• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sindikat profesionalnih fudbalera: Borac ne može da odbije igračima od plate!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

“Igrači ne mogu biti kažnjeni na osnovu nečije subjektivne procjene o rezultatskom (ne)uspjehu”, naveli su, između ostalog, iz Sindikata profesionalnih fudbalera BIH.

 DSC_0156.JPG Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Banjalučki Borac u proteklom kolu “kiksao” je upisavši poraz od Leotara, nakon kojeg je Nenad Lalatović prvo opleo po igračima rekavši da ih treba sve otjerati i da ne treba da prime platu, a nakon toga podnio i ostavku.

Uprava kluba je to prihvatila i imenovala Vinka Marinovića, koji je rekao da mu je drago što se nakon sedam godina vraća u Borac, a nakon sjednice upravnog odbora kluba saopšteno je da će svi igrači zbog nedovoljnog zalaganja i loših igara biti kažnjeni sa 30 odsto plate.

Možda će vas zanimati

 Tim povodom u ponedjeljak se oglasio Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH i saopštio da Fudbalski klub Borac nema pravo da finansijski kažnjava igrače, da je to u suprotnosti da pravnim aktima u fudbalu i najavio da će u slučaju najavljene kazne fudbalerima Borca pružiti zaštitu i obavijestiti Svjetsku uniju fudbalera (FIFPRO).

Saopštenje Sindikata profesionalnih fudbalera BIH prenosimo u cjelosti:

“Povodom objave Fudbalskog kluba Borac Banja Luka od petka, 26.8.2022. godine, u kojoj stoji sljedeće: ‘UO FK Borac odlučio je da, zbog nedovoljnog zalaganja na terenu i igara nedostojnih crveno plavog dresa sa Borčevim grbom kazni kompletan igrački kadar sa 30% mjesečnih primanja’, Sindikat profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine izdaje saopštenje za javnost.

Naime, subjektivno kažnjavanje igrača na osnovu ostvarenih rezultata na zelenom terenu, predstavlja narušavanje ugovornih odnosa između Kluba i igrača. U slučaju da klub započne određene aktivnosti ka kažnjavanju svojih igrača zbog (ne)ostvarenih rezultatskih ciljeva, odnosno umanjenju njihovih plaća određenim klupskom aktima, želimo istaći da se takva praksa kosi sa FIFA DRC-om i CAS-om (pravnim organima u fudbalu), te da igrači ne mogu biti kažnjeni na osnovu nečije subjektivne procjene o rezultatskom (ne)uspjehu.

Praksa kažnjavanja igrača s oduzimanjem dijela plate nije uobičajna za današnji fudbal, narušava ugled kluba koji želi takve poteze da sprovede, a Sindikat profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine pružit će fudbalerima Borca koji nam se obrate svu potrebnu pravnu zaštitu, te sačuvati njihova primanja.
Također, temeljem Zakona o radu koji su na snazi u našoj državi poslodavac ne može, bez izvršne sudske odluke ili bez saglasnosti radnika, svoje potraživanje prema njemu naplatiti uskraćivanjem isplate plaće ili nekog njenog dijela, odnosno uskraćivanjem isplate naknade plaće ili dijela naknade plaće.

Na kraju, ističemo da ćemo o ovakvim potezima kluba upoznati i Svjetsku uniju fudbalera (FIFPRO), čiji je SPFBiH punopravni član", navodi se u saopštenju Sindikata profesionalnih fudbalera u BIH.

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Jedino se radnik može kazniti za svaki propust i niko drugi,zato što radnički sindikati nisu nikad bili uz radnike

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC