje, svaki igrač to želi kad dođe u novi klub. Ovdje sam da bih se dokazao i želim sebi svu sreću. Nadam se da će navijači uživati u mojim igrama i da ću ja uživati u njihovom navijanju", poručio je Osman Bukari kada je stigao na "Marakanu" i kada su ga pitali da li su tih 2.000.000 pritisak za njega.

A onda je pokazao da to nisu prazne riječi, odmah je dao gva gola u Superligi Srbije na startu takmičenja, a u Evropi odigrao i vjerovatno najbolji meč u karijeri i postigao het-trik koji je i njega samog oduševio.

"Sjajna utakmica. Bili smo spremni za nju, borili se od početka do kraja i srećan sam zbog ekipe što smo ostvarili trijumf. Srećan sam i zbog sebe naravno, nije mala stvar postići tri gola na utakmici kvalifikacija za Ligu šampiona", poručio je Bukari poslije meča.

A posebno ga je oduševila podrška navijača koja mu je dala snagu da bude još bolji i da trči još brže.

"Prelijepa atmosfera, osjećam se sjajno da igram pred Zvezdinim navijačima. Hvala im na aplauzima i na skandiranju mog imena. Volim ih! Vole i oni mene, tako da uživamo. Ali znao sam sve o Zvezdinim navijačima i prije dolaska u klub, uvijek su ovakvi", jasan je Bukari.

Sada Zvezda ne smije da se opušta, treba da završi posao u Jermeniji, a onda slijede dueli sa isto ovako zahuktalim Makabijem.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC