• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uvodi se nova tehnologija u fudbal - linijske sudije idu u penziju!? Kreće od LŠ, a koristiće se i na Mundijalu!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Uvođenje novog pravila moglo bi da košta posla linijske sudije u budućnosti...

 Novo ofsajd pravilo Izvor: MN Press/Reddit/doriscissorsfind441/Printscreen

VAR tehnologija u fudbalu izaziva oprečna mišljenja. Jedni smatraju da je to dobra stvar i da je na taj način suđenje bolje, drugi su protiv toga jer ubija ljepotu fudbala. Često smo na utakmicama mogli da vidimo kako zbog provjera spornih situacija i gledanja snimaka igrači moraju da odlažu proslave golova. Čak su neki i slavili, pa nekoliko minuta kasnije ostali bez gola.

Takve situacije viđaju se na terenima širom svijeta, a sada se zbog toga uvodi nova video tehnologija. Kako bi se smanjilo gubljenje vremena i gledanje snimaka u vezi sa ofsajd pozicijama uvodi se novo "oko sokolovo". Poseban sistem za ofsajd koji će se koristiti već od sljedeće nedjelje na mečevima Lige šampiona, pa onda i na Mundijalu u Kataru.

Ovo bi svakako moglo da pomogne arbitrima i da ubrza igru i provjeru spornih detalja, ali bi u isto vrijeme moglo da pošalje u penziju linijske sudije. Ako sudije u VAR sobi mogu da jave glavnom arbitru za određene sporne situacije i ako kamere donose odluku o ofsajd pozicijama, onda posao linijskih sudija postaje bespotreban. Upravo zbog toga se oni najviše i pribojavaju upotrebe nove tehnologije.

Objašnjenje nove tehnologije:

Kako će sve ovo funkcionisati? Prema zvaničnom objašnjenju, ispod krova stadiona nalaziće se 12 kamera koje će snimati svakog igrača na 29 tačaka i sakupljaće preko 180 miliona dijelova podataka tokom meča. Kada dođe do sporne situacije trodimenzionalni snimak pojaviće se u VAR sobi za svega nekoliko sekundi i oni će moći da pogledaju to i da ustanove da li je bio ofsajd. Zbog toga se ova tehnologija i naziva "polu-automatska", jer jedan dio radi kompjuter, drugi je na ljudima koji odlučuju. U isto vrijeme ta situacija biće prikazana i na TV ekranima kao i na velikom ekranu na stadionima.

Prema objašnjenju FIFA, donošenje konačne odluke ne bi trebalo da traje duže od 25 sekundi, pa bi se tako znatno smanjilo vrijeme čekanja, pošto je trenutni prosjek čekanja odluke o ofsajdu 70 sekundi, što je u realnosti nekoliko minuta. Ova tehnologija korišćena je već na meču Superkupa između Real Madrida i Frankfurta, a sada će se koristiti i u ostalim velikim takmičenjima.

"Što se brže bude donosila odluka, to će navijači biti zadovoljniji, jer ako proces duže traje, onda postoji veća sumnja. Vidjeli smo kako to funkcioniše recimo u tenisu, gdje sve brzo može da se ustanovi. Sada će svi moći da vide spornu situaciju oko ofsajda iz najboljih uglova i jasno će moći da se vidi da li je bilo nedozvoljene pozicije. U isto vrijeme oduzima se mogućnost subjektivnog donošenja odluke ljudskog bića, pošto će moći da se vidi jasan snimak svega", poručio je Peter Irvin, komercijalni direktor ove tehnološke inovacije za britanski "Dejli Mejl".

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC