• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Revolucija! Poluvrijeme 30 minuta, ali "čiste igre": Počinje testiranje novih fudbalskih pravila, po uzoru na rukomet!

Autor Haris Krhalić

Nova fudbalska pravila počinju vrlo brzo da se primjenjuju u Holandiji.

 FIFA uvodi nova pravila Izvor: Profimedia

Sve češće se priča o tome da su fudbalu potrebne promjene kako bi bio atraktivniji i primamljiviji za mlađe generacije, a svaki put kada se to desi - tradicionalni fudbalski navijači se iznerviraju.

Tako će vjerovatno biti i poslije nove revolucije za koju se spremaju Holanđani. Često FIFA koristi njihova niža takmičenja za brojne fudbalske eksperimente, tako da se sada pojavila informacija da će u drugoj ligi Holandije od sezone 2023/24 važiti pravila na koja nismo navikli.

Umjesto poluvremena od 45 minuta, kod njih će se igrati po 30 minuta, ali "čistog fudbala". To vjerovatno znači da bi se vrijeme zaustavljalo svaki put kada lopta nije u igri i kada je prekid u toku.

Sve više bi to ličilo na rukomet. Žuti karton značio bi isključenje u trajanju od pet minuta, dok bi treneri imali na raspolaganju neograničen broj "letećih" izmjena. Igra se tada ne bi zaustavljala, nego bi treneri mijenjali igrače u odnosu na to da li se brane ili napadaju.

Takođe, bilo bi ukinuto izvođenje auta rukom. Lopta će se ubacivati nogom, a fudbaler nije čak ni u obavezi da doda saigraču, jednostavno može da krene sa njom u akciju, što bi bio slučaj i kod kornera i gol-auta.

Direktor amaterskog fudbala Holandije objasnio je da će ove promjene fudbal učiniti "bržom, poštenijom i atraktivnijom igrom", a eksperiment će početi već idućeg ljeta. I ranije su Holanđani probavali razne varijante kako bi fudbal učinili boljim, ali ništa još od toga nije zaživjelo.

"Postoje dvije vrste navijača. Jedne nazivamo romanticima, oni su sentimentalni i nostalgični i zato žele sve ostaviti istima, dok su drugi otvoreni za promjene da bismo igru učinili boljom", poručio je Jan Dirk van der Zi.

Anketa

Totalna glupost!

  • Nisam siguran, ali neka testiraju

    60% (3)

  • Podržavam!

    0% (0)

  • Potrebne su promene, ali ne ovakve

    40% (2)

Totalna glupost!

Rezultati

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC